8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii, europarlamentarele și referendumul (VIDEO, GALERIE FOTO)

Doljenii, europarlamentarele și referendumul (VIDEO, GALERIE FOTO)

Alegerile europarlamentare au scos ieri doljenii la vot. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au luat drumul spre urne pentru a desemna cei 32 de europarlamentari care vor reprezenta ţara noastră la Bruxelles în viitorul legislativ al UE. Tot ieri, românii au mai răspuns unui referendum pe tema justiţiei, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Periplul prin comunele din sudul judeţului Dolj a scos însă la iveală o realitate crudă: oamenii nu erau informaţi, iar mulţi dintre ei nu ştiau practic ce votează.

A fost agitaţie mare ieri în satele Doljului. Îmbrăcăţi în haine festive, oamenii au luat drumul secţiilor de votare de cum s-a crăpat de ziuă. În comuna Radovan, la numai două ore de la deschiderea secţiilor, se formaseră deja cozi. La Secţia nr. 459, una dintre cele trei amenajate în localitate, proporţia între persoanele care au votat pe liste suplimentare şi cei de pe listele permanente era aproape egală: „Pe lista suplimentară avem 22 de persoane şi 27 pe lista permanentă. Cereri pentru urna mobilă nu avem. Au fost mulţi cei care au refuzat să voteze pentru referendum“, a spus Marcela Ciobanu, preşedinta Secţiei de votare 459 din satul Radovan.
Vasilica Ţăranu este unul dintre localnicii care au introdus doar un buletin în urnă: „Am votat numai pentru europarlamentare. Aşa a fost să fie!“, a spus femeia.
O localnică din Radovan a votat cu gândul la schimbare şi a spus că şi oamenii care locuiesc la ţară au nevoi la fel ca toţi ceilalţi. „Noi sperăm de mult să trăim mai bine. Sperăm la o viaţă mai bună, la pensii mai mari, dar nu sunt. Nevoile pe care le au parlamentarii, pe ălea le avem şi noi. Şi noi suntem oameni ca şi ei, ce îşi doresc ei ne dorim şi noi. Noi nu putem să ne ducem în concedii, nu putem să mâncăm mai bine, nu putem să facem multe. E greu să trăieşti. Şi la ţară se cumpără la fel ca la oraş. Azi am votat pentru parlamentari, să mai schimbe ceva, să facă treabă bună. Pentru referendum nu am votat“, a spus Marcela Alexandrina.
Un alt doljean hotărât să schimbe ceva a venit la vot. A parcat, a votat, a plecat. Era în drum, nu locuia în sat. „Vreau să termine o dată cu prostiile astea. Am votat pentru europarlamentari şi pentru tot, pentru schimbare“, a spus acesta.

Perişor: „Mai bine era cu Ceauşescu decât cu ăştia!“

Până la ora 10.00, 134 de persoane îşi exprimaseră opţiunea la Secţia de votare nr. 432 din Perişor (Foto: Lucian Anghel)

Următorul popas: comuna Perişor. Aici au fost amenajate două secţii de votare, iar până la ora 10.00, la una dintre ele îşi exprimaseră opţiunea 134 de persoane. „Din 1.191 de votanţi, până la această oră avem 134, din care 97 au votat cele trei buletine, diferenţa nu au ridicat buletinele pentru referendum. Pe listele suplimentare avem până acum 33 de persoane. Avem nouă cereri pentru urna mobilă“, a spus Florentina Bera, preşedinta Secţiei de votare nr. 432 din Perişor.
Cu speranţă în schimbare şi dezamăgită de situaţia actuală, o bătrână a spus că şi-a dat votul pentru zile mai bune şi pentru întorcerea nepoţilor acasă. „Am votat pentru mai bine, şi pentru referendum. Mai bine era cu Ceauşescu decât cu ăştia! Erau locuri de muncă, nu ca acum. Am nepoţii plecaţi în străinătate, nu au serviciu aici, nu au nimic. Ei s-au săturat de bani şi de toate, iar noi nu ne-am ales cu nimic! Toţi sunt pentru ei“, a spus femeia.
Ca ea gândeşte şi Constantina. Femeia spune însă că efortul trebuie să fie susţinut şi de ceilalţi concetăţeni, prin ieşirea la vot. „Am votat să fie mai bine pentru ţara noastră în Europa. Am votat şi pentru referendum, şi pentru o schimbare. Din păcate, oamenii nu ies la vot pentru că nu mai ştiu pe ce lume trăiesc. Mulţi nici nu ştiu ce alegeri sunt pentru că nu sunt informaţi. Sper să fie ţara asta mai bine, copiii mei au stat 15 ani în Grecia şi au venit în România să facă ceva. Cei care ne conduc să aducă tineretul înapoi, să facă locuri de muncă!“, a spus Constantina.
Dan Pătru lucrează şi trăieşte în Craiova, dar ieri s-a întors în comuna natală, Perişor, pentru a vota „pentru o viaţă mai bună a copiilor noştri. Le este foarte bine în străinătate, dar nu sunt lângă mine. La ţară, lumea e mai greu de convins şi oamenii nu gândesc în perspectivă, se mulţumesc cu puţin. Am votat şi pentru referendum, dar cred că sunt şi oameni îndrumaţi să nu voteze. Ei nu îşi dau seama, nu gândesc că riscă să vină toţi huliganii să le dea în cap. Eu sper însă că se va schimba ceva şi le transmit celor care ne conduc să facă ceva şi pentru oamenii de rând şi să nu ne mai prostească în faţă!“, a spus bărbatul.

Giubega: „Ce-mi spuseră, aia făcui!“

Până în jurul orei 10.30 votaseră 72 de persoane la Secţia de votare nr. 363 din Giubega (Foto: Lucian Anghel)

La numai câţiva kilometri distanţă, o altă comună prinsese viaţă. Cea mai mare animaţie era la Secţia de votare nr. 363. Unii, la coadă, alţii, în sala de aşteptare, iar cei mai norocoşi, la un pas de cabine. Un lucru însă îi unea: lipsa de informare. Cât timp am stat în secţia de votare, am observat că oamenii nu ştiau ce alegeri au loc. „Votai acolo ce îmi arătară. Ce-mi spuseră, aia făcui!“, a spus o bătrânică ieşită din cabina de vot. Un alt localnic a recunoscut că referendumul l-a pus în dificultate: „Am votat să avem bani să pună asfalt. Am votat pentru europarlamentare. Pentru referendum nu am votat, că aşa ni s-a spus, să votăm doar unul. Lasă, să fie sănătoşi, că mai votăm!“, a spus bărbatul de 82 de ani, din Giubega.
Până în jurul orei 10.30 votaseră 72 de persoane pentru europarlamentare, dintre care 27 pe liste suplimentare. „Nu avem solicitări pentru urna mobilă. În Giubega sunt două secţii de votare, iar aici aşteptăm în jur de 300 de votanţi“, a spus Ionelia Dincă, preşedinta Secţiei de votare nr. 363 din Giubega.
Unii dintre cei cu care am stat de vorbă au spus că schimbarea pe care o aşteaptă în urma acestui vot vizează mărirea veniturilor. „Eu vreau să fie bine, dar vrem şi pensii mai mari, mamă. La ţară-i traiul greu“, a spus o bătrână ce se sprijinea într-un baston cârpit.
Un bătrân ne spune că îşi doreşte ca toate partidele politice să vorbească aceeaşi limbă. „Eu îmi doresc să iasă cei mai buni. Am nepoţii plecaţi în Germania. Nu mai bine le e bine acasă şi se întorc aici, decât acolo, printre străini? Ce îmi doresc cel mai mult este să fie colaborare. Vreau ca partidele să vorbească aceeaşi limbă. Nu am votat pentru referendum, nu mă bag eu“, a declarat Voicu Mihalache.
Unii dintre localnici îşi doresc ca prin acest vot să li se întoarcă nepoţii şi copiii în ţară. Spun că au votat pentru un viitor mai bun, dacă nu pentru ei, măcar pentru generaţiile viitoare. „Vreau să fie mai bine pentru toată România. Vreau să îmi vină copiii din străinătate, să aibă serviciu aici în ţară, iar noi să avem o bătrâneţe cât de cât decentă. Am votat pentru tot, şi pentru europarlamentari, şi pentru referendum, să vedem ce-o să iasă“, a spus Marinică.

Galiciuca: „Hoția e cea mai rea în țară!“

În comuna Galiciuica, localnicii au votat pentru întoarcerea copiilor şi nepoţilor acasă (Foto: Lucian Anghel)

Şi în comuna Galiciuica localnicii au votat pentru întoarcerea copiilor şi nepoţilor acasă. Îşi doresc o schimbare, îşi doresc locuri de muncă şi un trai mai bun. Visează la o familie reunită. „Noi vrem ceva mai bun, să schimbăm în ceva mai bine. Am votat pentru schimbare şi pentru referendum. Votez pentru copiii şi nepoţii mei, care lucrează în străinătate, pentru că aici nu au avut ce să muncească“, spune un localnic.
Până la prânz votaseră peste zece la sută dintre alegători. „Avem în jur de 160 de votanţi până la această oră, din 1.157. În jur de 50 de persoane au votat pentru referendum. Avem şi 20 de persoane pentru liste suplimentare, şi nouă solicitări pentru urne mobile“, a spus Ilie Florentina, președinta Secției de votare 352 din Galiciuca, singura din localitate.
Constanța Stoica are 78 de ani și a votat pentru schimbare. „Am luat trei buletine, am votat și pentru referendum, și pentru o schimbare. Din păcate, oamenii sunt totat nepregătiți, nu știu ce trebuie să voteze, nu sunt informați. Azi mi-am dat votul pentru schimbare, să fim și noi mai liniștiți, iar cei care ne conduc să facă bine și să nu mai fie hoți în țară. Hoția e cea mai rea în țară“, a afirmat Constanța Stoica.
O altă bătrână și-a exprimat opțiunea doar pentru alegerile europarlamentare. „Am votat să ne dea și nouă bani la pensie. Copiii mei sunt de șase ani în Scoția și am votat să aibă și ei serviciu. Am votat doar pentru europarlamentare. Nu am votat referendum deoarece copiii mei stau în străinătate și nu le dă nimeni serviciu. Așa, îmi măresc mie pensia și îi mai ajut și eu“, a spus Mitra Stoica, de 74 de ani.

Băilești: „Am votat să se termine odată cu corupția din România!“

Într-una dintre cele 16 secții de votare din Băilesti, prezența la vot, după ora prânzului,
era de 11,43 la sută (Foto: Lucian Anghel)

Următoarea oprire din periplul nostru prin Dolj a fost municipiul Băilești. Într-una dintre cele 16 secții de votare, prezența la vot, după ora prânzului, era de 11,43 la sută. „Avem peste 11,43 la sută prezență la vot până acum. Au votat cinci persoane pe listele speciale, iar zece persoane din 170 nu au votat pentru referendum. La primele ore ale dimineţii au venit foarte mulţi votanţi“, a spus Gheorghe Mateescu, preşedintele Secţiei de votare nr. 5.
Daniela Bivolan are 46 de ani şi a venit încrezătoare la vot: „Am venit să alegem ceva mai bun pentru noi și pentru copiii noștri, pentru că sper că se mai poate schimba ceva. Am doi băieţi, unul este plecat în străinătate şi sper ca prin acest vot să ne aducem copiii înapoi. Trăim cu speranța de azi pe mâine, ce să facem? Băiatul cel mare a fost în Scoția, acum e în Anglia. Ce să facă aici? Să moară de foame?“.
Costel Ungureanu spune că a votat pentru dreptate: „Am votat să se termine odată cu ordonanțele de urgență, cu corupția din România, să avem locuri de muncă pentru tineri și să aducem copiii în țară, pentru că altfel nu se mai poate. Se destramă familiile, rămân copiii singuri cu bunicii, nu se mai poate! Cred că ziua asta va schimba ceva. Oamenii s-au săturat de ce se întâmplă în țara asta. Pe toate posturile de televiziune se promovează incompetența, iar oamenii care pot face bine în țara asta sunt dați la o parte. Ne pleacă tinerii, nu avem spitale, nu avem autostrăzi“, a spus Costel Ungureanu, de 62 de ani.
O tânără spune că a venit la vot sperând ca, astfel, hoţia să fie înlăturată. Îşi doreşte ca ţara să fie condusă de oameni corecţi şi integri. „Îmi doresc că prin acest vot să nu mai fie hoţia la putere, să fim şi noi conduşi de oameni integri şi cât de cât culţi şi să facă o schimbare. Referendumul este mult mai important decât alegerile europarlamentare. Dacă am fi toţi deschişi la minte, am observa cât de rău e“, a spus aceasta.
La Secția de votare nr. 178, din cei 994 de înscriși, până la prânz votaseră 142 de persoane, iar 51 pe liste suplimentare. „Am votat pentru schimbare, deși nu am speranțe prea mari. Oamenii sunt neinformați. Mama este pensionară și îmi spunea că nu știe nimic de referendum. Băileştiul este un oraș mort, fără locuri de muncă“, a spus Laura.

Rast: „La referendum sunt total debusolați“

Afișul din apropierea secției de votare din Rast (Foto: Lucian Anghel)

Oameni neinformaţi erau și la Rast. Că așa stau lucrurile au recunoscut și membrii Secției de votare nr. 462. „Până acum au votat 255 de persoane din cele 1.671. Avem 76 de voturi pe listele suplimentare la europarlamentare și 57 la referendum, și o solicitare de urnă mobilă. Au fost și incidente, pentru că au venit buluc pe la ora 10.00, dar s-au calmat spiritele. Dacă la europarlamentare i-am informat, la referendum sunt total debusolați. În momentul în care îi întrebăm dacă votează pentru ambele opțiuni, chiar se panichează. Nici după ce le explicăm nu înțeleg. Cu referendumul mai mult i-a încurcat decât să îi descurce“, a spus Elena Boboc, președinta Secției nr. 462 din Rast.

Nereguli la Cârna

La Cârna, unii dintre alegători au intrat însoțiți în cabina de vot (Foto: Beatrice Spătaru)

Alegerile nu au fost lipsite de incidente. La Cârna, mai multe persoane au sesizat poliția asupra faptului că în Secția de votare nr. 294 au intrat în cabină câte două persoane pe motive medicale. Oamenii erau revoltați că președintele secției de votare a permis să se întâmple acest lucru, deși nu s-a prezentat niciun act doveditor din care să reiasă că persoanele respective aveau nevoie de însoțitori. „Se întâmplă de vreo patru-cinci ori să intre cineva în cabină cu votantul. Se întâmplă chiar ca aceeași persoană să intre de mai multe ori în cabină cu mai multe persoane“, a spus Nicușor Tănasie, observator din partea PMP în secția de votare din Cârna.
În replică, Aurel Andrei, președintele Secției de votare nr. 294 din Cârna, a spus că nu avea nevoie de nici un document pentru a permite accesul însoțitorilor în cabina de vot. „În situația în care nu puteau să voteze singure, au intrat cu persoane cunoscute. Au fost câteva cazuri, nu avem specificat undeva că trebuie act medical pentru sprijinire. Când se vede la fața locului că îi tremură mâna, că are pareză, că nu vede, deci avem situații… Cei care au intrat însoțiți am considerat că au probleme de sănătate. Dacă stați aici, o să vedeți“, a spus Aurel Andrei.
Şi am stat. Şi am văzut. Când am fost surprinşi filmând, am fost invitaţi elegant să părăsim încăperea. Am făcut-o, lăsând în urmă oameni mai mult sau mai puţin neajutoraţi, dar, cu siguranţă, oameni care merită să fie informaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS