Ambrozia este o plantă dăunătoare
Ambrozia este o plantă dăunătoare

Primăria Rovinari aduce în atenția cetățenilor faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, denumită științific „Ambrosia artemisiifolia“, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventiv-invazive și eliminarea prezenței acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane. În scopul distrugerii ambroziei și prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia trebuie să desfășoare, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescenţe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, măsurile urmând să fie menținute până la sfârșitul perioadei de vegetație a plantei.

Obligaţii şi pentru beneficiarii lucrărilor

Şi beneficiarii lucrărilor de construcție au obligația să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei, pe terenurile afectate de lucrări. Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. Cetățenii care nu se conformează prevederilor din avertisment riscă amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către experţii Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănătate“.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.