12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcări modulare, soluția pentru criza locurilor de parcare în Slatina

Parcări modulare, soluția pentru criza locurilor de parcare în Slatina

Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, a anunțat joi, 9 mai, că muncipalitatea va implementa un proiect-pilot de parcări modulare, iar în funcție de reacția slătinenilor soluția va fi extinsă.

Locurile de parcare sunt o foarte mare problemă în Slatina, unde nu mai există spațiu pentru amenajarea altora noi. În municipiu există două parcări supraetajate, una fiind administrată chiar de primărie, iar în foarte scurt timp ar urma să înceapă construcția la încă o parcare, pe două nivele, în zona corpului B al Liceului Teorectic Vocațional „Nicolae Titulescu“, lângă Pandipo și magazinul Carrefour, unde acum este amenajată o parcare, plină ochi în orice moment al zilei.
„Este în zona Școlii nr. 10, săptămâna viitoare o să vină proiectantul să ne dea SF-ul, după care o să-l urcăm în licitație pentru proiect tehnic și execuție. Dacă totul merge bine, la toamnă ne apucăm de lucru. Va fi o parcare foarte frumoasă, din punctul meu de vedere, e un nou concept, deasupra parcării va fi un părculeț. Este un nou concept pe care vreau să-l introduc în Slatina, să folosim aceeași zonă și pentru relaxare“, a declarat primarul. Parcarea va avea 1,5 nivele la subsol și 1,5 suprateran și ar urma să tripleze numărul de locuri existente acum.
Pentru zonele în care spațiul nu este la fel de generos, s-a identificat o altă soluție, anume construcția de parcări modulare, de 20-30 de locuri. „Suntem în discuții cu niște firme. Slatina nu mai are unde să se extindă. Vrem să introducem în Slatina un nou model de parcare, acele parcări cu lifturi, parcări modulare, sunt ca niște cuburi, și în funcție de zona în care le vom introduce, vom face 20-30 de locuri de parcare în care cetățeanul să vină, dă cu cartela, bagă mașina, liftul îi duce mașina într-un loc anume, se-ntoarce cu cartela, liftul îi aduce imediat mașina la scară. Sunt parcări mici, pe 100 mp, în locuri unde putem să mai facem ceva. Parcările mari de beton ne iau mii de metri și acest teren nu mai există în Slatina. Așa că noi încercăm să introducem acest concept. Tot la fel, în luna septembrie-octombrie sper să avem prima parcare de genul acesta în Slatina. Va fi un proiect-pilot, vedem dacă merge și vedem dacă slătinenii îl îmbrățișează, iar dacă-l îmbrățișează, îi dăm drumul“, a declarat Moț.
Din discuțiile purtate până acum se estimează că aplicarea unor soluții de acest tip va duce la amenajarea altor 800 de locuri de parcare noi. La acest moment, în municipiu sunt amenajate aproximativ 11.000 de locuri de parcare, dar mai sunt, după cum a declarat directorul Direcției Administrare Străzi, Claudiu Dascălu, și zone în care se parchează în condiții bune, chiar dacă locurile nu sunt în evidență cu această destinație, în condițiile în care cetățenii municipiului dețin aproximativ 25.000 de autovehicule.
În curând va fi dată în folosință și noua parcare din cartierul Eugen Ionescu, unde a mai rămas de făcut doar trasarea marcajelor. Parcarea amenajată la sol are o capacitate de peste 70 de locuri, ce ar trebui să fie suficiente pentru mașinile care la acest moment sunt parcate neregulamentar în cartier, cele mai multe pe trotuar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS