„Scump, dom`le, scump!“ – preţuri mari în pieţele craiovene (GALERIE FOTO)Se apropie marea sărbătoare a Învierii Domnului, iar craiovenii au intrat în febra cumpărăturilor, deşi, susţin vânzătorii, piaţa nu mai este invadată zilnic de cumpărători ca în anii precedenţi. Cât costă toate cele necesare mesei de sărbătoare este o întrebare la care se gândeşte fiecare gospodină.

În Piaţa Centrală, tarabele comercianţilor sunt pline ochi. Oameni cu sacoşele pline verifică fiecare tarabă, vorbesc cu fiecare negustor şi au grijă să se strecore printre rânduri cât mai repede. „Preţurile sunt bune, unele mai ridicate faţa de alte săptămâni, dar aşa se întâmplă mereu înainte de sărbători. Aş cumpăra mai multe, dar cu pensia mea nu pot, să sperăm că de la anul“, spune o cumpărătoare.

Vânzătorii de verdeţuri leagă firele de zor şi încearcă să convingă consumatorii că ei au preţul cel mai bun. „Doar un leu, doamnă, un leu chita!“, strigă un producător. „Trei la cinci lei!“, se aude de la altă tarabă.

Prazul costă 1,5 lei firul. Pătrunjelul, mărarul, leuşteanul, mai toate sunt un leu chita. Preţul usturoiului verde şi al cepei verzi oscilează de la un leu chita, la trei sau patru chite cu cinci lei.

Tarabele cu fructe şi legume adună şi ele mulţi cumpărători. Cântarele nu stau goale o clipă. Un kilogram de cartofi vechi costă trei lei, iar unul de cartofi noi ajunge la zece lei. Prețul kilogramului de roşii începe de la şapte lei, iar la unele tarabe ajunge la 12 lei. Un kilogram de morcovi costă trei lei, iar unul de ceapă patru lei, în timp ce o chită de ridichii roşii este un leu.

Cele mai mari cozi le întâlneşti la magazinele unde se vinde carne. Un kilogram de piept de pui dezosat costă 17,9 lei, în timp ce pulpele superioare costă 5,9 lei. Carnea de porc este mai scumpă. Un kilogram de ceafă de porc este 19,9 lei, iar pulpa 15,9 lei. Carcasa de miel, din hala mare a pieţii, ajunge la 25 lei kilogramul.

Hala unde se vinde branză şi lapte este și ea la mare căutare. Preţul unui kilogram de brânză de vacă este 17,5 lei, un kilogram de brânză de oaie este 29 lei, iar un litru de lapte – trei lei.

Bătrâne cu broboadă şi învelite bine vând ouă de ţară din coşuri de nuiele, la prețul de 0,80 lei bucata.

Recordul la cele mai mari preţuri îl deţin căpşunile româneşti, care costă 22 lei kilogramul, şi miezul de nucă – 30 lei kilogramul.

„Cum să coste atât de mult căpşunile? Tocmai, că sunt de la noi! Or fi ele gustoase, dar nu cumpăr! Cu pensia pe care o am abia pot să îmi cumpăr nişte carne“, ne spune un bătân.

Preţuri piperate în Piaţa Gării

Din Piaţa Centrală plecăm spre Piaţa Gării. Aici este mult mai linişte. Comercianţii spun că anul acesta este mai slăbuţ faţă de anul trecut, deşi preţurile nu diferă. „Nu are lumea bani, se vede asta“, spune un comerciant care îşi așază roşiile cele mai apatisante în vârful piramidei. Preţurile sunt mai mari decât cele din Piaţa Centrală, acesta fiind, poate, unul din motivele lipsei clienţilor.

Chita de usturoi sau ceapă verde este doi lei, dublu faţă de cele din Piaţa Centrală, dar pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul se vând la același preț, un leu chita. „Scump, dom`le, scump!“, spune un bătrân cu plasa aproape goală.


Preţul fructelor şi al legumelor este şi el mai mare cu câţiva lei. Un kilogram de cartofi este 3,5 lei, iar cartofii noi ajung la 12 lei kilogramul. Kilogramul de roşii este zece lei, în timp ce castraveţii au cel mai mare preţ pe kilogram, 12 lei. Ceapa şi morcovii sunt la acelaşi preţ, patru lei kilogramul.

Şi aici, magazinul care vinde carne are foarte mulţi cumpărători. Kilogramul de piept de pui dezosat costă 16,9 lei, iar kilogramul de pulpe superioare 8,5 lei. Preţul cărnii de porc este mai ridicat, un kilogram de ceafă de porc costând 21,9 lei, iar pulpa – 16,9 lei.

Miezul de nucă deține și aici recordul, un kilogram costând 35 de lei. Un ou de ţară costa 1 leu.

50 de lei kilogramul de miez de nucă

Ne continuăm periplul în celălalt capăt al oraşului şi ajungem în Piaţa Craioviţa. Preţurile nu diferă cu mult faţă de cele din Piaţa Gării. Usturoiul şi ceapa verde îşi păstrează preţul de 2 lei chita, în timp ce chita de pătrunjel, mărar şi leuştean este mai ieftină – 0,50 lei.

Comercianţii de fructe şi legume sunt mulţumiţi de vânzarea făcută. „Am marfă de calitate, bună, gustoasă, cumpără lumea, cumpără ca să pună pe masa de Paşte“, spune unul dintre aceştia. Preţul unui kilogram de cartofi este de 3,5 lei, kilogramul de roşii ajunge la zece lei, cel de ceapă este 4,5 lei. Când vine vorba de ridichii, comercianţii îţi fac oferte: o chită la un leu sau şase la cinci lei. Kilogramul de morcovi ajunge la 4 lei, iar castraveţii la 9 lei kilogramul.

Preţurile cărnii nu diferă cu mult. Kilogramul de piept de pui dezosat costă 16,5 lei, iar pulpele superioare – 7,99 lei. Ceafa de porc ajunge la 19,9 lei pe kilogram, în timp ce pulpa de porc – 16,5 lei.

Lactatele sunt şi aici căutate. Brânza de vacă ajunge la 16 lei kilogramul, iar cea de oaie – 20 lei. Un litru de lapte costă patru lei.

Dacă îţi propui să faci un cozonac cu nucă, trebuie să scoţi din buzunar 50 de lei pe kilogramul de miez de nucă.

Un alt cumpărător spune că preţurile nu sunt prea mari, ci că salariile sunt prea mici pentru a putea cumpăra tot ce este nevoie pentru o masă de sărbătoare. Vânzătoarele de la tarabele din piaţă susțin că, în anii precedenţi, în Săptămâna Patimilor, piaţa era plină de cumpărători, însă în acest an, deşi au mai rămas zile numărate până la sărbătorile de Paşti, lumea nu se înghesuie să facă cumpărături. „Lumea nu are bani, se vede clar“, spune o vânzătoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 24 aprilie 2019

Actualitate

» Daniel Barbu, fostul şef al AEP, urmărit penal de DNA în dosarul subvenţiilor de la PSD
» Modificarea Codurilor penale, adoptată
» Deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, anul trecut, pe metodologia europeană
» Cresc RATELE!
» Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%
» Se va introduce contribuția personală pentru serviciile medicale private. O parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de CAS
» Compania care a montat schela pe catedrala Notre-Dame admite că unii muncitori au încălcat interdicția de a fuma
» Reţeta zilei: Plăcintă cu miel şi brânză
» Vom avea Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică din octombrie
» Judecătorii au respins cererea lui Borcea de eliberare
» SUA: Un grup de pietoni, lovit intenţionat de un vehicul. Opt persoane rănite, dintre care o fată de 13 ani
» Preşedintele Iohannis, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: PSD legiferează defectuos
» Klaus Iohannis a luat act de demisiile celor trei miniştri şi a semnat desemnarea interimarilor
» Mehedinţi: Reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări

Interviu

» Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie: „Echilibrul din post trebuie să continue şi în afara lui“

Publireportaj

» Verde de la Comisia Europeană, roșu de la guvern: Spitalul Regional Craiova bate pasul pe loc
» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei SC MAS LAW SRL”
» Colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” vă urează Paște Fericit!

Local

» Ce spun colegii polițistului care ar fi amenințat-o pe ziarista Emilia Șercan
» Reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări

Dolj

» Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Dolj
» Preţuri mai mari în supermarketuri faţă de pieţe
» Şoferul care a intrat cu maşina în Urgenţă, trimis în judecată
» Comercianții care vindeau ilegal au primit amenzi de peste 135.000 de lei
» Craiova: Femeie accidentată pe o trecere de pietoni din 1 Mai
» Magazinele Enel din Oltenia vor fi închise în perioada 26 aprilie – 1 mai
» Craiova: Se opresc gazele pe strada George Enescu

Gorj

» Bal de Paşte la Polovragi
» Hora de Paşte de la Novaci, o tradiţie reînviată
» Program special la transportul în comun
» Controale ale DSVSA la toate produsele specifice Paştelui
» Scandal pe buget la Târgu Jiu
» Zeci de copii din centrele DGASPC vor petrece Sărbătorile Pascale în familie

Vâlcea

» (GALERIE FOTO) Vâlcea: Cicerone Păunescu, veteran de război, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnciu Vâlcea
» Vâlcea: Prins băut la volan
» Vâlcea: Grav accident la Şirineasa. Trei persoane, rănite
» Vâlcea: Ediția a XV-a a Târgului Popular „Izvorul Tămăduirii” la Horezu
» Râmnicu Vâlcea: A fost inaugurat locul de joacă modernizat din Parcul Mircea cel Bătrân

Sport

» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova a dezamăgit în primul joc cu Timișoara
» Bon caută formula câştigătoare pentru meciul cu Braşov
» Adrian Popescu: Trebuie să atacăm încontinuu
» Voleibaliştii luptă la Steaua
» Burcea: Voi fi pe bancă la Baia Mare!
» Raluca Olaru și Darija Jurak s-au calificat în sferturile de dublu ale turneului de la Stuttgart

Magazin

» Povestea Iepuraşului de Paşte
» Horoscop
» Bancul zilei
» (FOTO, VIDEO) Nepoata lui Elvis Presley, rol principal în “Under The Silver Lake”, de vineri la Cinema Modern
» Reţeta zilei: Desert de Paşte – plăcintă cu brânză dulce şi stafide

Top