13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de motocicliști, în marș pe străzile Craiovei (GALERIE FOTO)

Zeci de motocicliști, în marș pe străzile Craiovei (GALERIE FOTO)

Zeci de pasionaţi de motociclete s-au adunat ieri pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu“ pentru a marca deschiderea sezonului moto. Acest eveniment este gândit ca o campanie de conștientizare a prezenței vehiculelor pe două roți în trafic, fie ele biciclete, mopede sau motociclete. Polițiștii rutieri craioveni s-au alăturat acestui demers, însoțind coloana de motocicliști pe întreg traseul parcurs.

Este cunoscut faptul că participanții pe două roți reduc aglomerația și poluarea din orașe și aduc un element nou, ce trebuie tratat cu atenție în trafic. Evenimentul își propune, în egală măsură, încurajarea utilizării vehiculelor pe două roți ca o soluție alternativă față de aglomerația urbană și creșterea siguranței rutiere prin responsabilitate. „Este o conștientizare a șoferilor că motocicliștii există în trafic. Despre asta este vorba. Toată lume ne vede, unu, doi, cinci, dar cred că nu este mare lucru, însă atunci când văd mai mulți gândesc și conștientiează faptul că există și motocicliști în trafic. Motocicleta este un obiect îngust cu o putere foarte mare, cu posibilități de a face anumite jonglerii pe șosea. O depășire, pentru noi, este mult mai simplă de efectuat decât pentru o mașină. Este legea care ne permite ca pe aceeași bandă să mergem în paralel cu o mașină, atâta timp cât nu traversăm axul pistei, deci un șofer care mă vede, sau care vrea să mă vadă, puțin dacă se dă pe dreapta, eu pot să trec pe lângă el fără absolut nicio problemă“, a declarat Gabriel, motociclist.

Conduși de pasiune, uniți de două roți

Pentru o circulație prudentă și responsabilă a participanților la trafic, ar fi necesară o schimbare în ceea ce constă atitudinea și conștiința fiecărui conducător auto și moto în parte. O latură prioritară o constituie un mai bun accent pe pregătirea conducatorilor și a viitorilor conducători auto. Viteza pe două roți este un subiect controversat. „Toată lumea vorbește despre viteză, este și nu este un adevăr. Vitezele mari la o motocicletă care răspunde imediat la o comandă sunt în momentul depășirii. Eu, în momentul în care îmi propun să depășesc o mașină, în două-trei secunde am depășit-o, după care revin la viteza normală de circulație pentru că viteza întradevăr îți dă adrenalină, dar în același timp tot viteza te și omoară. Să nu uităm că suntem pe două roți. Altfel răspund și frânele, și comenzile. Să nu uităm că în drumurile noastre dăm de o groapă, dăm de o pată de ulei, dăm de bucăți cu nisip, iar pentru noi sunt foarte periculoare. Toate aceste aspecte țin de șoferul motocicletei. Acum să ne gândim la șoferul unei mașini care se uită în oglindă, vede un far, nu știe ce e, intră într-o depășire, iar acel far a intrat în el. Șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când văd o motocicletă“, a mai explicat Gabriel.
Un alt motociclist dă drept exemplu respectul și disciplina între participanții la trafic din vestul Europei. „De la deschiderea frontierelor pentru țara noastră, cine a condus pe drumurile spre Vest, în mod cert, a constatat respectul și disciplina între participanții la trafic, fie conducători auto sau moto“, a spus Mihai.

Pasiunea pe două roți se transmite ereditar

Pentru Mihnea, mersul pe două roți este o pasiune veche de mai bine de 20 de ani, ce o lasă drept „moștenire“ fiului său. „Primul motor l-am avut destul de târziu, pe la 25 de ani, dar de atunci am avut în permanență motor, de 20 de ani. Am făcut multe trasee, dar numai prin țară. Este o pasiune pe care i-am transmis-o și copilului meu. Anul acesta o să ia și el permisul de conducere, categoria A. Acum e ultima paradă la care participă cu mine, de la anul va veni cu motocicleta lui, pasiunea se transmite în familie. În 20 de ani de motociclism nu am avut niciun accident, dar trebuie să ai o atenție mult mai mare față de şoferul unui autoturism. Trebuie să fii cu ochii în zece, nu în patru. Traficul din Craiova e bun, în afara orașului la fel, tot ce trebuie să faci este să mergi regulamentar, dar să fii foarte atent. Plăcerea mersului pe motocicletă constă în admirarea peisajului, nu în viteză“, a povestit acesta.
Tânărului i-a intrat în sânge pasiunea pe două roți încă de când era doar un copil. „Am moștenit pasiunea aceasta de la tatăl meu. Mersul pe două roți este o senzație unică, e pur și simplu plăcere“, a spus David.
Ionuț povestește că de mic pândea motocicleta bunicului. „Pot spune că pasiunea pentru două roți am moștenit-o din familie. Am început încă de mic să visez cum ar fi să merg pe motor, mă cățăram pe motorul bunicului și îmi lăsam imaginația să o ia razna încă de pe atunci“.
Acest eveniment a marcat atât Ziua Mondială a Motociclismului, cât și Deschidere sezonului moto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS