Iluzia cartierului chinezesc, prelungită până în 2030

Pentru construirea cartierului de locuinţe de pe strada Caracal din Craiova, ANL a avansat ca termen estimat de finalizare a lucrărilor data de 18 decembrie 2030 (Foto: Lucian Anghel)
Autori


Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal din municipiul Craiova, de construirea căruia se ocupă acum Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), ar putea fi gata până în anul 2030. Acesta este ultimul termen estimat de ANL şi înaintat autorităţilor locale, cu referire la restul de 1.550 de unităţi locative din totalul de 1.800, cât are cartierul. Pentru cele 250 de locuinţe destinate angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2020, termenul se va prelungi pentru a doua oară: până în 2023. „Mie îmi plac termenele scurte, asumate“, susţinea ministrul dezvoltării regionale, Daniel Suciu, pe 22 martie, când vizita şantierul cartierului chinezesc împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale. Declaraţia vicepremierului venea la o zi după ce ANL informa oficial Primăria Craiova despre prelungirea celor două termene cu trei ani, respectiv 11 ani.

22 martie 2019. Pe şantierul cartierului de pe strada Caracal din municipiul Craiova, abandonat oficial în 2017 de chinezii de la Shandong Ningjian Construction Group Investment România SRL, era mare agitaţie. Şi nu pentru că s-ar fi reluat lucrările lăsate de izbelişte prin 2016, după ce demaraseră cu mare tam-tam în 2014, ci pentru că scheletele celor 23 de blocuri erau vizitate de vicepremierul Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, însoţit de primarul Craiovei din perioada în care a demarat proiectul, Olguţa Vasilescu, de parlamentari PSD de Dolj şi de actuala conducere a Primăriei Craiovei.

La faţa locului, totul era roz, iar declaraţiile optimiste. „Aici este o promisiune pe care Lia Olguţa Vasilescu a făcut-o şi avem de gând, pentru că suntem oameni serioşi, ca această promisiune să fie onorată. Acum două zile, aici, la Craiova, a venit directorul adjunct de la ANL. I-am cerut ca în maximum două săptămâni proiectul să fie reactualizat şi să ajungă la ANL. Ca toate lucrurile să se deruleze foarte repede, vom merge pe procedură simplificată de achiziţie. Asta înseamnă că primul bloc, cel cu zece etaje şi 109 unităţi locative, în cel mai scurt timp va intra în lucru (…). Ştiţi foarte bine că prin acest proiect, prima tranşă de apartamente urma să fie alocată celor de la MApN. Vom discuta cu reprezentanţii Armatei, doar că sunt convins că nu toate cele 109 apatamente vor merge către militari,

restul vor fi alocate tinerilor care vor să locuiască aici, într-o zonă minunată, având în vedere că mai în jos este Parcul «Romanescu». E o garanţie şi de aceea sunt acum aici. Mie îmi plac termenele scurte, asumate“, spunea vicepremierul Daniel Suciu. Până ca ministrul să ajungă pe strada Caracal, angajaţii primăriei avuseseră grijă să îndepărteze de pe gardul cartierului toate bannerele cu promisiunile făcute în momentul demarării proiectului (2014): 1.800 de locuinţe construite până la finele anului 2016, la preţul de 400 de euro/mp.

Termenul de predare a celor 250 de locuinţe destinate angajaţilor MApN a fost prelungit până la data de 15 ianuarie 2023 (Foto: Lucian Anghel)

De la promisiunile ministrului, la estimarea ANL

21 martie 2019. Primăria Craiova primea de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe o adresă oficială prin care era informată în privinţa termenelor estimate pentru finalizarea celor 250 de locuinţe destinate angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale, condiţia pusă în schimbul cedării terenului unde se va construi cartierul. Ce reuşise ANL de la preluarea de la primărie a imobilului şi a structurilor existente pe strada Caracal (în vara anului 2018) şi includerea lor în programul de construcţii cu credit ipotecar? Să stabilească proiectantul (11 februarie), care, la rândul lui, urma să proiecteze, până la sfârşitul lunii martie, primul bloc din cele 23, câte are întreg ansamblul rezidenţial început de chinezi (blocul L2, unul dintre imobilele de la stradă unde se ajunsese cu construcţia până la etajul şase din zece). Numai că pentru acest prim bloc, de care pomenise şi ministrul, Agenţia nu anunţa un termen, ci estima că „punerea în funcţiune a celor 250 de locuinţe pentru MApN“ va fi anul 2023. „Termenul de finalizare recomandat de proiectant pentru blocul L2 este de 12 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Menţionăm că data ordinului de începere este condiţionată de contractarea tuturor locuinţelor şi deschiderea finanţărilor. Astfel, estimăm că termenul de punere în funcţiune a celor 250 de locuinţe pentru beneficiarii aparţinând Ministerului Apărării Naţionale este anul 2023“, era mesajul ANL, cu semnătura directorului general Andrei Cosmin Ţurcanu.


Tot aici se menţiona şi termenul estimat pentru finalizarea întregului cartier: 2030. „Având în vedere că în cadrul programului de credit ipotecar trebuie parcurse anumite etape anterior demarării lucrărilor de execuţie, respectiv: identificarea potenţialilor beneficiari, acordarea solvabilităţii de către băncile partenere în program, contractarea tuturor locuinţelor, asigurarea integrală a finanţării (surse proprii, credit ipotecar), estimăm ca termen de finalizare pentru restul de 1.550 de unităţi locative anul 2030“, era „bomba“ lansată de Agenţie. După cum se ştie, ANL construieşte cartierul de pe strada Caracal exclusiv cu banii beneficiarilor, aşa că nu poate demara lucrările decât după contractarea locuinţelor şi deschiderea finanţărilor la bancă. În cazul de faţă, până nu obţine banii pentru toate cele 109 unităţi locative din acest prim bloc.

De pe gardul cartierului chinezesc au dispărut bannerele cu promisiunile făcute în momentul demarării proiectului (2014): 1.800 de locuinţe construite până la finele anului 2016, la preţul de 400 de euro/mp (Foto: Lucian Anghel)

Hotărâre de Consiliu Local pentru modificarea hotărârii de guvern

Pentru ca termenele înaintate de ANL să fie oficiale, este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local (CL) Craiova cu care Ministerul Apărării Naţionale să iniţieze proiectul de act normativ pentru modificarea Hotărârii de Guvern din 2013, care a mai fost o dată modificată în anul 2017. Asta pentru că, în 2014, când au demarat lucrările, constructorul chinez a avut termen trei ani pentru finalizarea celor 250 de locuinţe destinate Armatei şi şase ani pentru tot cartierul. Până la urmă, termenul de trei ani s-a prelungit până în ianuarie 2020, iar acum până la data de 15 ianuarie 2023. În acelaşi timp, se prelungeşte şi termenul de finalizare a restului de 1.550 de locuinţe, din totalul de 1.800, până la data de 18 decembrie 2030.

Proiectul de hotărâre va fi supus la vot în şedinţa de marţi, 23 aprilie, a CL Craiova, sub titlul „Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de modificare a Hotărârii Guvernului nr.1052/2013 privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Craiova şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova şi pentru actualizarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului“.

Vor exista craioveni care să-şi dorească o locuinţă în acest ansamblu rezidenţial? Până la mijlocul lunii februarie, ANL primise 755 de cereri, potrivit unui răspuns transmis GdS la acea vreme. Ceea ce nu se ştia atunci şi nu s-a comunicat oficial nici acum este preţul pe metrul pătrat al unei locuinţe, pentru că ANL a susţinut mereu că „preţul va fi stabilit după contractarea lucrărilor de execuţie“. Surse din cadrul Primăriei Craiova dezvăluie însă că preţul stabilit de Agenţie ar fi de circa 1.100 de euro/mp, cu mult peste promisiunea de 400 de euro. În atare condiţii, vor mai fi interesaţi craiovenii de o locuinţă în cartierul chinezesc sau iluzia acestuia doar se prelungeşte până în anul 2030?Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 aprilie 2019

Actualitate

» Două tablouri de Van Gogh, expuse la 16 ani după ce au fost furate
» Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte în perioada imediat următoare (Asociaţie)
» Vacanţa pe litoral, misiune imposibilă: Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine
» Cazul elevei de la Lazăr care a murit de meningită: Ambulanța a dat publicității cronologia ultimelor ore din viața tinerei. “Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluția ulterioară”
» CSM: Bogdan Licu, procuror general interimar
» Un avion British Airways care trebuia să aterizeze a declarat URGENŢĂ în timpul zborului
» Deputaţii europeni au pus capăt dublului standard la alimente în UE
» „Cel mai mic nou-născut de sex masculin din lume“, externat din spital. Greutatea uimitoare a bebeluşului, la 7 luni de la naştere
» Restricții de circulație în perioada sărbătorilor pascale
» Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr
» Olt: Un copil şi două femei au ajuns la spital după ce patru maşini s-au ciocnit în Balş
» CCR a amânat decizia pe completurile de 3 judecători
» Dragnea admite că decizia CCR l-ar putea ajuta
» Fostul președinte Băsescu: “Înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea este un salt “din lac în puț” pentru PSD”
» Vremea de Florii şi de Paște
» Raport al Comisiei SRI: Acţiunile fostului şef al Serviciului, George Maior, au fost de poliţie politică, Acesta a încălcat legislaţia
» Traficul rutier se închide pentru aproximativ o oră și jumătate la P.T.F. Ruse pe sensul de ieșire din țară către Bulgaria
» Jurnalistă ucisă pe stradă într-un “incident terorist”
» Cauza probabilă a incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris, un scurt-circuit electric
» Curtea Constituţională decide asupra conflictului dintre Parlament şi Înalta Curte, în privinţa completurilor în cazurile de corupţie
» Tudorel Toader pleacă imediat ce numele înlocuitorului său va fi publicat în MO

Dolj

» Amenzi de peste 46.000 date comercianţilor care vindeau ilegal
» Se va face cadastru pentru patru comune din Dolj
» Cu ce sumă fabuloasă s-a trezit azi-dimineaţă edilul Mihail Genoiu în contul Primăriei Craiova
» Dolj: Accident cu victimă la Giurgiţa
» Computerul tomograf de la Urgenţa SJU Craiova, defect
» Ceaţă şi restricţii pe mai multe drumuri din ţară
» Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, gazda fazei naţionale a Olimpiadei la Discipline din aria curriculară „Tehnologii”
» Radio Sud: 22 de ani de „exact ce-mi place să aud“

Gorj

» Gorj: Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul accidentului de la Stoina
» Gorj: ITM a închis temporar şantierul podului de la Stoina
» Ministrul Transporturilor participă la inaugurarea noului sediu al RAR Gorj

Olt

» Candidații PNL la Europarlamentare, surprinși de atitudinea oamenilor din Slatina
» (FOTO, VIDEO) Șeful Poliției Caracal, cercetat disciplinar în urma bătăii între membrii grupării „Cimino“ și angajații unei firme de pază

Mehedinţi

» 100 locuri de muncă în domeniul agricol în Spania prin EURES
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Tânăr condamnat la peste 4 ani de închisoare pentru furt
» A condus beat şi a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze şi într-un cap de pod
» Lucrări complexe de preluare şi evacuare a apelor pluviale în Nordul Râmnicului
» Râmnicu Vâlcea: Traficul auto din zona Hervil revine la normal din deseară
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Sport

» Fotbal / Victorie obținută cu forcepsul la Giurgiu. Papură a debutat cu bine
» Fotbal / Filieşenii debordează de optimism înainte de confruntarea de la Braşov
» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală – retur

Sanatate

» Meningita – „boala contra timpׅ“ care ucide în câteva ore. Poate fi prevenită doar prin vaccinare, dar cel mai eficient vaccin nu se găsește în România

Magazin

» Soarele, doctorul de care nu știai
» Patru motive pentru care nu reușești să slăbești
» Nirvana a dat în judecată Marc Jacobs pentru că i-a folosit un logo celebru
» Românca Aurora Simionescu , numită în conducerea Agenţiei Spaţiale nipone
» “La Gomera”, filmul lui Corneliu Porumboiu, selectat la Cannes 2019

Top