10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedici de la Urgenţă, „îngeri păzitori“ pentru un craiovean

Medici de la Urgenţă, „îngeri păzitori“ pentru un craiovean

Maria Alexandrescu, din Craiova, îşi arată recunoştinţa faţă de medicii care i-au salvat soţul (Foto: Lucian Anghel)

Într-un sistem sanitar care nu este nici pe departe perfect şi care suferă, poate, mai mult decât pacienţii de boli care îl macină din interior, există medici care fac minuni. Oameni care luptă cu neajunsurile, cu problemele şi, mai mult decât atât, reuşesc să iasă învingători în cea mai importantă luptă: aceea pentru viaţa pacienţilor. Găsesc resurse şi soluţii atunci când aparent nu se mai poate face nimic, iau decizii salvatoare şi devin eroii pacienţilor lor. Sunt oameni care le rămân recunoscători toată viaţa şi aleg un moment în care să le arate acest lucru. Este şi cazul Mariei Alexandrescu, din Craiova, care spune că le datorează medicilor şi lui Dumnezeu faptul că soţul său trăieşte.

Era 28 ianuarie când a auzit la telefon vocea stinsă a soţului său, care o anunţa că a suferit un infarct şi o ruga să îl ajute. Bărbatul se afla la un bazin de înot din Craiova şi făcea recuperare după un accident vascular pe care îl suferise în vara anului trecut. Era înconjurat de prieteni în ziua în care viaţa l-a pus din nou la încercare şi ultimul gest pe care a mai apucat să îl facă a fost să îşi sune soţia. „M-a sunat şi mi-a spus să vin cât mai repede. Am ajuns acolo, imediat a ajuns şi SMURD-ul. L-au scos afară, în hol, iar în acel moment a făcut stop cardiac şi am asistat efectiv la moartea lui“, povesteşte Maria Alexandrescu, din Craiova, orele de cumpănă ale zilei de 28 ianuarie 2019. În acele momente de neputinţă şi-a pus toată încrederea în oamenii în uniforme roşii, care făceau tot posibilul să îi salveze soţul. „Doctoriţa de la Urgenţă ajunsă la faţa locului, Simona Ungureanu, a luat imediat măsuri şi în aproximativ trei minute a fost resuscitat (la al treilea şoc) şi i-a fost indusă coma. Dacă resuscitarea ar fi durat mai mult de cinci minute, creierul nu ar mai fi funcţionat“, spune femeia. Au fost primele manevre salvatoare, dar lupta pentru viaţă trebuia să continue. „Am ajuns la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde era doctorul Petrişor Tudoraşcu, care a făcut aproape imposibilul ca să îl ducem la Bucureşti. Nu îl primea nimeni nici la Spitalul Universitar, nici la Fundeni pentru că nu aveau locuri, iar doctorul Petrişor Tudoraşcu a insistat să ne primească. Disperată, l-am sunat pe doctorul Paul Traşcă, medicul care l-a salvat pe Busuioc, şi a spus că nu poate intra în Clinica de Cardiologie de la noi întrucât era închisă“, a adăugat femeia.
După ore de disperare şi de panică, s-a primit aprobare din partea Spitalului Universitar, iar drumul până la Bucureşti a fost făcut cu salvarea. „La ora 18.40 (infarctul a fost la ora 15.00) a venit, deşi nu era de serviciu, doctoriţa Epure, care l-a îngrijit până la Bucureşti în ambulanţă. La Spitalul Universitar, la ora 23.00, alt doctor tânăr, Claudiu Stoicescu, a făcut o intervenţie pe unul dintre vasele mari ale inimii. Statisticile erau îngrijorătoare. La ATI, doctorița rezidentă Repeziş l-a îngrijit extrem de atent. Precizez că nu am dat nimănui nici un ban“, a povestit Maria Alexandrescu.

„Nu mi-am pierdut speranţa că tinerii vor face să renască încrederea“

După trei zile cruciale, eforturile medicilor au dat roade. „Dumnezeu şi toţi aceşti îngeri păzitori au făcut posibilă revenirea. Acum, inima îi funcţionează la o capacitate de 35% şi avem mari speranţe că i se va monta un stent care îl va ajuta mai mult. Am ţinut legătura cu doctorii de la Craiova, i-am rugat să mă lase să îi fotografiez, ca soţul meu să îşi cunoască salvatorii. Sunt oameni deosebit de sensibili şi dăruiţi profesiei grele pe care o fac. Eu, care am fost 38 de ani la catedră, nu mi-am pierdut speranţa că tinerii vor face să renască încrederea“, a mai spus Maria Alexandrescu.
Contactat de Gazeta de Sud, Petrişor Tudoraşcu, medic cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, a spus că recunoştinţa pacienţilor este cea mai mare satisfacţie a cadrelor medicale. În ceea ce priveşte „ingredientele“ unei intervenţii reuşite, medicul vorbeşte despre un cumul de factori. „Sunt anii de pregătire care îşi pun amprenta în acele momente cruciale, sunt decizii pe care le învăţăm în anii de studiu, doar trebuie să te ajute sistemul şi să ai la îndemână tot ce ai nevoie. Intervin însă şi empatia, promptitudinea, sunt mai multe componente care trebuie să se adune. Calitatea actului medical contează extrem de mult. Acum, ce au făcut colegii la Bucureşti fac şi colegii noştri aici. Chiar luni va avea loc examentul pe post al colegilor care vor completa echipa care lucrează în Clinica de Cardiologie Intervenţională“, a spus medicul Petrişor Tudoraşcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS