5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetul Craiovei pe 2019, dopat cu iluzii

Bugetul Craiovei pe 2019, dopat cu iluzii

La dezbaterea de vineri, primarul Genoiu a detaliat bugetul pe 2019

La dezbaterea bugetului local pe 2019, care a avut loc vinerea trecută, primarul Mihail Genoiu a afirmat că în acest an municipalitatea trebuie să încaseze cu 15 milioane de lei mai mult faţă de media anuală, care se raporta la veniturile din anul precedent. Alte circa 70 de milioane de lei ar trebui să fie trase din fonduri UE pentru ca bugetul să termine anul cu un deficit de doar 5 milioane de lei. Cheltuielile sociale transferate de guvern către primării produc găuri în buget.

Primăria Craiova a organizat vinerea trecută dezbaterea publică a proiectului de buget al municipiului pe anul 2019. Potrivit analizei GdS, bugetul pare umflat din pix. Astfel, primăria estimează venituri totale de 585 de milioane de lei și cheltuieli de 590 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un deficit la final de an de 5 milioane de lei. Spre comparație, bugetul inițial pe 2018 estima venituri totale de 418,3 milioane de lei și cheltuieli de 420 de milioane de lei. Cifrele au fost însă revizuite pe parcursul anului. Din veniturile totale, în jur de 182 de milioane de lei reprezintă banii obținuți din impozitele și taxele craiovenilor, restul fiind cote defalcate din impozitul pe venit (249,5 milioane de lei), cote defalcate din TVA (28 de milioane de lei) și subvenții pentru finanțarea Sănătății (21,2 milioane de lei). Circa 155 de milioane de lei se așteaptă să aducă secțiunea de dezvoltare, din care mai mult de jumătate (81,7 milioane de lei) rambursări de la UE în contul proiectelor cu fonduri europene. Restul veniturilor estimate din dezvoltare reprezintă subvenții din bugetul de stat pentru cofinanțarea unor proiecte UE (22,2 milioane de lei). De asemenea, aproximativ 51 de milioane de lei vor fi vărsate din secțiunea de funcționare în cea de dezvoltare, acestea fiind trecute tot la venituri.

Pe ce vor fi cheltuiți banii

Să vedem însă pe ce vor fi cheltuiți banii. Potrivit proiectului, 73% din buget va fi alocat pentru funcționarea primăriei și instituțiilor din subordine, iar 27% pentru dezvoltare. Cele mai mari fonduri sunt alocate pentru transporturi – 154 de milioane de lei, după care urmează cultură, recreere, religie – 104 milioane de lei, autorități publice – 72,4 milioane de lei, asistență socială – 63 de milioane de lei, învățământ – 40,3 milioane de lei, și sănătate – 32,6 milioane de lei.
În cadrul dezbaterii de vineri, primarul Mihail Genoiu a făcut câteva precizări în legătură cu structura bugetului pe 2019. Astfel, deși cota returnată de stat din impozitul pe venitul global crește de la 43% la 60%, ea vine la pachet cu suportarea integrală a unor cheltuieli sociale. „Ne alegem cu un minus de 24,8 milioane de lei. Până acum, la aceste cheltuieli sociale noi plăteam 10% și statul 90%. Acum plătim 100%. Mai apare o diferență și din faptul că până la apariția bugetului (ianuarie-martie) noi nu primim cota de 60%, ci pe cea veche, deci trei luni de zile din an le avem pierdute“, a spus Genoiu. Mai mult, el spune că legislația fiscală actuală impune primăriei să realizeze venituri din taxe și impozite mai mari cu 9,8% față de media obișnuită, adică mai mult cu 15 milioane de lei decât în mod normal. Așa se ajunge la suma de 182 de milioane de lei ca venituri estimate din impozite și taxe.
De asemenea, primăria estimează pentru anul 2019 venituri de aproape 104 milioane de lei numai din fonduri europene. Dacă scădem cele 34 – 35 de milioane de lei intrate deja în buget, în contul proiectului privind modernizarea Parcului „Nicolae Romanescu“, rezultă o diferență de acoperit de circa 70 de milioane de lei, adică aproape 15 milioane de euro. Rămâne de văzut dacă aceste previziuni se vor materializa.

Listă de investiții, săracă

La dezbaterea de vineri, primarul Genoiu a făcut și o prezentare a listei de investiții a municipalității pe anul 2019. Valoarea totală a acestora este de 75,8 milioane de lei. Sunt multe proiecte mărunte, cu sume infime pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații. Cele mai mari obiective din listă sunt contractul-cadru pentru asfaltarea de străzi – 25,5 milioane de lei și realizarea stadionului de atletism – 20 de milioane de lei. Alte investiții mai importante sunt concesionarea iluminatului public – 4 milioane de lei, contribuția municipiului pentru achiziția a 40 de autobuze Euro VI – 3,4 milioane de lei, modernizarea depoului de tramvaie – 3,3 milioane de lei, achiziția unei instalații de climatizare la Sala Polivalentă – 1,2 milioane de lei, reabilitarea bazinului de înot de la Colegiul Național „Carol I“ și achiziția unui imobil pentru Teatrul „Colibri“ – 750.000 de lei.
După prezentarea bugetului, „dezbaterea“ s-a transformat mai mult într-o audiență a primarului, în care fiecare a cerut câte ceva. Pensionarii vor relaxarea condițiilor pentru gratuitate pe mijloacele de transport în comun (limita maximă a pensiei 1.500 de lei și limita minimă de vârstă 65 de ani), dotări pentru clubul pensionarilor, copertine în stațiile RAT, plăcuțe cu „Aleea Seniorilor“, fonduri pentru Ziua Persoanelor Vârstnice și analize RMN gratuite. Alți cetățeni au cerut asfaltări, locuri de joacă, platforme de gunoi, iar elevii au cerut gratuitate pe mijloacele de transport în comun.
Așteptăm cu interes ședința de marți a Consiliului Local (CL) Craiova, când proiectul de buget va intra în dezbaterea consilierilor municipali. Vom vedea ce se va întâmpla, mai ales că, așa cum am arătat în analiza GdS, unele estimări de venituri pentru 2019 par de-a dreptul suprarealiste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS