10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fetiță de doi ani și opt luni a murit la spital, după o zi de internare

O fetiță de doi ani și opt luni a murit la spital, după o zi de internare

Părinții unei copile de nici trei ani, internată în a doua zi de Paște la spitalul din Slatina din cauza vărsăturilor, sunt hotărâți să formuleze plângere penală împotriva medicilor care au tratat-o și care, spun aceștia, nu au diagnosticat-o în timp util și nici nu le-au putut transmite ce anume le-a luat, la o zi de la internare, copilul de lângă ei.

Emma Andreea Mihalache avea doi ani și opt luni și în ziua de Paște s-a jucat împreună cu verișorii, a mâncat, fără ca vreun semn să prevestească ce avea să se întâmple în foarte scurt timp. Noaptea, fetița a început să verse, iar mama a hotărât, luni dimineață, 29 aprilie 2019, să pornească spre spitalul din Slatina (de Paște se aflau în localitatea Movileni, la bunicii materni ai fetiței). Marți, aproape de prânz, fetița a murit, iar părinții spun că nu știu clar care sunt cauzele, în timp ce medicii vorbesc de insuficiență multiplă de organe și de mai mulți factori, printre care și sindromul Down de care suferea, care ar fi contribuit la deces.
„Îmi vărsa, de duminică noapte. Și am venit luni dimineață la spital. Prima dată mi-a pus diagnostic sindrom dispeptic. Aici (în biletul de ieșire din spital – n.r.) scrie că a mâncat și pește, dar n-a mâncat pește. A mâncat cărnița de la o sărmăluță și două lingurițe de salată boef. Dar pește nu a mâncat“, a declarat mama, Corina Mihalache, care deja a contactat, alături de tatăl fetiței, Irinel Mihalache, un avocat și intenționează să depună o plângere penală și o plângere la Colegiul Medicilor.
Părinții spun că nici acum, cu certificatul constatator al decesului în mână, nu știu exact ce anume s-a întâmplat cu fetița lor, de ce a murit. Medicii le-ar fi transmis doar că „nu suntem Dumnezeu“, însă părinții au o grămadă de întrebări la care nu au aflat încă răspuns. Mama a rămas cu amintirea chinului teribil la care a fost supusă copila în cele aproximativ 24 de ore petrecute în spital în care i s-au recoltat probe pentru patru seturi de analize de sânge și a făcut obiectul mai multor investigații imagistice (radiografie, ecografie) și examene de specialitate (ar fi văzut-o un medic chirurg și un infecționist). Fata i-a murit mamei sub ochi, epuizată, crede tatăl, de încercările repetate de a i se recolta sânge.

Părinții resping ideea că fetița ar fi avut malformații

Conform biletului de ieșire din spital, eliberat în 3 mai 2019, fetița a fost internată „în data de 29.04.2019, la ora 9.04, pentru vărsături alimentare și biloase (peste zece), refuzul alimentației, simptomatologie care debutează brusc în cursul nopții (după consumul de sarmale, salată boef, fasole de la congelator și pește)“. În același bilet, medicii au mai menționat că din discuțiile cu membrii familiei, purtate la internarea fetiței, ar fi reieșit că altă rudă avea, de asemenea, simptomatologie gastrică. „Din anamneză reiese că fratele mamei prezintă vărsături alimentare, scaune diareice, fiind internat în secția de gastroenterologie“, se mai menționează în documentul medical, care continuă cu descrierea stării în care se prezenta fata la momentul internării, respectiv: „Examen obiectiv: stare generală influențată, afebril, facies încercănat, palid, facies Downian, tegumente cu elasticitate moderată diminuată, pulmonar, cardiac fără modificări stetacustice, abdomen suplu mobil cu respirația, nedureros la palpare, vărsături alimentare și bilioase, apetit diminuat, fără semne de iritație meningeană“. După instituirea tratamentului administrat intravenos, se menționează de asemenea în biletul de ieșire din spital, „starea generală s-a ameliorat și constantele biochimice sunt în scădere. Copilul primește lichide și cooperează“.
Lucrurile se schimbă însă marți dimineață, când, la schimbarea de gardă, la ora 8.00, medicul care intră în tură constată, conform aceluiași document eliberat părinților, că „copilul prezintă stare generală mediocră, tegumente palid icterice, agitată, pulmonar MV prezent bilateral, fără raluri, zgomote cardiace ritmice, AV=86 B/min, TA 90/70 mmHg, abdomen ușor meteorizat, fără redoare de ceafă“. La 11.45 avea să se producă decesul. În acest interval însă, medicul de gardă solicită un nou set de analize de sânge și investigații, iar examenele radiologic și ecografic nu relevau probleme mari de genul organelor mărite constatate la examenul anatomo-patologic, ceea ce le sporește și mai mult părinților mirarea.
„Pe certificatul constatator scrie «plămânii inundați de sânge». Cu o oră înainte să se întâmple, nu ne-a spus nimeni, avem radiografia făcută, care atestă că e în regulă. A doua chestie ciudată – la inimă. Noi avem toate actele, le avem acasă, la inimă, și la inimă nu avea nimic, decât suflu sistolic. Anul trecut am mers la doctorița Ungureanu din Craiova și a zis că nu e nimic, s-a închis și mai exista un singur puncticel, a zis că nici nu poate să-l măsoare, că e sub un milimetru. Noi avem trei radiografii la inimă care dovedesc că nu avea nicio malformație. Dacă avea malformație, trebuia operată. Și sindrom Down scrie pe certificat. De sindrom Down nu se moare!“, a declarat și tatăl copilei, Irinel Mihalache.

„Am mai intrat o dată când o resuscita, îi făcea respirație gură la gură“

Ultimele clipe în care Corina Mihalache și-a văzut fetița în viață au fost de coșmar. „Luni seară i-au luat iarăși sânge, noaptea, pe la 2.00 iarăși i-au luat, și după, dimineața. Și fiind somnolentă luni pe zi, noaptea nu a mai dormit bine. Și dimineața iarăși au chinuit-o, două asistente, sau nu știu câte or fi fost, până când i-au luat o picătură de sânge, pe la 7.00-8.00. Apoi s-a făcut schimb de ture, de doctorițe, și a venit doctorița Ciobanu, s-a uitat și a zis că vrea să-i recolteze din nou. Fetița, nedormită. Pe la 9.00 au venit din nou. Dimineața la 7.00, după analize, mi-a spus că e la fel de deshidratată cum am venit și din cauza faptului că i-au luat de atâtea ori sânge. Nu de fiecare dată reușeau să-i recolteze, dar o chinuiau. La două ore a venit doamna doctor Ciobanu, a văzut-o la burtică, m-a întrebat ce a mâncat, și le-a spus la asistente că vrea să-i recolteze din nou și să vină de la chirurgie și infecțioase. Bănuia toxiinfecție alimentară. Și atunci au venit asistentele, erau cinci asistente acolo, și au înțepat-o și pe la mânuțe, și pe la piciorușe, și nu i-au mai găsit vena. Au mai sunat după încă una, și au zis: «hai tu, poate ești mai pricepută!». N-a reușit nici ea. După, au venit două asistente de la Neonatologie, n-au știut nici ele. După, am îmbrăcat fetița, fetița îmi adormise. A venit din nou asistenta, că vrea să-i recolteze. Și i-am zis: «lăsați-o un pic să doarmă, că a adormit». «Păi, oricum, trebuie să te duci cu ea la ecograf și la raze», mi-a zi. Am mai stat cred că cinci minute și a trebuit s-o duc la raze și la ecograf. La plămâni – normal, ficat – normal, pancreas – normal. M-am întors, se liniștise. A venit asistenta și a zis: «doamna doctor Ciobanu insistă să-i recoltez!». A venit, s-a uitat la mânuțe, și zice «mă duc după ajutor». A înțepat-o de două ori și imediat ce a scos acul fetița și-a dat ochii peste cap și a strâns mânuța. Și zic: «doamna asistentă, vedeți că a dat ochii peste cap. „A, nu, nu…!». Zic «doamna asistentă, uitați-vă!». Și a luat repede masca de oxigen, și mai era încă una lângă ea, i-a pus repede masca de oxigen, s-a dus repede după hidrocortizon, hemisuccinat, și după nu mai știu, că m-au scos afară. Am mai intrat o dată când o resuscita, îi făcea respirație gură la gură doamna doctor Ciobanu, am ieșit, m-au dat afară din nou, după, încă o dată când îi scoteau tija aceea, că-i băgaseră o tijă de la Terapie Intensivă, UPU, nu știu…“, a povestit în lacrimi mama copilei.

„Trebuia să ne spună că îi depăsește“

Diagnosticată cu sindrom Down după naștere, Emma a beneficiat de toată atenția și dragostea părinților ei. A fost investigată medical de nenumărate ori în toți acești ani, părinții dorind să excludă orice fel de surpriză neplăcută. Au făcut cu ea terapie ocupațională, ședințe de kinetoterapie pentru tonifierea musculaturii, era deja înscrisă la grădiniță pentru toamna viitoare, avea achizițiile unui copil de vârsta ei, a povestit mama. În plus, în toată perioada nu s-au confruntat cu probleme majore de sănătate, nici măcar banale răceli specifice copiilor, având doar trei astfel de episoade.
„Trebuia să ne spună că îi depășește și o luam și mergeam în altă parte. Nouă marți dimineață ne-a spus că e la fel de deshidratată ca atunci când a venit, dar că asta e și pentru că i-au luat de mai multe ori sânge. Nu ne-au spus că lucrurile se înrăutățesc sau că probele de sânge nu sunt bune… Ne-a spus acum că «nu sunt Dumnezeu!»… Păi, puteau să-mi spună «duceți-vă, doamnă, mai departe, că nu știu ce să-i fac!»“, a explicat mama copilei care este motivul nemulțumirii lor.
Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, dr. Adrei Ștefănescu, solicitat pentru un punct de vedere în acest caz, spune că părinții nu au depus la spital o plângere și nici nu au transmis pe vreo altă cale aceste nemulțumiri. Dr. Ștefănescu a vorbit, în schimb, despre primele rezultate ale autopsiei.
„Autopsia înseamnă să diseci pacientul și macroscopic să interpretezi ceea ce vezi, și se recoltează și probe din organele-țintă, care se prelucrează, iar procesul acesta de prelucrare durează aproximativ 30 de zile. Complet, vom avea o opinie după ce vor apărea și acele interpretări ale probelor recoltate. Primele date arată o insuficiență multiplă de organe: inimă, ficat, rinichi. Inima era foarte mult mărită, ficatul la fel, rinichii…“, a menționat Ștefănescu.
De ce, însă, aceste modificări nu s-au constatat ecografic și radiologic? „Au și ele (investigațiile – n.r.) limitele lor“, a spus dr. Ștefănescu, vorbind, în schimb, de modificările din analizele de sânge care indică o înrăutățire a situației. „Analiza de început nu relevă foarte multe lucruri, dar analizele în dinamică au arătat o acidoză metabolică, acidoza metabolică e tot legată de insuficiența de organe. (…) Pe parcusul internării am avut o acidoză importantă, din cauza deshidratării și din cauza insuficienței acesteia de organe“, a mai precizat directorul medical al SJU Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS