13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCred în România (VIII) - Plantaţie de cătină, înfiinţată pe tărâmurile vinului (GALERIE FOTO)(VIDEO)

Cred în România (VIII) – Plantaţie de cătină, înfiinţată pe tărâmurile vinului (GALERIE FOTO)(VIDEO)

Oltenia este bogată în oameni care cred în România. După ce v-am prezentat poveştile doljenilor care au făcut să rodească pământul strămoşesc, investind în el banii obţinuţi cu trudă printre străini, astăzi o nouă filă din campania „Cred în România“ este scrisă de un fermier din Vâlcea. După 18 ani petrecuţi în Grecia, a ajuns la concluzia că agricultura poate fi o sursă de venit pentru el şi pentru familia lui. La câţiva kilometri de Drăgăşani, tărâmuri renumite pentru plantaţiile de viţă-de-vie, a înfiinţat o cultură de cătină care se întinde pe nu mai puţin de 11 hectare. Investiţia din comuna Ioneşti este susţinută şi de fiul său, care munceşte de mai bine de trei ani în America pentru a-şi clădi un viitor în România.

Se numeşte Gheorghe Truşcă şi are 51 de ani. Aproape 20 dintre ei i-a petrecut departe de copii şi de soţie. A muncit pe şantiere navale din Grecia şi cu tot ce câştiga îşi susţinea familia rămasă în comuna vâlceană Ioneşti. Declinul economic al ţării în care lucra, dorul de familie şi de locurile natale l-au determinat să se întoarcă. A văzut în agricultură o sursă de supravieţuire, iar primele investiţii le-a făcut în terenuri. „Am cumpărat 24 de hectare de pământ, am mai luat în arendă zece şi lucrăm în total 34 de hectare. Am văzut agricultura ca o afacere de viitor şi, trăind în Grecia, am văzut că s-au închis fabrici, industria s-a distrus, ceea ce se întâmplă şi în România, şi am înţeles că singura soluţie pentru a supravieţui este agricultura. Gândindu-mă la viitorul copiilor mei, am înţeles că ei trebuie să rămână în ţară, nu să meargă să muncească în străinătate, cum am făcut eu, timp de 18 ani, fără familie“, a spus Gheorghe Truşcă, din comuna vâlceană Ioneşti.

Gheorghe Truşcă, explicând cum se face tăierea arbuştilor (Foto: Lucian Anghel)

Pe terenurile pe care le lucrează cultivă grâu, porumb, lucernă, iar în urmă cu doi ani a mizat pe o cultură relativ nouă pentru aceste ţinuturi recunoscute în special pentru vinurile deosebite. La iniţiativa fiului său, a înfiinţat o plantaţie de cătină, care se întinde pe 11 hectare. „Fiul meu cel mare a avut ideea să înfiinţăm plantaţia. Am făcut un studiu pedologic al terenului pentru a vedea dacă se pretează, iar arbuştii i-am luat de la Institutul de Cercetare de la Arad. A fost o muncă titanică să pregătim terenul, care avea buruieni de trei metri, şi să îl aducem la forma aceasta. În primul an a trebuit să decongestionăm tot terenul, iar în al doilea an am plantat arbuştii. Am apelat la oameni din satele vecine şi am plantat 25.500 de pomişori. Am achiziţionat 26.000, dar 500 i-am ţinut pentru a-i înlocui pe cei care s-ar fi uscat. Nu am avut decât 100 de pomişori care nu au mers, deci a fost prindere de aproape 100 la sută“, a spus bărbatul.

Viitor clădit cu bani munciţi în America

Investiţia în cultura respectivă este una foarte mare, având în vedere că un singur arbust a costat 1,5 euro. Aceasta a fost susţinută de fiul cel mare al lui Gheorghe Truşcă, aflat de mai bine de trei ani în America, unde munceşte pentru a-şi face un viitor în ţara sa. „Se va întoarce în luna noiembrie a acestui an şi îşi va dezvolta afacerea aici“, spune, cu emoţie în glas, Gheorghe Truşcă. Bărbatul recunoaşte că, pentru a înfiinţa o plantaţie pe o asemenea suprafaţă este nevoie de mulţi bani. Primele producţii vor fi obţinute anul viitor, iar acestea impun investiţii suplimentare „Anul viitor vrem să facem o hală frigorifică, în care să depozităm fructele. La recoltare va fi mai greu pentru că planta are nişte mărăcini. Partea cu fructe trebuie tăiată cu foarfeca, pusă pe nişte paleţi şi introdusă într-un tun frigorific, unde va îngheţa la -30 de grade şi va fi depozitată şi ulterior vândută. Sperăm să facem o recoltă bună pentru că arbuştii merg foarte bine“, a spus Gheorghe Truşcă.
Mare parte din producţie ar urma să ajungă în supermarketuri şi crede că fructele se vor impune prin calitate şi prin faptul că vor fi bio. Potrivit specialiştilor în domeniu, în primul an de producţie, dacă plantele sunt bine întreţinute, se obţine o recoltă de 15 tone la hectar. Cătina are o producţie de aproximativ 25 de ani, iar fructele se recoltează în perioada 15 august – 15 septembrie.

Gheorghe Truşcă, în solarul de tomate (Foto: Lucian Anghel)

„Lupţi şi reuşeşti!“

În afară de cătină, pe cele 34 de hectare de teren, Gheorghe Truşcă mai cultivă grâu, porumb, lucernă, dar şi tomate. Calitatea produselor obţinute, indiferent că este vorba de cultura mare sau de legumicultură, l-a ajutat să pătrundă şi să reziste pe piaţă. „În ceea ce priveşte roşiile, cumpărătorii erau cam reticenţi la început. Am mers cu maşina direct la un supermarket, iar când şeful acelui magazin a simţit mirosul de roşii mi le-a cumpărat din start şi m-a întrebat dacă pot să îi aduc o tonă pe zi. Nu am putut să ofer această cantitate, dar am intrat pe piaţă cu o roşie calitativă. Anul acesta, am cumpărat răsadul cu 1,4 lei firul, dar merită investiţia pentru a avea calitate“, a spus bărbatul, care a dezvoltat în gospodărie şi o mică fermă zootehnică.

În ferma lui Gheorghe Truşcă se află şi animale (Foto: Lucian Anghel)

Recunoaşte că nu a fost uşor să ajungă aici şi că lipsa forţei de muncă şi a informaţiei sunt piedici mari în calea celor care vor să se dezvolte, dar spune că faptul că a reuşit este o dovadă că se poate. „Noi ducem lipsă de informare. Eu, spre exemplu, când am luat arbuştii, nu îi puteam planta pentru că nu am fost bine informat. A trebuit să îi ţin acasă până am făcut proiectul de plantaţie şi, în cele din urmă, am reuşit, iar acest lucru s-a întâmplat şi datorită ajutorului pe care mi l-au acordat reprezentanţii Direcţiei Agricole Vâlcea. Dacă ai puţină ambiţie şi nu te laşi doborât de piedici, lupţi şi reuşeşti!“, a încheiat Gheorghe Truşcă, un om care îşi doreşte să însufleţească locurile natale, să continue să se dezvolte şi să creeze locuri de muncă pentru consătenii săi. Dacă şi dumneavoastră cunoaşteţi astfel de oameni, trimiteţi-ne povestea lor pe adresa de e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS