5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei spărgători de bancomate, condamnaţi definitiv

Trei spărgători de bancomate, condamnaţi definitiv

Cei trei bărbaţi au fost prinşi în timp ce încercau să scoată bani dintr-un bancomat de pe Calea Bucureşti din Craiova

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne definitiv trei bărbaţi, doi din Vulcan şi unul din Brăila, acuzaţi că au spart mai multe bancomate din Craiova, Filiaşi şi Târgu Jiu. Tot ieri, Tribunalul Dolj a hotârât ca aceștia să rămână în arest preventiv, respectiv arest la domiciliu.

Cei trei inculpaţi din acest dosar – Daniel Codreanu, de 22 de ani, din Brăila, Moise Țală, de 28 de ani, și Aurel Stănescu, de 61 de ani, ambii din Vulcan, județul Hunedoara, au fost prinşi în flagrant, în octombrie 2017, în timp ce încercau să spargă bancomatul unei bănci de pe Calea București.
Ulterior, oamenii legii au stabilit că cei trei au păgubit mai multe unităţi bancare din Craiova şi Filiaşi. „În perioada 2-16 octombrie, polițiștii doljeni au fost sesizați de către reprezentanții mai multor unități bancare cu sucursale în Craiova și Filiași cu privire la faptul că persoane necunoscute, prin forţarea fantei de eliberare numerar, au încercat să sustragă sume de bani din bancomate. Astfel, în această perioadă, zece bancomate au fost forțate, în toate cazurile, oamenii legii întocmind dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat“, au explicat atunci reprezentanții IPJ Dolj.
După primele cercetări, oameni legii au stabilit că hoții foloseau o metodă simplă și eficientă pentru a scoate bani din bancomate: forțau fanta prin care bancomatul eliberează numerarul, iar cu ajutorul unor tije și sârme trăgeau câte bancnote puteau apuca.
Cei trei au fost prinși în flagrant de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale în seara zilei de 17 octombrie 2017, „imediat după ce au acționat asupra unui bancomat amplasat pe Calea Bucureşti, cu un dispozitiv confecționat artizanal, introducându-l în fanta de eliberare numerar, cu scopul de a sustrage bani“, după cum au mai precizat oamenii legii.

Anchetatorii au stabilit că cei trei inculpaţi au spart mai multe bancomate din Craiova şi Filiaşi

Pedepse mai mari la Curtea de Apel Craiova

Cei trei inculpaţi au fost arestaţi preventiv pe 19 octombrie 2017, iar o lună mai târziu au fost trimişi în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 9 mai.
Între timp, în iulie 2018, Codreanu şi Ţală au fost plasaţi în arest la domiciliu. În schimb, Aurel Stănescu a rămas până în prezent după gratii. Ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât ca Aurel Stănescu să rămână în continuare în arest preventiv, iar Daniel Codreanu şi Moise Țală în arest la domiciliu. Hotărârea instanţei poate fi contestată de inculpaţi la Curtea de Apel Craiova.
Mai trebuie spus că aceiaşi inculpaţi au fost condamnaţi într-un dosar asemănător în ianuarie, la Tribunalul Gorj. În acest dosar, cei trei inculpaţi au fost acuzaţi că au spart mai multe bancomate din Târgu Jiu.
Stănescu a fost condamnat la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru furt calificat (21 de fapte), iar Codreanu şi Ţală au fost condamnaţi la un an, respectiv zece luni de închisoare cu suspendare, pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite băncilor păgubite sumele de bani sustrase, în total 8.060 de lei, plus 675 de euro, costurile de reparaţie şi repunere în funcţiune a bancomatelor deteriorate. A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiov a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
De data acesta, Stănescu a fost condamnat la patru ani şi șase luni de închisoare, iar ceilalţi doi inculpaţi au primit câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS