6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean condamnat pentru tras cu cardul, urmărit internaţional

Craiovean condamnat pentru tras cu cardul, urmărit internaţional

Procurorii DIICOT au reţinut că inculpaţii din acest dosar au montat aparatură pentru copierea datelor cardurilor bancare pe teritoriul Italiei, Olandei, Franţei sau Spaniei

Biroul Executări Penale din cadrul Tribunalului Dolj a obţinut încarcerarea unui craiovean condamnat cu suspendare pentru infracţiuni informatice. Se pare că bărbatul a plecat în SUA şi nu a mai respectat măsurile de supraveghere impuse de instanţă, iar după hotărârea instanţei a fost dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional.

Procurorii DIICOT anunţau, în vara anului 2011, destructurarea unui grup infracţional specializat în comiterea de infracţiuni cu carduri de credit.
Este vorba de Aurel Jianu, zis Gorila, Marinel Muchie, poreclit Spirache, Iancu Florea, Viorel Cotoc, Sorin Teodor, zis Periuţă, Mirel Tiron, Gabriel Gora, Cristian Baicu, Eugen Cojocaru, Cristian Anghel şi Adrian Popescu, zis Schilaci.
Anchetatorii au stabilit că suspecţii au confecţionat sau cumpărat aparatură de skimming pe care atât ei, cât şi alţi membri ai grupului infracţional o foloseau pe teritoriul Italiei, Olandei, Franţei sau Spaniei pentru a copia fraudulos datele cardurilor de credit. Datele astfel obţinute erau folosite pentru falsificarea cardurilor titularilor de drept, după care erau extrase mari sume de bani din conturile acestora. Banii erau scoşi de pe carduri din Columbia, Republica Dominicană, SUA sau Mexic, o parte fiind trimişi în ţară prin transfer internaţional de bani, pe numele altor persoane ori prin curieri. „De asemenea, s-a constatat că membrii acestui grup infracţional organizat obişnuiesc să investească aceste sume de bani în metale sau pietre preţioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare, în scopul de a le ascunde originea ilicită, pe care le transferă apoi în România, unde sunt vândute sub preţul de achiziţie“, precizau procurorii DIICOT.
În februarie 2012, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor 11 inculpaţi, iar în aprilie 2014, toţi au fost condamnaţi definitiv. Cinci dintre inculpaţi au primit pedepse de trei şi patru ani de închisoare cu executare, iar restul pedepse cu suspendare.

Căutat pentru a-şi executa pedeapsa

Unul dintre inculpaţi, craioveanul Marinel Muchie, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru constituirea unui grup infracţional, accesul fără drept la un sistem informatic şi deţinerea de dispozitive pentru copierea datelor cardurilor de credit.
În plus, instanţa a confiscat de la inculpat suma de 5.005 dolari, patru ceasuri de mână marca Guess, şase ceasuri de mână marca Dolce&Gabbana şi un ceas de mână marca Versace. De asemenea, a fost menţinut sechestrul pus de procurori pe un Porche Cayenne şi pe suma de 6.750 de lei. Instanţa a mai dispus ca pe durata termenului de încercare inculpatul să se supună unor măsuri de supravegere. Ulterior, în iunie 2018, Biroul de Executări Penale din cadrul Tribunalului Dolj a cerut revocarea suspendării executării pedepsei de trei ani de închisoare, iar în februarie, anul acesta, instanţa a admis sesizarea.
„Dispune revocarea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de trei ani închisoare aplicată inculpatului Muchie Marinel (…), urmând ca această pedeapsă să fie executată în regim de detenţie“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.
Se pare că, între timp, bărbatul a plecat în SUA, acesta fiind şi motivul pentru care nu a mai respectat măsurile de supraveghere. La termenul de pe 22 noiembrie 2018, înainte de a se pronunţa, instanţa a dispus repetarea unei adrese către Ambasada României din SUA „pentru a comunica informaţii cu privire la intimatul condamnat Muchie Marinel, eventual situaţia juridică, şi să se precizeze dacă acesta se află reţinut, arestat sau în executarea vreunei pedepse“.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată prin avocat la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a respins acţiunea ca nefondată la sfârşitul lunii martie. Întrebaţi despre situaţia craioveanului condamnat, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că acesta a fost dat în urmărire naţională şi internaţională în baza mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă la sfârşitul lunii martie.

Măsurile de supraveghere

Potrivit Codului Penal, pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună mai multor măsuri de supraveghere. Astfel, persoana condamnată trebuie să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui, să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, dar şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS