20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPenitenciarele din Oltenia, la un pas de blocaj

Penitenciarele din Oltenia, la un pas de blocaj

Angajaţii penitenciarelor din Oltenia anunţă ample mişcări de protest în perioada următoare

Angajaţii penitenciarelor din Oltenia susţin că, în perioada următoare, vor începe ample mişări de protest şi chiar blocarea activităţii în cele trei unităţi din Craiova, dar şi în cele din Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu. Sindicaliştii din penitenciare spun că declanşarea protestului pe timp nelimitat are drept cauză principală scăderea salariilor.

Federația Publisind, cea care reprezintă majoritatea salariaţilor din sistemul penitenciar şi Ministerul Justiţiei, a anunţat, ieri, că „declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar“.
Sindicaliştii spun că, începând 1 ianuarie, în sistemul penitenciar au fost sistate de la plată orele suplimentare, decontarea cheltuielilor turistice, majorarea pentru misiuni speciale şi plata sentinţelor judecătoreşti. În plus, tot de la 1 ianuarie, nu au fost acordate majorările legale pentru normele de hrană şi echipament.
Sindicaliştii susţin că s-au gândit la două forme de protest care vor da peste cap activitatea din penitenciarele din Oltenia. „La protestele Publisind participă peste 800 de sindicaliști afiliați din penitenciarele din Oltenia – Pelendava, PMS Craiova, CD Craiova, Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu. Refuzul de ore suplimentare va afecta negativ obținerea de venituri proprii din activități de prestări servicii – puncte de lucru cu beneficiari externi, în condițiile în care bugetele unităților, în 2019, se bazează foarte mult pe aceste venituri. În prezent se analizează și combinarea refuzului de ore suplimentare cu refuzul de a efectua serviciul pe alte posturi, pentru a bloca angajatorii să mute personalul între compartimentele din unitate. De asemenea, se analizează oportunitatea declanșării unei „greve prin exces de zel“, caz în care activitățile specifice vor fi mult întârziate, accesul în unități, prezentarea deținuților la instanţe, accesul în secțiile de deținere“, se arată într-un comunicat emis ieri de Publisind.

Acțiuni şi revendicări

Punctual, angajaţii din penitenciare refuză munca suplimentară încă de pe data de 11 aprilie, fapt ce va duce la blocarea activităţii, iar în perioada următoare vor participa la mitinguri succesive în toate penitenciarele, dar şi la un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti.
Printre revendicările angajaţilor din penitenciare se numără adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021, dar şi plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice, actualizarea normelor de hrană şi echipament, plus stoparea suprasolicitării personalului în lispa resurselor umane şi financiare.
Federaţia Publisind a mai precizat că urmează să fie comunicat calendarul mitingurilor succesive, dar şi data la care va fi organizat mitingul din Piaţa Victoriei, la care sunt aşteptaţi peste 3.000 de lucrători din penitenciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS