Viața satului, departe de politică. „Mită nu mai dau ca să-i votăm?“ (Video, Galerie foto)

Autori
Etichete , , , ,


Se apropie alegerile europarlamentare. La țară, bătrânii se duc la vot, dar nici nu știu ce votează. Problema manipulării bătrânilor este des întâlnită la sate, acolo unde oamenii sunt mai puțin informați despre politică. Ei știu doar când e bine sau e rău, din auzitele celorlalți.

Am mers prin mai multe sate de pe lângă Craiova să vedem ce părere au sătenii despre alegerile europarlamentare.

„Da’ eu mai ştiu muică? Nu prea le am eu cu ăştia. Pesediştii ăştia, uite, de la noi, la primărie, pe colo, pe colo, care sunt acolo în parlament. Venim şi noi la alegeri când trebuie să fie“, spune Elena, o femeie pe care nu o interesează politica prea mult și votează ca să fie în rândul lumii.

Prin câte sate ne-am plimbat, atâtea opinii am aflat despre alegeri. Unii zic că e bine să se voteze, pentru că poate-poate se va schimba ceva în țară, iar alții nici nu vor să audă de așa ceva, spunând că votează degeaba și că aleșii promit multe, dar nu fac nimic.

„Nici nu știe lumea ce votează“

Gheorghe Tutunaru este un sătean pe care l-am prins la lucru. Transpirat, cu hainele și mâinile murdare de la muncă, ne spune că nu vrea să voteze pentru că s-a „convins de tot ceea ce s-a întâmplat până acum“. Bătrânul nu mai are speranțe în a crede că votul lui schimbă prea mult. Întrebat dacă e bine că se duce lumea la vot, omul ne răspunde: „E bine să se ducă lumea la vot, dar nici nu ştie lumea ce votează“.

„Toţi numai pentru ei sunt“

Un sătean este de aceeași părere când este întrebat dacă se duce la vot sau nu: „Eu ştiu? Că nu mai am încredere în nimeni. Nu mai am nici în mine, dar în altul. S-a dus toată încrederea. Care cum vine e numai pentru el, dar pentru populaţie, nu! Toţi numai pentru ei sunt“.

„Înainte dădeau găleţi, pungi, o găină la pungă, dădeau ceva“

Nemulțumirile curg chiar dacă oamenii sunt dezinformați. Un localnic care bea o bere împreună cu alți consăteni ne spune că așteaptă să se primească ceva în schimb pentru a merge la vot: „Mită nu mai dau ca să-i votăm? Înainte dădeau găleţi, pungi, o găină la pungă, dădeau ceva“. Puțin băut, acesta se revoltă când vine vorba de banii politicienilor: „Nu-mi place de ei pentru că stau prin guvern pe acolo, stau şi dorm şi iau banii degeaba. E corect? Şi acum noi trebuie să-i mai votăm? Pentru ce? Să le mai dea iar servicii în continuare, să mai ia iar bani“. Colegul său de „pahar“, mai în vârstă, este și el nemulțumit de conducerea țării: „Nouă ne dau decrete să scape ei de puşcărie. Să mănânce banii. Nu mai votez pe nimeni, că n-am pe cine. Ce, votăm ca să-i facem pe ei mari?“.

Unii oameni chiar nu știu ce votează. Alt bărbat, dintr-o altă localitate, la aceeași oră, tot la un bar, ne răspunde calm, rezemat de scaun, că a auzit de alegeri, dar „nu le are cu ăstea“.

Nu știe ce fel de alegeri sunt, dar el se va duce pentru că: „S-o schimba ceva în ţara asta, dac-o vrea Dumnezeu, într-o problemă corectă“.


Revolta curge repede când vine vorba de alegeri. „N-au făcut nimic! Nu mai votăm pe nimeni! Toţi au zis că ăla face cutare, ăla face cutare, a făcut cineva ceva? Nu ne-a făcut nimeni nimic. Aşa că nu votăm pe nimeni! Stăm aşa cum am fost“, spune, cu un ton ridicat și ascuțit, o localnică care nu mai vrea să audă niciodată de voturi.

„Te aduce cu maşina direct la vot“

Amuzament sau nu, bătrânii sunt și sinceri, dar au și umor. Alt sat, altă cârciumă, patru bătrâni beau o tărie, pentru a avea putere de muncă. Mai de haz, mai de necaz, un localnic va vota doar dacă va fi dus cu mașina la secția de vot. „E obişnuinţă. Te aduce cu maşina direct la vot. Dacă vine să mă ia mă duc, dacă nu, nu!“. Ceilalți colegi de pahar votează. Unul dintre ei se laudă că poate fi chiar și în comisia de votare. Cert este că cei patru au fost aduși la mitingul electoral de la Craiova cu transportul asigurat de primărie.

Cu umor sau nu, conștienți sau nu, sătenii fac ce cred ei că va fi bine.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai 2019, unde se vor stabili, în urma voturilor câștigate, cele 31 de locuri disponibile pentru politicieni români europarlamentari, în Parlamentul European. Europarlamentarii români vor face parte din comisii de specialitate, cum ar fi agricultură, sănătate, dezvoltare, mediu, ocuparea forței de muncă, industrie, libertăți civile, cultură, educație și altele.

Şi la Craiova, oamenii au păreri împărţite când sunt întrebaţi dacă merg la vot. „Nici nu vreau să aud. Am ajuns la vârsta asta şi ne plângem de milă. Acum pe cine să alegem? Nu mă duc că nu se merită. Îmi pare rău de tineretul ăsta. Ăia care merg acolo ce fac, apără România? Ăia trăiesc bine acolo, au condiţii, au salarii bune, îşi aduc şi neamurile cu ei acolo. Seara, când se duc la hotel, îşi lasă la uşă pantofii şi alea intime şi le găsesc dimineaţa spălate, curate, asta fac. Şi restul ce mai fac? Critică România că de aia pleacă tineretul din țară, ăia fac ceva pentru români, pentru tineret, în special, că noi, ăştia ai bătrâni, nu mai vrem nimic. Am şi eu nepoţi ca şi voi, caută serviciu, au făcut o facultate, dar se duc la ăla să vândă gogoşi, e corect? Facultăţile pentru industria românească unde sunt? Mai avem ingineri, unde să se ducă, ce să facă, să se ducă tot la ăla să vândă gogoşi“, spune Gogu, un bărbat de 87 de ani.

„De ce să merg, ca să ne mintă toţi? În afară de Ceauşescu nu a făcut nimeni nimic în România. Numai au distrus-o. Cine a venit după el a fost numai pentru distrugerea ţării. Nu mă mai duc la vot, am trecut prin viaţa asta. Pentru dumneavoastră faceţi ce credeţi“, declară alt craiovean. „Nu mai vreau să votez, pentru că nu ştiu pe cine aleg, nu sunt nici informată şi nici nu mai vreau să ştiu, pentru că s-au perindat toate partidele şi toate au furat. Deci, nu ştiu, sunt confuză. Nu poţi să schimbi singură şi sunt mulţi ca mine. Suntem în urmă mult, foarte mult, ca mentalitate, ca tot. Şi dacă am fost şi l-am ales pe Băsescu, şi dacă am fost şi l-am ales pe Iliescu s-a întâmplat ceva? Se poate schimba, dar nu ştiu cine, un comunist democrat, ceva de genul, ca şi Ceauşescu, dar ceva democrat, ceva ieşit din comun. Ne-au mărit pensiile puţin, foarte puţin, n-are importanţă pentru că au crescut preţul la produse de trei ori. Nu te descurci dacă nu ai pe cineva în străinătate cum sunt copiii mei“, spune supărată o craioveancă.

„Ce să votăm, că dreptate nu este deloc. Merg, dar nu ştiu pe cine votez. Nu ne-a informat nimeni, nu prea privesc la televizor că mă doare capul. Să votăm pe cine e bun, dar eu ştiu cine e bun?“, crede altcineva. Ion merge sigur la vot. „Ăsta este singurul drept pe care l-am câştigat şi să mi-l satisfac, să votez. Încercăm să schimbăm ceva. Dacă nu votăm fiecare, nu avem nicio şansă, trebuie să facem ceva. Să se ducă toată lumea la vot. Pe vremurile vechi era obligatoriu. Ar trebui să fie şi acum obligatoriu că, după aceea, vorbesc la colţ, spun peste tot ceva şi n-au contribuit cu nimic. Întotdeuna am fost la vot şi o să mă duc pentru orice“, spune el.

Aurelian Marian Soare,

student la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, specializarea JurnalismComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 14 mai 2019

Actualitate

» Dolj: A încercat să scape de controlul poliţiştilor, dar a fost prins
» Ministrul interimar al Justiţiei: Cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă
» Avocata lui Sevil Shhaideh va sesiza CSM și Inspecția Judiciară după ce a găsit la Tribunal rețeaua de wi-fi „m…e PSD“
» SONDAJ – Dăncilă a declarat că românii câștigă în medie cu 50% mai mult ca în 2016. Sunteţi de acord?
» George Simion: România are nevoie de un nou proiect de ţară
» Cum să devii poliţist de frontieră
» (Galerie foto) Biserica Ortodoxă Densuș, cel mai vechi lăcaş de piatră unde încă se mai țin slujbe
» Se va reduce TVA-ul pentru produsele tradiţionale. S-a aprobat amnistia fiscală pentru persoanele fizice
» Miliardar grec, arestat după ce în avionul său s-au găsit 5.000 de plante de canabis
» Radarele ascunse au fost scoase în afara legii. Ce solicitase CCR
» Cod galben de inundaţii pe râuri din toată Oltenia
» Radu Mazăre a fost „notificat” de autoritățile din Madagascar că va fi extrădat în România / Acesta a depus însă și o cerere de azil, care ar trebui examinată de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (presă)
» Acțiune de amploare a Poliției Rutiere
» Radu Mazăre va fi extrădat

Publireportaj

» Profesioniștii care duc România în primul rând al Europei

Dolj

» S-a semnat Masterplanul de apă al Doljului. Unde se extind reţelele de apă şi canalizare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Absolvenţii trebuie să se înregistreze în evidenţele AJOFM Dolj, în termen de 60 de zile de la absolvire, pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie
» Săptămâna Limbilor Străine la Universitatea Craiova
» Dolj: Taximetriştii au fost verificaţi de oamenii legii
» Eugen Teodorovici: „Lucrările la Spitalul Regional Craiova vor începe, sigur, de anul viitor“

Gorj

» Ultima zi când mai pot fi depuse cererile unice de plată
» Festival al tarafurilor lăutăreşti, la Tismana
» Verificările FRF la Stadionul Municipal, finalizate
» Podul Ferdinand, monument istoric, lăsat să ruginească
» S-au scumpit apa şi canalul
» Festivalul Romani Kultura, dedicat tradiţiilor şi culturii rrome, la Târgu Jiu
» Gorj: Demisie din conducerea Spitalului Județean, înainte de vizita ministrului Sănătăţii
» Gorj: Tânăr acuzat că ar fi furat motoare electrice în valoare de 50.000 de lei

Olt

» Olt: Un şofer şi un bicilist, prinşi băuţi pe drumurile publice

Mehedinţi

» (Video) Mehedinţi: O maşină a fost proiectată într-o curte, după ce a fost lovită de un alt autoturism

Vâlcea

» Concerte de toate genurile la Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Tânăr prins cu substanţe interzise asupra lui
» Arta plastică – un punct important în programul ”Zilelor Râmnicului”
» Târgul Meşterilor Populari şi Târgul de Carte la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Patrick Anghel, campion național la dublu și vicecampion la dublu mixt
» Academia Fotbal Club Atlas a intrat în competiţia juvenilă
» Stoica se vrea campion la Elitele U15
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu are parte de un final de sezon tensionat
» WTA Roma: Simona Halep, debut contra jucătoarei Marketa Vondrousova la Foro Italico
» Formula 1 / Revine în calendar Marele Premiu al Olandei
» Tenis / Begu, învinsă în primul tur la Roma

Sanatate

» Dieta de patru zile cu banane şi lapte
» Eşti mămică şi ai migrene? Iată cum le poți controla!

Educatie

» Ministerul Educației renunță la ordinul dat peste noapte, prin care plănuia să schimbe admiterea la liceu
» Evaluare Națională 2019: Ce subiecte au primit elevii de clasa a IV-a la română

Magazin

» Limba GoT, învățată de 1,2 milioane de oameni
» Horoscop
» Bancul zilei
» Cum să faci nutella de casă din 4 ingrediente

Top