24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâniîn Oltenia, la mare şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâniîn Oltenia, la mare şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 27 mai – 09 iunie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, până în data de 30 mai vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 27…28 de grade. Ulterior, temperatura aerului va scădea, astfel încât în perioada 31 mai – 03 iunie media diurnă regională se va menține în jurul a 22 de grade, apoi până la sfârșitul intervalului de prognoză va crește treptat până la valori de 26…27 de grade. Până în data de 31 mai,minimele termice vor fi de 13…15 grade. În zilele de 01 și 02 iunie temperatura aerului va scădea ușor, spre valori medii ale minimelor de 11…12 grade, apoi va crește din nou până la 13…14 grade la sfârșitul intervalului de referință. Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 30 mai – 05 iunie, când se vor semnala averse pe arii extinse, iarcantitățile de apă vor fi mai însemnate.

La munte, la începutul intervalului, temperaturile vor avea valori maxime, în medie,de 17…18 gradeși minime de 9…10 grade. Apoi vremea se va răci, astfel că în data de 2 iunie vor fi medii ale temperaturilor maxime de 12…13 grade și de 5…6 grade ale minimelor. Apoi, tendința va fi de încălzire, până spre medii ale maximelor de 15…16 grade și medii ale minimelor, în medie de 7…8 grade, la sfârșitul intervalului. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervaluluide referință, iar local cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

În Dobrogea, la începutul intervalului temperatura aerului va crește ușor, de la o medie a maximelor de 24 de grade în data de 28 mai, la o medie în jurul a 26 de grade în zilele de 29 și 30 mai. Ulterior, variațiile termice nu vor fi semnificative și, până la sfârșitul intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 25 de grade, în medie regională. Minimele termice vor fi în creștere până în data de 30 mai, spre 17 grade. Apoi acestea vor scădea treptat, spre medii de 15 grade, ce se vor menține până în data de 5 iunie. Până la sfârșitul intervalului, temperaturile minime vor crește din nou până la medii regionale de 17 grade. După data de 1 iunieg radul de instabilitate atmosferică va fi în creștere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS