20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Story Wood Cut“ continuă povestea, la Craiova

„Story Wood Cut“ continuă povestea, la Craiova

Parcul Tineretului din Craiova şi-a deschis ieri porţile pentru a găzdui, în perioada 5-12 mai, cea de a doua ediţie a proiectului cultural „Story Wood Cut“. Acest proiect reuneşte șase artişti sculptori din Transilvania, Maramureş, Moldova, Banat şi Oltenia, care, pe perioada rezidenţei culturale, vor crea opere de artă dedicate copiilor, transpunând în lemn eroi şi personaje celebre din lumea poveştilor pentru copii, pentru a susţine turismul cultural.

Inițiativa acestui proiect aparține artistului craiovean Gabriel Rizea, fiind materializată împreună cu Casa de Cultură Traian Demetrescu și având ca temă „Personaje celebre din lumea poveștilor“. „Bine ați venit și bine ați revenit la Craiova! Craiova deține o forță culturală specială. Sculptura este arta care ne întărește identitatea ca regiune și popor. Ne întâlnim astăzi la Craiova cu cea de-a doua artă, unde au fost invitați șase artişti din toate colțurile țării, să creeze pentru acest oraș opere inspirate din lumea poveștilor pentru copii. Este a doua ediție a unui proiect care ne-a oferit prin Casa de Cultură «Traian Demetrescu» produse culturale de care ne bucurăm în fiecare zi. Suntem martori la un proces permanent de promovare a artei și a artiștilor. Craiova este un reper pe harta culturală a țării. Le doresc tuturor să se simtă bine la Craiova și să aibă parte de vreme bună și de multă inspirație!“, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.

Parcul dedicat copiilor

Artiștii vor continua povestea lucrărilor realizate la prima ediţie cu personaje precum Mickey Mouse, Tom şi Jerry, Winnie the Pooh, Scufiţa Roşie, Pinocchio și Geppetto, iar lucrările lor vor fi expuse în noul parc Hanul Doctorului, care va fi dedicat copiilor. „Aşa cum am înfrumuseţat parcurile din oraş, ne-am propus anul acesta să înfrumuseţăm Hanul Doctorului, noul parc. Ne dorim ca acesta să devină un parc al copiilor. Va trebui să fie dotat curând cu cât mai multe locuri de distracţie pentru copii, un parc de aventură pentru copii, pe care dorim să-l realizăm în partea de nord, şi, bineînţeles, balta de pescuit. Ne dorim să fie o baltă-şcoală de pescuit pentru copii şi, în general, această zonă să fie un parc al copiilor. Şi uite că începem înfrumuseţarea parcului cu statuile pe care le vom avea după finalizarea acestei tabere de sculptură“, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Gabriel Rizea, Viorel Rădăcină, Ioan Ungur, Adrian Voican, Fănică Balan, Gabriel Pătrașc sunt artiștii care, cu ajutorul drujbei, vor realiza personajele de basm atât de iubite de copii. Mobilierul urban realizat de ei va aduce o pată de culoare parcului şi va stârni zâmbete pe chipurile celor mici. Lemnul de plop folosit pentru sculpturi nu este tăiat din păduri, ci este special creat pentru astfel de lucrări. Artişti, pasionaţi de munca lor, acordă o atenţie deosebită detaliilor. „Sunt personaje pentru copii, cer foarte multă atenţie la detalii, finisajele trebuie să fie foarte bune pentru ca micuții să nu se înţepe în părţile ascuţite, totul trebuie să fie rotunjit, fără zone aspre, ca să nu se zgârie“, a explicat Viorel Rădăcină, unul dintre artiştii acestei ediţii.
Fănică Bălan a venit pentru acest proiect tocmai din Țibucanii de Sus, județul Neamț, şi are în portofoliul său numeroase creaţii, fiind recunoscut pentru arta abstractă pe care o abordează. Materialul preferat de acesta este lemnul, deşi a sculptat şi în marmură sau bronz, deoarece acesta reprezintă o energie vie.
„Este prima dată când sunt invitat la un festival de sculptură cu drujba, am lucrat mai mult în particular. Îmi place această idee mai ales pentru că este dedicată copiilor. Este ceva inedit şi pentru mine pentru că eu am făcut până acum statui mari. Pentru mine, sculptura înseamnă felul meu de a fi, din copilărie fac lucrurile acestea şi în mod special de 20 de ani lucrez în sculptură, pictură, grafică. Am avut şi expoziţii în ţară, la Palatul Şuţu, expoziţie personală cu 60 de sculpturi, sculptură abstractă în special. Eu abordez arta dintr-o perspectivă mai holistică, o perspectivă care pleacă de la partea energetică spre fizic, o artă care să transmită mesaje vii, emoţii, trăiri, pe teme diferite: maternitate, zbor, regărire, iubire. Am abordat sculptura şi în diferite materiale, lemn, marmură, bronz, modelaj, toate materialele sunt deosebite pentru că fiecare transmite ceva, fiecare are o calitate. Lemnul, în special, e cel mai abordat de mine, pentru că are o energie vie, chiar dacă este tăiat, lemnul transmite în continuare. Materialul colaborează cu artistul“, a explicat Fănică Bălan.
Artistul consideră că arta în România a fost şi va fi mereu un punct de reper pentru oameni, un impuls de a se trezi, de a se bucura, deoarece arta în sine aduce bucurie, aduce zâmbetul pe buze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS