Acasă Local Gorj Reconstituire istorico-militară a Bătăliei de la Podul Jiului

Reconstituire istorico-militară a Bătăliei de la Podul Jiului

Municipiul Târgu Jiu, martor al unui moment important din istoria națională
Municipiul Târgu Jiu, martor al unui moment important din istoria națională

Autoritățile din Gorj, alături de Ministerul Culturii, vor organiza o serie de manifestări evocatoare dedicate Luptelor de la Podul Jiului- 103 ani.

Acestea vor avea loc pe 12 octombrie, în municipiul Târgu Jiu. Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean de Istorie, Asociația Tradiții Ostășești și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ sunt organizatorii evenimentului dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria națională și locală.

De la ora 10.00, la noul pod al Jiului va fi intonat imnul de stat și vor fi susținute alocuțiuni despre momentul istoric. Vor fi depuse coroane de flori și va defila Garda de Onoare.

De la ora 11.00, manifestările se vor muta la Podul Ferdinand, de pe insulă. Vechiul pod care exista și în urmă cu 103 ani va fi martorul reconstituirii istorico-militare a Bătăliei de la Podul Jiului.

Remember

Aceasta s-a desfășurat pe 14 octombrie 1916, când populația civilă a orașului, alături de cercetași și de polițiști, a reușit să stopeze o primă încercare a trupelor Diviziei a XI-a bavareze de a ocupa orașul Târgu Jiu.

Bătălia de la Podul Jiului constituie un moment de referință al luptelor de apărare a țării desfășurate în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului.

De la ora 12.00, la Podul Ferdinand va fi prezentată, de un profesor, o lecție de istorie. Va avea loc reconstituirea istorico-militară, pusă în scenă de asociațiile ostășești.

Este de amintit că în timpul vizitei efectuate în Gorj, la data de 7 octombrie 1933, regele Carol al II-lea a decorat orașul Târgu Jiu cu „Virtutea Militară de Război“, ca un omagiu adus eroismului cu care „populația sa, în ziua de 14 octombrie 1916, a respins, la Podul Jiului, atacul trupelor germane, îndreptat contra orașului“.

Exit mobile version