Vi s-a întâmplat să ajungeţi într-o anumită zonă a ţării şi să doriţi să consumaţi un aliment specific locului respectiv? Dacă vreţi să găsiți mai ușor drumul către gustul unui caș proaspăt, către o pâine cu coaja crocantă, abia scoasă din vatră sau către cârnați de casă afumați, aţi putea face acest lucru doar cu ajutorul telefonului dumneavoastră. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, la sfârşitul anului trecut, o aplicație inovativă pentru telefonie mobilă, dedicată consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel național și european. Aplicația CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate permite utilizatorilor să găsească, în timp real, produse alimentare certificate în zona în care se află, precum și detalii complete referitoare la producător și la rețetele folosite. Utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor și vor putea consulta detaliile referitoare la producător și la rețetele utilizate, cu ajutorul funcției de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate. Practic, Catalogul Produselor Alimentare Certificate, dezvoltat integral de către AFIR, ajută consumatorii să aleagă produsele alimentare care sunt sigure și autentice, fără intermediari. Mai mult, în cazul în care codul QR este aplicat pe produs, acesta va putea fi scanat, cumpărătorul având imediat la dispoziție toate datele acestuia.

Produse tradiţionale din Oltenia

Prin intermediul apli-cației, este sprijinit consumul produselor omologate la nivel național și la nivel european. Funcţiile disponibile în aplicaţie sunt: căutarea produselor şi a producătorilor după denumire şi tip de atestat; afişarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător; filtrarea produselor şi a producătorilor în funcţie de tipul atestatului (Produs Tradiţional, Produs Montan, Reţetă Consacrată, Denumire Origine Protejată, Indicaţie Geografică Protejată), categoria produselor, precum şi judeţul producătorului. Alte funcţii disponibile sunt: afişarea detaliilor despre produs şi producător – număr atestat, tip atestat (Produs Tradiţional, Reţetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan), punct de lucru, denumire, descriere; posibilitatea de a-l verifica, dar şi posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite.
În ceea ce priveşte zona Olteniei, Doljul figurează în aplicaţia AFIR cu un un produs cu Indicaţie Geografică Protejată. Este vorba de vinul Vinars Segarcea, produs de Domeniul Coroanei. Alt produs din Dolj care este atestat ca „produs montan“ este mierea produsă de Ion Bărbuţ, din Craiova. Cei care ajung în Vâlcea au la dispoziţie 13 produse atestate. Este vorba de Caltaboş oltenesc „Ca Altădată“, jumări de porc „Ca Altădată“, Cârnaţi din topor „Ca Altădată“, Tobă ţărănească „Ca Altădată“, Cârnaţi cu ambâţ „Ca Altădată“, Slănină usturoiată „Ca Altădată“, Carne afumată la garniţă „Ca Altădată“, Muşchi perpelit „Ca Altădată“, Cârnaţi cu miroase de usturoi „Ca Altădată“, ţuică Tăria lui Cătălin, rachiu de fructe Tăria lui Cătălin, parizer, crenvurşi cu carne de vită. La nivelul judeţului Olt sunt atestate prunele uscate de Leleasca şi Zacusca cu vinete de Giuvărăşti. Gorjul şi Mehedinţiul nu sunt incluse în aplicaţia AFIR.
Aplicația CPAC este disponibilă în Google Play Store/ Magazin Play accesând:
CPAC – AFIR.DIT.

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.