12.1 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj Strada Geniştilor - prima la modernizare, ultima la asfaltare (VIDEO, GALERIE FOTO)

Strada Geniştilor – prima la modernizare, ultima la asfaltare (VIDEO, GALERIE FOTO)

-

Administraţia locală craioveană a anunţat cu surle şi trâmbiţe că modernizarea străzilor de la periferia Craiovei este o prioritate. Zis şi făcut, pentru că în vara anului trecut Primăria Craiova a semnat Acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“ care a fost atribuit firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, valoarea totală a contractelor pentru următorii patru ani fiind de 63.290.921 de lei, fără TVA. Lucrările au fost împărțite în trei loturi, după cum urmează: lotul I, zona de nord, care a fost atribuit ambelor societăți, pentru suma de 29.126.775 de lei (fără TVA); lotul II – zona de sud-est, care a revenit firmei Construcții Erbașu SA, cu o valoare a contractului de 25.531.735 de lei (fără TVA); lotul III – zona Vest, atribuit firmelor Erpia și Erbașu, pentru suma de 8.632.411 lei, fără TVA.

În primul lot au fost prinse următoarele străzi şi alei, unele dintre ele asfaltate la acest moment: aleea 1 și 2 Motru, Topolniței, Plopului, Constanța, Zalău, Mesteacănului, Drumul Fabricii, Corabia, Hârșova, Alunului, Trifoiului, Carpenului, Strungarilor, Cocorului, Leandrului, Bărbătești, Deltei, Alba Iulia, aleile Izvoru Rece, Botoșani, Cărbunești, Micșunele, Grădinari, Prelungirea Teilor, Pescăruș, Postăvarul, Muntenia, Sinoe, Fermei, Trandafirului, aleea 1 Maria Rosetti, Vișinului, Răchitei, Căpșunilor, Ion Creangă, Ciocârliei, Arad, Maghiranului, Cujmir, Techirghiol, Fermierului, Anina, Pui De Lei, Iezerului, Babadag, Stejarului, Rășinari, Merișorului, Brașov, Dăbuleni, aleea I Albinelor.
Străzile care fac parte din lotul II: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Dunării.

Aspecte cu stadiul lucrărilor pe străzile din cartierul Veterani (Foto: Lucian Anghel)

Străzile care fac parte din lotul III: Motru, Calea Brezei, Teilor, Alexandru cel Bun, Ogorului.
Pe lângă acestea, Primăria Craiova a mai scos la licitație, pentru modernizare, un pachet de nouă străzi: Parângului (extinderea până în Centura de Nord), Ramuri, Migdalului, Lăcrămioarei, Zăvoiului, aleea III Bariera Vâlcii, aleea II Cantonului, Drumul Corneșului și Vânători.
Dacă ne uităm la componenţa lotului II, printre străzile prinse în procesul de modernizare apare strada Geniştilor. Care este problema? În timp ce pe majoritatea străzilor din cartierul Veterani la acest moment se efectuează lucrări, se fac săpături, se aşază piatră concasată, se trasează trotuare şi se aşază borduri, pe strada Geniştilor nu e nici o mişcare. Locuitorii din zonă se plâng că îşi rup maşinile prin hârtoape, că merg prin bălţi şi nămoale. În plus, se întreabă cum de tocmai strada principală, care face legătura cu toate celelalte artere de circulaţie din cartier, încă nu se asfaltează? O craioveancă ne-a trimis chiar un filmuleţ pe adresa redacţiei în care se văd condiţiile rudimentare în care se circulă pe această stradă, cu urmatorul comentariu: „Geniştilor 2019, mai mare râsul“. Filmul este postat de o altă craioveancă, localnică pe strada cu pricina, Viviana Iordache. Aceasta spune într-un comentariu: „A promis în campanie câte-n lună și în stele, doi ani mut, anul ăsta a luat-o de la capăt cu asfaltarea, iar o spune pe-asta, că vin la anul iar alegeri. Păi, cine mai crede?!? Noi tot îi spunem: «Geniștilor măcar, că ieșim noi de pe străzile lăturalnice, dar fă-ne măcar o stradă din zece»“.
În replică, o altă localnică, Andreea Olteanu, îi răspunde: „Şi eu îmi rup mașina în fiecare zi pe aceeași stradă să-mi duc copilul la școală. Am făcut o grămadă de cereri pentru asfaltare, degeaba“.

Aspecte cu stadiul lucrărilor pe străzile din cartierul Veterani (Foto: Lucian Anghel)

Strada geniştilor, întârziată de la asfaltare de greşeli cadastrale

Cât mai au de aşteptat craiovenii din acest colţ al oraşului până să scape de gropi, nămoale şi hârtoape i-am întrebat chiar pe reprezentanţii administraţiei locale craiovene. Şi mai mult, de ce tocmai strada Geniştilor, pe care se face intrarea în cartier şi pe care sunt situate o şcoală, un cămin de bătrâni şi care face legătura cu blocurile ANL Potelu. „Acolo se lucrează. Strada Geniştilor trebuia să fie prima pe lista asfaltărilor, era prima din cartierul Veterani, dar au fost ceva probleme cu cadastrul. Nu au fost fizic proprietăţi care au intrat pe stradă, dar se suprapuneau în documente cadastrele unor proprietăţi private cu cadastrul domeniului public, respectiv strada. Este ştiut că la asfaltare se lucrează pe o lungime mai mare şi este greu să muţi eşalonul – utilajul de asfaltare şi de aceea se fac lucrările preliminare, după care se vine cu turnarea asfaltului. Strada Geniştilor are deja autorizaţie de construire. Pe data de 11 martie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, dar a fost perioada de proiectare, după care încep lucrările propriu-zise. Cu siguranţă, de săptămâna aceasta vor începe lucrările şi aici, bineînţeles şi pe strada Geniştilor“, a declarat pentru GdS Lucian Prejbeanu, consilierul primarului Craiovei.

Maria CERNĂTESCU
Maria CERNĂTESCU
A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.