17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul județului Olt pentru 2019, aprobat

Bugetul județului Olt pentru 2019, aprobat

Consilierii județeni au aprobat ieri bugetul pentru 2019, conform căruia, la cheltuieli, cele mai mari sume, peste 211 milioane de lei, sunt destinate funcționării, iar 69 de milioane, cheltuielilor de dezvoltare.

Conform proiectului de buget, aprobat ieri de consilieri (mai puțin consilierii PNL, care au declarat că este un buget al subdezvoltării și nu sunt de acord cu acesta), județul Olt va beneficia de aproape 17 milioane de lei sume defalcate din TVA pentru: finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale, întreținerea curentă a unităților de învățământ special și a CJRAE, finanțarea culturii și cultelor (8,1 milioane de lei), cămine pentru persoane vârstnice (238.000 de lei), „Programul pentru școli al României“ (6,7 milioane de lei) etc. Tot din sume defalcate din cotele de TVA, alți 16,4 milioane de lei sunt destinați drumurilor comunale și județene, iar 139 de milioane se vor împărți comunelor. Pentru cheltuieli sociale vor mai veni sume importante pentru acordarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Spre deosebire de primarul Slatinei, Emil Moț, care a anunțat luni după-amiază că Slatina a pierdut, prin noua configurație a bugetului, aproximativ 20 de milioane de lei din banii de la guvern, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că județul a câștigat 30 de milioane de lei.
„Acești bani se regăsesc în investiții, pentru că o parte din investiții am reușit de data aceasta să le susținem din bugetul din anul în curs, iar cealaltă parte de investiții vin din excedent, pentru că astăzi am aprobat și utilizarea unei părți din excedent“, a spus Oprescu.
Cele mai mari sume destinate investițiilor vor merge către Spitalul Județean de Urgență Slatina, respectiv 16 milioane de lei. Din acești bani trebuie finalizate lucrările de reabilitare și modernizare începute la corpul Medicală al spitalului, pasarela promisă, care să lege corpul Medicală și corpul Central, lucrări rămase în corpul Materno-Infantil, finalizarea lucrărilor începute la fosta Creșă nr. 1, care va găzdui secția externă Psihiatrie a spitalului etc. Aproximativ 2,7 milioane de lei sunt bani destinați achiziției de aparatură medicală, iar secțiile care vor fi reabilitate vor fi dotate, de asemenea, cu mobilier nou, a mai spus Oprescu.
Investiții se vor face și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu, unde pentru secția nouă pe care doresc să o înființeze șefii spitalului, cea de adicție, se va construi o clădire nouă.
La Caracal sunt prevăzute construcții noi pentru copiii instituționalizați, pentru care pe două terenuri se vor construi duplexuri. În acest an ar urma să se lanseze licitația și pentru studiul de fezabilitate necesar lucrărilor de reabilitare a clădirii cunoscute drept Policlinica Veche, în care funcționează mai multe instituții, dar care se află în proprietatea CJ Olt, „chiriașii“ neputând angaja astfel de cheltuieli.
Din banii pentru noi drumuri, două sunt considerate foarte importante: drumul care să ocolească localitatea Bălteni, destinat mașinilor care cară gunoiul la halda ecologică de-abia dată în folosință, și un altul legat tot de sistemul de colectare a deșeurilor, care va lega localitatea Bobicești de stația de transfer a deșeurilor de la Balș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS