8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu călca iarba, plimbă pisica în lesă - reguli în parcurile Craiovei

Nu călca iarba, plimbă pisica în lesă – reguli în parcurile Craiovei

Mămicile nu au voie să fumeze la locul de joacă. Câinii și pisicile vor fi plimbaţi în lesă. În zonele acoperite cu tartan nu se intră cu pantofi cu toc şi nici cu căruciorul. Pătrunderea în rondurile cu flori şi arbuşti, precum şi în zonele verzi este interzisă. Ruperea florilor, fructelor sau plantelor medicinale din parcuri, grădini publice ori locuri de agrement nu va mai fi permisă. Par ciudăţenii, dar sunt reguli pe care administraţia locală craioveană vrea să le impună în toate parcurile, grădinile, locurile de joacă şi terenurile de sport din oraş, printr-un regulament aflat în prezent pe site-ul Primăriei Craiova pentru dezbatere publică.

Plimbarea cu bicicleta se face doar pe pista de biciclete

Administraţia locală craioveană vrea să impună un regulament în toate parcurile oraşului, Grădina Botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier, terenurile de sport de pe domeniul public. Pe motiv că a „transformat spaţiile verzi în veritabile microcentre culturale“, Primăria Craiova supune dezbaterii publice noi reguli de folosinţă a parcurilor oraşului.
În cuprinsul regulamentului se face vorbire despre orele de acces, despre accesul bicicletelor şi animalelor de companie în parcuri, despre zgomot şi jocuri permise sau interzise. Unele dintre aceste măsuri sunt plauzibile, altele sunt de-a dreptul bizare.
Iată ce spune în mare viitorul regulament. La capitolul „Acces“ se arată că, în Grădina Botanică, dar şi în parcuri, la locurile de joacă şi pe terenurile de sport accesul este permis doar în intervalul orar afişat la intrare. De asemenea, craiovenii nu au voie să se aşeze pe iarbă, cu excepţia zonelor destinate recreerii şi care sunt semnalizate în acest sens. Cei care au consumat băuturi alcoolice sau substanţe stupefiante nici să nu se gândească să meargă în parc sau în locurile de recreere. Regulamentul interzice totodată „accesul în parcelele florare şi/sau cu arbuşti“.
Animalele de companie, fie câini sau pisici, pot fi plimbate prin parcurile oraşului „doar ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham“, iar proprietarii sunt obligaţi „să colecteze şi să elimine excrementele animalului“. În Grădina Botanică, în spaţiul verde şi la locurile de joacă, animalele de companie sunt din start interzise, cu alte cuvinte mămicile care scoteau copilul la locul de joacă şi totodată căţelul la plimbare vor avea acum o mare dilemă.
Plimbarea cu bicicleta este supusă şi ea unor reguli, în sensul că va fi interzisă în parcurile în care nu există piste de biciclete. Mămicile nu vor avea voie să mai plimbe cărucioarele pe pista de tartan din Grădina Botanică şi nu vor putea să poarte încălţăminte cu toc ascuţit în orice zonă acoperită cu tartan. În locurile de joacă nu va mai fi permis accesul cu biciclete, patine cu rotile, scutere sau skateboarduri, „cu excepţia celor aparţinând copiilor foarte mici, însoţiţi de adulţi“.

Câinii trebuie ţinuţi în lesă, când sunt aduşi în parc

Mămicile nu au voie să fumeze la locul de joacă

La capitolul „Jocuri“, cu referire la locurile de joacă şi echipamentele de joacă din dotarea acestora, sunt menţionate alte interdicţii. De exemplu, echipamentele de joacă trebuie folosite în funcţie de destinaţie, dar şi de vârsta şi greutatea menţionate pe ele. În regulament se mai arată că „sunt interzise activităţile şi jocurile care pot afecta liniştea sau siguranţa pietonilor, deteriorarea plantaţiilor şi a mobilierului, poluarea punctelor de apă sau a fântânilor“. Pentru locurile de joacă destinate copiilor sunt interzise multe „activităţi“ improprii acestor spaţii, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau substanţe interzise, folosirea mobilierului de joacă de către adulţi. Restricţii sunt prevăzute chiar şi pentru micuţi, nu vor fi folosite echipamentele de joacă stricate, se va evita supraaglomerarea echipamentelor de joacă.
Jocurile cu mingea nu sunt permise dacă deranjează liniştea publică şi nu au un caracter sportiv. În schimb, sunt permise jocurile cu baloane.
Cât despre jocurile de noroc, practicate acestora în parcuri, grădini publice sau locuri de odihnă este interzisă.
Tot la activităţi interzise sunt menţionate şi următoarele acţiuni: „introducerea substanţelor periculoase, toxice, inflamabile sau a combustibilului, precum şi a substanţelor explozive sau radioactive în toate zonele care fac obiectul prezentului regulament: incendierea elementelor constitutive ale echipamentelor din spaţiile de joacă, a coşurilor pentru gunoaie, a băncilor“.

Pe tartan nu se intră cu pantofi cu toc

Nu rupeţi florile, frunzele şi fructele!

Florile, arborii şi chiar fructele sunt de neatins, în sensul că cetăţenii nu au voie să rupă flori, să recolteze fructe sau plante medicinale, să rupă ramuri de copaci, iarbă sau să aducă animale la păşunat.
Şi în privinţa curăţeniei este tras un semnal de alarmă: este intrezisă aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, seminţe, dar şi urcarea pe bănci, fântâni, monumente şi garduri, scăldatul în lacuri sau fântâni arteziene.

Fumatul intrezis la locul de joacă

Pe terenul de sport nu mănânci seminţe, nu mesteci gumă

Şi pentru terenurile de sport din incinta unor parcuri ale oraşului sunt prevăzute reguli restrictive. Accesul cu animale de companie, biciclete, role, skateboarduri, scutere sau obiecte care pot degrada terenurile este interzis. Jucătorii nu au voie să mănânce seminţe sau să folosească gumă de mestecat în timpul jocului, în incinta terenului de sport. Dacă nu respectă regulamentul, folosesc un limbaj obscen sau fac gesturi indecente, tulbură liniştea publică prin zgomote, strigăte sau larmă, jucătorii vor fi obligaţi să părăsească terenul.

Regulamentul spune că este intrezis să pătrunzi în zonele cu flori şi iarbă

Sancţiuni

Regulamentul prevede şi o serie de sancţiuni pentru nerespectarea acestor impuneri, dar şi suportarea costurilor pagubelor produse. Faptele de încălcare a prevederilor regulamentului sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei, în funcţie de gravitate şi încadrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS