Acasă Local Gorj Primăria Bâlteni, amendată cu 1.000 de lei de Ministerul Muncii

Primăria Bâlteni, amendată cu 1.000 de lei de Ministerul Muncii

primaria balteni
primaria balteni

Ministerul Muncii a sancționat Primăria Bâlteni, din Gorj, cu o mie de lei amendă pentru că nu a asigurat servicii sociale la nivelul comunității locale. Este vorba de plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

La nivel local era nevoie de aproape 900.000 de lei pentru a asigura salariile însoțitorilor persoanelor cu dizabilități, însă autoritățile locale abia au găsit fonduri pentru cheltuielile curente, de funcționare. Astfel, în lipsa banilor, s-a decis disponibilizarea celor 24 de asistenți personali, pentru ca aceștia să poată încasa indemnizația de șomaj.

Ulterior, se vor identifica fonduri, la rectificarea de buget sau în bugetul anului viitor, pentru salarizarea asistenților personali, astfel încât aceștia să poată fi reîncadrați. Parlamentarul de Gorj, Dan Vâlceanu, a solicitat lămuriri Ministerului Muncii în legătură cu situația de la Primăria Bâlteni și a fost anunțat că autoritatea locală a fost amendată cu suma de 1.000 de lei.

Asistența socială a fost transferată din acest an în responsabilitatea autorităților locale. Nu peste tot există însă banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor. A fost cazul Primăriei din Bâlteni, județul Gorj. „Ceea ce s-a întâmplat la Bâlteni este ceea ce se va întâmpla și în alte localități din Gorj și ceea ce se întâmplă în țară, pentru că bugetele locale nu acoperă salariile asistenților personali.

De ce? Pentru că guvernul a pus aceste cheltuieli în cârca administrațiilor locale, fără să le acorde și fonduri. Este o problemă pe care am semnalat-o de la constituirea bugetului. Primăria a fost amendată cu 1.000 de lei, însă culmea este că în procesul-verbal se admite că primăria nu avea bani să plătească aceste salarii.

Ba mai mult, prin Bugetul de stat se aprobă o derogare de la lege prin care indemnizațiile asistenților personali și ale persoanelor cu handicap se asigură din bugetele locale“, a declarat deputatul de Gorj, Dan Vâlceanu.

Exit mobile version