22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(Galerie Foto) Gardul bordurat, înlocuit cu gardul ornamental

(Galerie Foto) Gardul bordurat, înlocuit cu gardul ornamental

Unele dintre gardurile bordurate care delimitau spaţiul verde de partea carosabilă de pe marile bulevarde ale Craiovei dispar. Administraţia locală face o cheltuială în plus şi schimbă gardurile din plasă zincată, care au fost montate în urmă cu câţiva ani, de exemplu pe strada George Enescu, pe bulevardul Tineretului şi bulevardul Oltenia din cartierul Craioviţa Nouă, cu unele noi. Primăria Craiova a achiziţionat gardul metalic încă de anul trecut de la o firmă din Târgu Mureş, SC Proelcons SRL, contra sumei de 534.860 de lei fără TVA. Iniţial, licitaţia a fost făcută pentru două loturi, primul lot, gard bordurat, şi cel de-al doilea gard ornamental, ambele în valoare de 1.112.047 de lei. Numai că primul lot a fost anulat pe 19.06.2018, iar pentru cel de-al doilea lot a fost încheiat contract cu firma mai sus menţionată pe 3.09.2018.
Odată cu venirea primăverii, RAADPFL, regie subordonată primăriei, a trecut la înlocuirea gardurilor cu pricina. Acţiune, cei drept, primită cu multe semne de întrebare de unii dintre locuitorii urbei sau, dimpotrivă, cu admiraţie de alţii. „Da, schimbăm vechile garduri cu garduri noi, ornamentale. Cele bordurate cred că au vreo şapte – opt ani. Deocamdată, aceste garduri ornamentale vor fi montate doar în Craioviţa Nouă. Ele au fost achiziţionate de primărie, aşa cum face anual, când achiziţionează gărduleţe, mobilier urban. Gărduleţele bordurate vor fi montate doar la blocuri, iar cele ornamentale doar stradal“, a declarat pentru GdS, Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.
Cum a gândit administraţia locală, când a purces la achiziţionarea acestor gărduleţe? Dacă ar fi să judecăm potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP), în contractul de achiziţie, la secţiunea „obiectul achiziţiei“ sunt expuse următoarele: „Degradarea continuă a spaţiilor verzi impune protejarea lor, fiind necesară achiziţionarea gardului metalic oferind în acelaşi timp o notă aparte în arhitectura urbanistică locală dominată de blocuri sau construcţii din beton“.
Măcar grădinile blocurilor se vor alege cu gardul bordurat dislocat de pe spaţiile verzi ale marilor bulevarde ale oraşului.

Proprietarii au liber să-şi amenajeze grădina din faţa blocului

Şi pentru că tot este vorba despre spaţii verzi, locatarii de la blocurile din urbe sunt liberi să-şi amenajeze grădinile din faţa blocului, după propria voinţă şi imaginaţie, întrecându-se în ale peisagisticii. „Locatarii au voie să întreţină grădinile, să le amenajeze, să facă orice, dar să le întreţină curate. Şi noi facem acest lucru, întreţinere, tundere gard viu, dar acolo unde proprietarii fac ei acest lucru nu mai intrăm noi. Pe cei care îşi îngrijesc într-un mod aparte spaţiul din faţa blocului chiar i-am felicitat şi ne gândim şi la o premiere pentru cea mai frumoasă grădină“, a mai precizat Aurelia Filip.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS