5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Botoşeşti Paia, Ion Moraru (PSD): „Fiecare are un targhet al lui“ (GALERIE FOTO)

Primarul din Botoşeşti Paia, Ion Moraru (PSD): „Fiecare are un targhet al lui“ (GALERIE FOTO)

Fără să-şi dea seama, primarul din partea PSD al comunei doljene Botoşeşti Paia, Ion Moraru, a explicat, pe fondul unui conflict iscat cu medicul din localitate, de ce vin persoane din afara unei comune să voteze pe listele suplimentare: fiecare primar ar avea un target impus. De aici bătaia pe voturi şi apariţia fenomenului de turism electoral.

Primele acuzaţii de nereguli în Dolj, la alegerile europarlamentare şi la referendumul de ieri, au fost semnalate în comuna Botoşeşti Paia. Ciprian Mandici, delegatul Alianței USR PLUS, a denunțat printr-o plângere oficială o presupusă neregulă privind existența unor cereri nejustificate de utilizare a urnei mobile, potrivit g4media.ro. Acuzația a venit pe fondul mărturiei de vinerea trecută a medicului Nicoleta Dişea, de la dispensarul comunei, care a denunțat presiunile pe care le-a făcut asupra ei primarul Ion Moraru (PSD), pentru a elibera adeverințe medicale pentru zeci de oameni, pe baza cărora să se ducă la aceștia cu urna mobilă. Dişea a relatat pentru g4media.ro cum, după ce a refuzat să dea curs tuturor solicitărilor edilului, deoarece pe listă se aflau persoane bolnave psihic sau perfect deplasabile, Moraru ar fi înjurat-o și ar fi amenințat-o că o dă afară din comună. Pentru a vedea care este situaţia, ne-am deplasat, ieri, la Botoşeşti Paia.
La ora 11.00, la Secţia nr. 248, singura din comună, din totalul de 571 de persoane cu drept de vot, votaseră 151 de persoane, dintre care doar 45 şi pentru referendum. Dintre votanţi, 30 erau trecuţi pe listele suplimentare, iar 41 urma să voteze cu urna mobilă, din cele aproape 60 de cereri. Câţiva oameni se aflau peste drum de secţie, în faţa unui magazin alimentar. Printre aceştia şi primarul Ion Moraru, care nu părea interesat de vot. „Nu votez, poate mai târziu“, ne-a spus acesta. „Când se pleacă cu urna mobilă? Mai după 12.00“, a adăugat acesta.

La Botoşeşti Paia a votat şi deputatul USR de Dolj, Adrian Prisnel (Foto: Marian Apipie)

„Eu dau săru’mâna şi la gâştele de pe drum“

Chestionat în legătură cu incidentul pe care l-a avut cu medicul Nicoleta Dişea, edilul s-a ridicat de pe locul lui şi a dorit să discute între patru ochi cu reporterul GdS, fără să ştie însă că discuţia va fi înregistrată. „Când am trimis cerere pentru urna mobilă, mi-a dat răspuns (medicul – n.r.) – pentru nişte oameni care nu sunt transportabili, şi puteţi să mergeţi să-i vedeţi – că pot veni să voteze. Şi ea (Nicoleta Dişea – n.r.) a început să sară în sus, să facă scandal cu mine, eu care m-am bătut pentru ea să o aduc în comună. I-am zis: eu sunt cu dumneata şi dumneata ce faci acum? Vedem noi ce facem, mi-a răspus. Asta a fost toată discuţia şi am martori (…) Majoritatea oamenilor din comună se duc la oraş, la copii, şi îşi ia reţete de acolo. Păi asta e doctoră? Eu nu m-a băgat până acum, dar… A dat adeverinţe după cum a vrut ea. Şi apoi a venit să spună că am înjurat-o, eu care dau săru’mâna şi la gâştele de pe drum“, a susţinut edilul Ion Moraru.
Discuţiile au continuat, iar primarul Moraru, luat poate şi de val, a dezvăluit metoda după care se ghidează un edil când este vorba de alegeri. Tehnica descrisă de Ion Moraru poate fi o posibilă explicaţie a numărului mare de votanţi din Dolj şi din ţară pe listele suplimentare. „Cei care au votat pe listele suplimentare nu sunt de aici, sunt de la Craiova, i-am chemat şi eu să mă ajute, pentru că fiecare are targetul lui. Fiecare se luptă cum vrea, eu i-am chemat ca să am şi eu numărul de votanţi, pentru că din cei 571 de votanţi de pe liste, 125 sunt plecaţi din ţară şi vă daţi seama că trebuia să fac şi eu ceva. Mai vine ALDE şi îmi ia din votanţi, liberalii îmi ia, PMP îmi ia şi eu cu ce mai rămân ca primar?! Şi atunci aduc şi eu de afară! Ai mei (PSD – n.r.) de la Craiova îmi iau zece oameni de aici. Le-am zis să ia de acolo, că Craiova e mare, ce caută aici?! Chestii de genul ăsta. Pentru că fiecare are un target al lui, înţelegeţi? Şi noi, şi liberalii, toată lumea! Fiecare aduce voturi de unde poate că să-şi facă targetul“, a explicat primarul.
„Dacă nu aveam maşini să îi aduc, nu veneau nici ăştia. Nu le spun ce să voteze la europarlamentare, sau să nu voteze la referendum, dar spuneţi-mi şi mie ce înţelege omul, ţăranul, din întrebările alea (de la referendum – n.r.)? Ce citeşte ţăranul care vine la vot? Şi ce mă interesează pe mine să-i explic, nu am interesul ăsta! Interesul meu sunt alegerile europarlamentare şi cu asta basta! Nu le spun ce să voteze, doar îi aduc cu maşina. Le-am şi zis liberalilor: bă, voi staţi la cotitură şi eu îi car cu maşina?“, a adăugat Ion Moraru.

O bătrână a fost adusă cu greu să voteze la secţie. Despre aceasta, primarul din Botoşeşti Paia susţinea că medicul din comună a considerat-o transportabilă. (Foto: Aurelian Marian Soare)

Discuţie savuroasă cu o localnică

Edilul Ion Moraru a dat apoi ochii cu o localnică. Dialogul cu aceasta a întărit spusele de mai devreme ale edilului, legat de turismul electoral. Iată discuţia:
– Sando, nu mai umbla cu prostii pe aici!
– Mă duc cu omu’ ăsta la Craiova, mă rugai de el să mă ia. Dă-ncoa o sută de mii să mă duc!
– I-auzi, domn’e, pleacă la Craiova! Dacă te duci, la ce oră vii? Vezi domn’e, eu vorbesc cu ea de o lună că trebuie să voteze aici şi ea acum cică are buletinul la Craiova şi se duce să îl ia. Cică e şmecheră, votează la Craiova.

Între timp, numărul votanţilor de la Botoşeşti Paia crescuse. La ora 12.00, votaseră deja 207 persoane, dintre care doar 72 şi pentru referendum. Doi bătrâni, soţ şi soţie, se grăbeau să meargă la vot. „Am fost la toate alegerile, păi nu e obligatoriu să votăm?!“, a spus bărbatul. „Votăm şi noi acolo, să fie. Să avem asfalt, să fie bine. Păi ce să facă un europarlamentar din ăsta, ce a făcut şi până acum! Ei ştiu mai bine“, a adăugat bătrânul, care nu a vrut să spună dacă va vota şi la referendum: „Asta e secret“.

În faţa secţiei de votare se strânseseră mai mulţi tineri, care se grăbeau să intre în sală. „Nu sunt de aici, sunt de la Craiova, au venit doar pentru votare“, ne-a spus un bărbat care se recomandă drept consilier local, dar nu din tabăra primarului. „Sunt profesori de la Craiova, doamna directoare de la şcoală i-a chemat să voteze aici. Şi mai sunt şi prieteni aduşi de la Craiova de băiatul primarului, ca să voteze aici“, a adăugat acesta.
L-am întrebat pe edil de ce a trebuit să voteze la Botoşeşti Paia directoarea şcolii. „Păi cum de ce, nu de aici mănâncă o pâine? Ce să caute la Craiova?“, a răspuns prompt primarul Ion Moraru.
În secţie, fiecare persoană era întrebată dacă votează şi pentru referendum. Au fost bătrâni care au intrat în cabină cu toate cele trei buletine de vot, dar şi tineri care au spus că nu vor să voteze la referendum.

„Ajutor“ de la USR

Edilul Ion Moraru a primit şi un „ajutor“ nesperat în lupta sa de a aduna voturi de la Craiova. Deputatul USR de Dolj, Adrian Prisnel, prezent la Botoşeşti Paia împreună cu unul dintre candidaţii USR PLUS la alegerile europarlamentare, Emanuel Stoica, a votat pe listele suplimentare.
Pentru a ne dovedi că are dreptate în conflictul verbal cu Nicoleta Dişea, primarul Moraru ne-a prezentat cazul unei bătrâne pentru care medicul nu ar fi fost de acord să voteze cu urna mobilă. Bătrâna a fost adusă la secţie de două persoane, dar se deplasa cu greu, cu ajutorul unui cadru metalic. „Nu se poate aşa ceva, uitaţi-vă la picioarele ei, abia merge!“, a spus revoltată o femeie care o ajuta pe bătrână.

La secţia de la Botoşeşti Paia au votat nu doar bătrânii din comună, ci şi tineri din Craiova (Foto: Aurelian Marian Soare)

Turism electoral la Gogoşu?

În comuna Gogoşu, până la ora 12.30, mai mult de jumătate din numărul celor care îşi exprimaseră opţiunea de vot erau pe liste suplimentare. Din 102 persoane prezente, 72 votaseră şi la referendum, iar 58 erau din afara localităţii. Pentru urna mobilă era o singură cerere.

Mai multe persoane îşi aşteptau rândul să intre în secţia de votare, pe marginea drumului era înghesuială de maşini parcate, iar în preajmă se afla şi un microbuz cu o pancartă pe care scria Gogoşu – Craiova. Consilierul judeţean din partea PSD, Daniel Călăraşu, era şi el prin zonă.

La ora 13.30, în comuna Breasta, prezenţa la urne era similară la cele două secţii de votare. La Secţia nr. 268 votaseră până la acea oră 232 de persoane din totalul de 936 cu drept de vot, iar la Secţia nr. 267, din 1.177 de persoane, votaseră 234, din care 149 şi la referendum. Pe listele suplimentare votaseră 42 de persoane, jumătate din acestea exprimându-şi opţiunea şi la referendum. La ambele secţii nu exista nicio cerere depusă pentru urna mobilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS