17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVine apa de Isvarna, creşte şi tariful

Vine apa de Isvarna, creşte şi tariful

Consiliul Local Craiova a aprobat ieri, în şedinţă de îndată, participarea municipiului la cofinanţarea proiectului privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj (Foto: Lucian Anghel)

Consiliul Local Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj s-au întrunit, ieri, pentru a aproba participarea fiecăruia la cofinanţarea proiectului european de 445.831.222 de euro privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj. 23 de localităţi din judeţ vor beneficia de apă potabilă de calitate şi de canalizare, dar modernizarea reţelei va duce şi la creşterea tarifului la apă. Pe lângă partea de cofinanţare a proiectului, consilierii locali şi judeţeni au aprobat şi planul anual de evoluție a tarifelor, care arată că populaţia va suporta, până în 2024, o creştere progresivă a preţului apei potabile şi al apei uzate facturat de Compania de Apă Oltenia (CAO).

Megaproiectul regional de 445.831.222 de euro (fonduri europene) privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Dolj şi-a consumat, ieri, o nouă etapă, cea în care atât Consiliul Local (CL) Craiova, cât şi Consiliul Judeţean (CJ) Dolj au aprobat partea fiecăruia de cofinanţare a investiţiei. Astfel, Craiova va participa cu suma totală de 25.141.460 lei (2% din valoarea investiţiei aferente municipiului), constituită din cheltuieli eligibile de 21.175.169 lei şi cheltuieli neeligibile (TVA) de 3.966.290 lei, în timp ce investiţiile aferente CJ Dolj vor fi în sumă totală de 61.138.644 de lei, din care cheltuielile eligibile de 51.400.096 de lei şi cheltuielile neeligibile (TVA) de 9.738.548 de lei.
Proiectul se adresează unui număr de 23 de localităţi din Dolj, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, care au delegat gestiunea serviciului de apă şi canalizare către SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, în urma evaluării tuturor investiţiilor necesare rezultând valoarea de 445.831.222 de euro, echivalentul a 2.114.568.045 de lei, din care 374.615.605 euro (1.780.898.537 de lei) costurile elegibile şi 71.215.617 euro (333.669.508 de lei) costurile neeligibile – TVA. „Pentru realizarea acestui proiect se vor gestiona 30 de contracte de servicii, lucrări şi furnizare bunuri, din care: 14 contracte de lucrări de tip «execuţie», opt contracte de lucrări de tip «proiectare şi execuţie», trei contracte de servicii şi cinci contracte de furnizare echipamente“, după cum se explică în raportul din spatele proiectului de hotărâre al CL Craiova.

Cum va creşte preţul apei potabile şi al apei uzate

Pe lângă partea de cofinanţare, consilierii locali şi judeţeni au aprobat şi studiul de fezabilitate aferent proiectului, indicatorii tehnico-economici ai acestuia, dar şi planul anual de evoluție a tarifelor, care arată că populaţia va suporta, până în 2024, o creştere progresivă a preţului apei potabile şi a apei uzate facturat de către Compania de Apă Oltenia (CAO). Creşterile sunt procentuale şi ar fi rezultat în urma analizei cost – beneficiu realizată pentru acest proiect.

Vechea conductă de la Isvarna, care alimentează Craiova (foto în dreptul localităţii Işalniţa)

Astfel, preţul unic de producere, transport şi distribuţie a apei potabile pentru întreaga arie de operare, în prezent de 3,77 lei/metru cub, ar urma să se majoreze după cum urmează: în iulie 2019 cu 7%, în iulie 2020 va rămâne neschimbat, în iulie 2021 cu 2%, în iulie 2022 cu 2%, în iulie 2023 cu 3%, iar în iulie 2024 cu 4%. În ceea ce priveşte tariful pentru apa uzată (totalitatea activităţilor de colectare, transport, epurare, deversare a apelor uzate şi apelor pluviale), în prezent de 2,58 lei/metru cub, acesta ar creşte astfel: în iulie 2019 cu 15%, în iulie 2020 – 0%, în iulie 2021 cu 4%, în iulie 2022 cu 4%, în iulie 2023 cu 6% şi în iulie 2024 cu 10%. De menţionat că aceste majorări nu includ inflaţia în perioada dintre ajustările tarifare şi nici taxa pe valoare adăugată.

„Susţinerea CAO vine din aceste tarife care cresc progresiv“

În şedinţa de ieri a CL Craiova, consilierii locali din partea PNL s-au opus majorării tarifelor apei potabile şi apei uzate în următorii şase ani şi au votat împotriva proiectului, însă acesta a trecut prin votul majorităţii.

Primarul Mihail Genoiu (foto) a explicat că, prin aceste majorări, Compania de Apă susţine partea sa de cofinanţare a proiectului. „Vorbim de cel mai mare contract european de finanţare, un contract care va aduce în Craiova apă plată la robinete, care face posibilă aducţiunea Isvarna, una dintre cele mai pure şi curate ape de izvor din România. În acest proiect, în studiul făcut de consultanţii JASPERS au fost acceptate toate aceste lucruri, pentru că unul dintre punctele lor de vedere a fost ca această Companie de Apă să-şi susţină partea de cofinanţare, susţinere care vine din aceste tarife care cresc progresiv, odată cu confortul pe care îl asigură investiţia“, a precizat edilul Craiovei.
Aducţiunea Isvarna – Craiova (fir II), aşa cum este ea menţionată în proiect, presupune extinderea conductei de apă de la Isvarna cu 96,4 kilometri şi reabilitarea a 27,4 kilometri din conducta existentă. Pe lângă această investiţie, în Craiova ar urma să se reabiliteze şi să se extindă reţelele de apă şi canalizare din zona est a municipiului (Valea Roşie, George Enescu, Brazdă, 1 Mai, Bariera Vâlcii, Gârleşti, Drumul Muntenilor, Plaiul Vulcăneşti, Craioviţa, Rovine, Lăpuş-Argeş), dar şi din zona de vest (Făcăi, Catargiu, Mofleni, Brestei, Izvorul Rece, Rovine II).

CJ Dolj, vot în unanimitate

Consiliul Judeţean Dolj a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, valoarea investiţiei CJ în cadrul proiectului privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Dolj, studiul de fezabilitate al proiectului, indicatorii tehnico-economici şi planul anual de evoluţie a tarifelor (Foto: Marian Apipie)

În şedinţa extraordinară de ieri a CJ Dolj, toţi consilierii judeţeni au votat „pentru“. „Cred că săptămâna viitoare vom semna acest mare proiect prin care vom avea, pe de o parte, o aducţiune de apă de la Isvarna, de 96 de kilometri, iar, pe de altă parte, reparaţia vechii conducte pe o lungime de circa 28 de kilometri. De asemenea, 23 de localităţi din judeţul Dolj vor avea apă de izvor la robinete şi canalizare. Practic, din momentul în care vom avea acest proiect semnat vom acoperi aproape 60% din populaţia Doljului cu reţea de apă şi apă uzată, de care vor beneficia 391.000 de locuitori din judeţ. Drumul este destul de lung, vor fi bani de plătit în afară de cei care vin de la UE, iar cele 23 de localităţi, Consiliul Judeţean, Compania de Apă va trebui să facă eforturi pentru a susţine acest proiect“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Acesta a dat citire şi sumelor de la UE care vor veni pentru fiecare unitate administrativă: Craiova – 222 de milioane de euro; CJ Dolj – 10,9 milioane de euro; Cârcea – 8,7 milioane de euro; Malu Mare – 4,9 milioane de euro; Breasta – 5,5 milioane de euro; Işalniţa – 1,7 milioane de euro; Calafat – 9,8 milioane de euro; Băileşti – 1,1 milioane de euro; Bechet – 10,8 milioane de euro; Dăbuleni – 8,9 milioane de euro; Călăraşi – 7 milioane de euro; Pleniţa – 1,9 milioane de euro; Şimnicu de Sus – 6,1 milioane de euro; Poiana Mare – 7,9 milioane de euro; Piscu Vechi – 6,4 milioane de euro; Cerăt – 9,2 milioane de euro; Bucovăţ – 3,2 milioane de euro; Gherceşti – 6,3 milioane de euro; Coţofenii din Dos – 2,1 milioane de euro; Maglavit – 11,2 milioane de euro; Ostroveni – 15 milioane de euro; Mischii – 4,9 milioane de euro; Rast – 6,7 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS