S-a semnat Masterplanul de apă al Doljului. Unde se extind reţelele de apă şi canalizare

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici (centru), preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi directorul Companiei de Apă Oltenia, Adriana Câmpeanu, şi-au pus, ieri, semnătura pe Masterplanul de apă al Doljului , Foto, Lucian Anghel
Autori


La Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a fost semnat, ieri, contractul de 445.831.222 de euro privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județ, un proiect cu fonduri europene în urma căruia 22 de localităţi din Dolj, inclusiv Craiova, vor beneficia de apă potabilă de calitate şi de canalizare. Termenul de finalizare a acestui proiect este anul 2023.

Megaproiectul de aproape jumătate de miliard de euro, care se adresează unui număr de 23 de unităţi administrativ-teritoriale din Dolj, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, ce au delegat gestiunea serviciului de apă şi canalizare către SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, a mai trecut, ieri, de o etapă. Una extrem de importantă, pentru că a fost semnat, în sfârşit, contractul privind demararea lui, ceea ce înseamnă că 391.550 de doljeni vor beneficia de investiţii în reţeaua de apă şi canalizare. Cea mai importantă componentă a proiectului este aducţiunea Isvarna – Craiova (fir II), care presupune extinderea conductei de apă de la Isvarna cu 96,4 km şi reabilitarea a 27,4 km din conducta existentă, de la acest fir II urmând să fie alimentate localităţile Craiova, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus, din Dolj, respectiv Rovinari, Brăneşti, Câlnic, Godineşti, Plopşoru, Teleşti, Tismana, Ţânţăreni şi Bâlteni, din judeţul Gorj.

Investiţia totală este de 445.831.222 de euro, din care 374.615.605 euro costurile elegibile şi 71.215.617 euro costurile neeligibile – TVA, cofinanţarea Companiei de Apă la acest proiect fiind de 38.997.484 de euro. Proiectul mai prevede, pe lângă investiţiile din Craiova şi cele derulate de CJ Dolj, reabilitări şi extinderi de reţele de apă şi canalizare în 21 de comune şi oraşe din Dolj, dar şi staţii noi de pompare a apei uzate şi de tratare a apei.

Ce investiţii se vor face în Craiova

Grosul banilor care vor veni de la Uniunea Europeană vor ajunge în Craiova – 222.718.339 de euro fără TVA, aceştia urmând să fie investiţi în alimentarea cu apă potabilă (apă de Isvarna) şi în reţeaua de canalizare. Printre aceste investiţii se numără reabilitarea a 47,8 km de conducte de aducţiune, reabilitarea şi extinderea de staţii de tratare a apei/clorinări, reabilitarea staţiilor de pompare, extinderea cu 96,64 km a conductelor de aducţiune, o staţie nouă de tratare a apei, două staţii noi de pompare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a apei cu 1,8 km. În plus, în proiect mai apare şi reabilitarea reţelei de canalizare – 25,95 km, reabilitarea racordurilor de canalizare – 1.500, extindere reţelei de canalizare gravitaţională – 103 km, conducte noi de refulare – 15,63 km, racorduri noi de canalizare – 5.950.

„Această aducţiune de la Isvarna reprezintă o mare parte din proiect, 108 milioane de euro, dar şi cealaltă componentă de 114 milioane de euro rezolvă o mare problemă a oraşului, restul de străzi care nu au canalizare la această oră. Putem din acest moment să dăm drumul la canalizare şi apă şi fac apel la doamna director de la Compania de Apă (Adriana Câmpeanu – n.r.) să înceapă de urgenţă procedura de achiziţii cu clauză suspensivă, pentru a demara aceste activităţi“, a spus Mihail Genoiu, primarul Craiovei. Partea Consiliului Judeţean Dolj din acest proiect este de 10,9 milioane de euro, bani cu care va fi realizată o conductă nouă de transport apă de la gospodăria de apă Magnolia la parcul industrial Craiova – 1,6 km, dar şi o staţie de tratare a apei, o staţie de pompare a apei uzate. În plus, vor fi achiziţionate echipamente, utilaje şi maşini specializate.

Cum se împart banii UE în judeţ

Pe lângă cele 222 de milioane de euro, care vor fi la dispoziţia municipiului Craiova, şi cele 10,9 milioane de euro destinate CJ Dolj, restul banilor de la UE vor fi împărţiţi între cele 21 de localităţi din Dolj, după cum urmează: Cârcea – 8,7 milioane de euro; Malu Mare – 4,9 milioane de euro; Breasta – 5,5 milioane de euro; Işalniţa – 1,7 milioane de euro; Calafat – 9,8 milioane de euro; Băileşti – 1,1 milioane de euro; Bechet – 10,8 milioane de euro; Dăbuleni – 8,9 milioane de euro; Călăraşi – 7 milioane de euro; Pleniţa – 1,9 milioane de euro; Şimnicu de Sus – 6,1 milioane de euro; Poiana Mare – 7,9 milioane de euro; Piscu Vechi – 6,4 milioane de euro; Cerăt – 9,2 milioane de euro; Bucovăţ – 3,2 milioane de euro; Gherceşti – 6,3 milioane de euro; Coţofenii din Dos – 2,1 milioane de euro; Maglavit – 11,2 milioane de euro; Ostroveni – 15 milioane de euro; Mischii – 4,9 milioane de euro; Rast – 6,7 milioane de euro. Contractul a fost semnat, ieri, de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent special la Craiova, de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi de ceilalţi edili ai comunelor din Dolj implicate în proiect.

La întâlnirea de ieri de la CJ Dolj au fost prezenţi toţi primarii localităţilor angrenate în acest proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţ , Foto Lucian Anghel

Ce presupun investiţiile din Dolj

Iată care ar fi principalele investiţii ce se vor realiza în câteva din localităţile doljene angrenate în Masterplanul de apă şi apă uzată al judeţului:

Cârcea: Conductă nouă de aducţiune Bordei – Cârcea – 7,88 km, extinderea reţelei de distribuţie a apei în Cârcea – 19,5 km şi 263 de noi branşamente, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională – 19,41 km.


Breasta: Extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile – 9,14 km, 576 de branşamente noi, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională – 8,9 km, 621 de racorduri noi de canalizare.

Mischii: Conductă nouă de aducţiune de la rezervoarele Şimnic din Craiova la gospodăria de apă din Mischii – 8,1 km, extinderea reţelei de canalizare – 14,7 km.

Coţofenii din Dos: Aducţiune nouă Mihăiţa – Coţofenii din Dos – 5,75 km, extinderea reţelei de distribuţie a apei în Coţofenii din Dos – 5,9 km cu 561 de branşamente noi.

Maglavit: Extinderea reţelei de distribuţie a apei în Hunia – 12,21 km, cu 1.234 de noi branşamente.

Calafat: Extinderea reţelei de canalizare Basarabi – Golenţi – 16,28 km, cinci staţii noi de pompare a apei uzate, 861 de racorduri noi de canalizare.

Băileşti: Conductă nouă de aducţiune Băileşti – Balasan – 5,16 km, extinderea reţelei de distribuţie a apei în Balasan – 7,52 km cu 184 de branşamente noi.

Cerăt: Extinderea reţelei de distribuţie a apei în Cerăt – 19,34 km cu 1.134 de branşamente noi, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională – 18,16 km, 1.125 de racorduri noi de canalizare şi cinci staţii de pompare a apei uzate.

Bechet: Captare nouă de apă din Dunăre, staţie nouă de tratare a apei, extinderea conductelor de aducţiune – 10,63 km, extinderea reţelei de distribuţie a apei – 2,36 km, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională – 6,82 km, trei staţii noi de pompare a apei uzate.

Călăraşi: Aducţiune nouă de la staţia de tratare Bechet la gospodăria de apă Călăraşi – 8,97 km, 413 branşamente noi, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională în Călăraşi şi Sărata – 25 km, 1.182 de racorduri individuale, patru staţii de pompare a apei uzate.

Dăbuleni: Aducţiune nouă între gospodăria de apă Călăraşi şi gospodăria de apă Dăbuleni – 2,86 km şi 1.648 de branşamente noi, extinderea reţelei de canalizare pe o distanţă de 27,4 km.

Ostroveni: Aducţiune nouă între gospodăria de apă GA 2 Bechet şi gospodăria de apă Ostroveni – 4 km, extinderea reţelei de distribuţie a apei în Ostroveni şi Lişteava – 22,7 km, extinderea reţelei de canalizare gravitaţională în Ostroveni şi Lişteava – 31,2 km, 2.409 racorduri noi de canalizare şi nouă staţii de pompare a apei uzate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 15 mai 2019

Actualitate

» Risc pentru retină – Franţa avertizează în privinţa LED-urilor
» Procuror: Nicio persoană dintr-o lume liberă, mai ales dintr-un stat UE, nu ar putea fi anchetată penal pentru simplul fapt că a participat la o manifestație publică
» CSM caută un alt şef la Secţia de anchetă, după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR
» A apărut tichetul de cultură
» Ștefan Bănică, despre PSD: Aceasta este cea mai proastă guvernare pe care a avut-o România în ultima sută de ani
» Buzău: Două persoane au decedat după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit la Nehoiu
» Tarife mai mici pentru apelurile şi sms-urile din România către alte state din SEE
» Radu Mazăre va fi adus luni în țară din Madagascar
» CFR suplimentează numărul trenurilor în perioada vizitei Papei Francisc
» În Alabama, avortul va fi interzis, chiar și în cazurile de viol sau incest

Publireportaj

» S-a deschis Târgul CONTEX: „Vizitați, comparaţi preţurile şi cumpăraţi!“ (Video si Galerie Foto)
» Norica Nicolai, locul 1 pe lista ALDE: Vrem o Europă a egalilor. Fără dublu standard în Europa!

Dolj

» Zece şomeri pe un loc de muncă
» Un milion de euro, sensurile giratorii de la Găneasa şi Şimian (Galerie foto)
» Fermierii doljeni au mai mult timp să-și valorifice tomatele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Haos în curtea Liceului Tehnologic CFR Craiova: „Nu este o scenă de luptă din Game Of Thrones!” (VIDEO)
» Atenţie, în Craiova nu mai este de murit!
» Dolj: Peste 100 de şoferi sancţionaţi, în doar două ore, la Calafat
» Dolj: Femeie rănită, după o întoarcere periculoasă în trafic
» Craiova: Lansare de carte la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“
» Craiova: Şase maşini sparte, noaptea trecută, pe bulevardul Dacia
» Craioveancă dispărută din februarie, căutată de poliţie
» Craiova: Razie printre şoferii care nu acordă prioritate pietonilor

Gorj

» Bătrân operat doar după ce rudele au cumpărat ser fiziologic
» Parc tematic pentru operele din cadrul Simpozionului „Brâncuşiana“
» Stadionul Municipal, administrat după modelul arenei pe care joacă Ajax
» Angajaţii CEO primesc pe card voucherele de vacanţă
» 100.000 de lei pentru Zilele Municipiului Târgu Jiu
» Serviciile de dezinfecţie şi dezinsecţie costă 134.000 de lei
» Atribuţiile arhitectului şef din Primăria Târgu-Jiu, preluate de un angajat al Direcţiei Tehnice
» Gorj: Fonduri pentru organizarea alegerilor europarlamentare
» Situație revoltătoare în Gorj. Un bătrân, operat abia după ce rudele au cumpărat ser fiziologic
» Campanie antidrog în trei licee din Târgu Jiu

Olt

» Bărbat arestat pentru agresiune, la Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Copil de 11 ani, identificat de polițiști, după ce a sustras bunuri dintr-o locuință
» Mehedinţi: Bărbat bănuit că a distrus porţile unei locuinţe şi a ameninţat mai multe persoane, reţinut

Vâlcea

» Vâlcea: Două persoane rănite, după ce o maşină a ajuns în şanţ

Sport

» Dragoş Bon aşteaptă decizia conducerii
» Marian Bondrea: Craiova e capabilă să o învingă pe Viitorul
» Fotbal / Liga I, play-out – etapa a 10-a:
» Tenis / Ana Bogdan, calificată în optimile de la Saint-Gaudens

Sanatate

» Lucruri pe care nu le știai despre roșii
» 5 semne vizibile că avem nevoie de aparat dentar

Magazin

» Taina navelor dispărute în adâncul oceanelor
» Japonia începe testarea noii generaţii de trenuri de mare viteză
» Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Craiova
» Horoscop
» Bancul zilei
» Top 3 cele mai bune filme din ultimii zece ani

Top