6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentura Târgu Jiu, pe masa instanţei supreme

Centura Târgu Jiu, pe masa instanţei supreme

Varianta ocolitoare este abandonată în prezent

Încă nu se lucrează la varianta ocolitoare a muncipiului Târgu Jiu. Sunt trei motive principale. Lucrările au fost întrerupte în urmă cu peste un an, iar contractul cu firma constructoare a fost reziliat. Primul motiv pentru care nu se lucrează se referă la lipsa constructorului. În prezent, este în derulare o licitaţie pentru încredinţarea lucrărilor care au mai rămas de executat. Al doilea motiv este legat de lipsa planurilor parcelare executate de Primăria Târgu Jiu. Sunt întârzieri şi la acest capitol. În al treilea rând, lucrările sunt blocate, într-un punct, de familia unui notar din Târgu Jiu, nemulţumită de faptul că traseul variantei ocolitoare îi traversează pământul. Procesul a ajuns în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen este programat pe 11 aprilie. „Să sperăm că vom ajunge la o înţelegere cu această familie. Este vorba de o lucrare de utilitate publică şi va beneficia toată lumea de aceasta. Trebuie să avem cu toţii înţelegere“, a spus Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

Cine a executat o parte a lucrărilor

Lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu au fost realizate până în urmă cu un an de firma italiană COLLINI LAVORI, care câştigase licitaţia organizată de fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Valoarea iniţială a contractului a fost de 151.211.642 lei fără TVA. Lungimea şoselei este de peste 20 de kilometri. Perioada de execuţie era de 24 de luni. Au fost dificultăţi mari în privinţa realizării exproprierilor. Potrivit contractului, varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu ar fi trebuit să fie recepţionată în luna octombrie a anului 2016. Potrivit drumarilor, lucrările ar fi executate în procent de sub 40% şi mai este mult de lucrat. Se susţine că ar fi fost făcute lucrări de conservare, astfel încât să nu se deterioreze elementele realizate până acum, în special la poduri. Rămâne de văzut cât de afectate au fost de intemperii.

Ministrul transporturilor, așteptat la Târgu Jiu

Deputatul de Gorj, Mihai Weber, este de părere că sunt tronsoane din varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu unde se poate lucra. În câteva luni ar putea fi reluate lucrările la centura ocolitoare a oraşului Târgu Jiu. Deputatul Mihai Weber a declarat că aşteaptă informaţii legate de varianta ocolitoare chiar de la ministrul transporturilor şi de la şeful CNAIR, care vor veni săptămâna aceasta la Târgu Jiu. În opinia lui Mihai Weber, se va putea lucra pe anumite tronsoane ale centurii, chiar dacă ar mai fi probleme cu exproprierile pe anumite zone sau cu execuţia planurilor parcelare.

Traseul variantei ocolitoare

Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 kilometri. Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 kilometri. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Vor fi amenajate şi parcări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS