12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 140 de radiografii ale pacienților, găsite în vestiarele a patru medici

Peste 140 de radiografii ale pacienților, găsite în vestiarele a patru medici

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a demarat marți un control ca urmare a faptului că, timp de o săptămână, la nivelul spitalului nu s-a putut da de urma unei radiografii solicitate de Inspectoratul Județean de Poliție Olt, care efectuează cercetări într-un caz în care are nevoie de diagnosticul medical al unui pacient internat la Ortopedie, cu fractură de bazin. N-ar fi, însă, singura dată când reprezentanții instituției au fost puși în situația de a nu putea furniza un astfel de document, a precizat medicul Florin Popa, cel care îl înlocuiește în această perioadă pe directorul medical al spitalului, aflat în concediu. Ca urmare, s-a format o comisie, procedându-se la verificarea mai multor spații din cadrul Secției Ortopedie, în cele din urmă ajungându-se la vestiare, unde s-au găsit în total 148 de radiografii. Cele mai multe au fost găsite în vestiarul medicului Radu Jidovin, fost șef al secției, alte 42, în vestiarul medicului Ion Grămăticu, 20 în vestiarul mediului Mohammed Katta, iar cinci în cel al medicului Alexandru Mihalache, ultimul justificând că sunt ale unei rude.
„S-a efectuat un control în cadrul Secției Ortopedie, în camera de gardă, în cabinetele medicilor și în vestiare ale medicilor, unde s-au găsit în jur de 140 de radiografii. (…) Radiografiile sunt anexate foilor de observație, în mod normal. Atâta timp cât pacientul este internat pe secție, rămân pe secție, după care radiografiile merg în arhiva spitalului“, a declarat ieri dr. Florin Popa, menționând că medicii au justificat reținerea acestor radiografii în vestiare pentru că ar fi „mai interesante ca și patologie ortopedică“.
„La momentul actual, toate radiografiile care au fost luate de pe secție sunt controlate și se va vedea dacă aparțineau medicilor de la care au fost luate sau altor medici“, a mai precizat dr. Popa. Din primele cercetări s-a dovedit că unele radiografii nu erau ale pacienților medicilor care le păstraseră, a mai spus Popa, de aici și teoria care circulă în cadrul spitalului că respectivele radiografii ar fi fost folosite, de fapt, în scop de șantaj între medici.
La câteva ore distanță, managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, a declarat că „după verificarea primelor 20 de radiografii din cele 140, în ordinea în care au fost ridicate, toate aparţin unor pacienţi ai spitalului. Medicii aveau două categorii de radiografii: unele erau ale pacienţilor lor, altele aparţineau unor bolnavi trataţi de alţi medici. După ce vom finaliza ancheta internă, vom sesiza poliţia dacă se va contura în această poveste un aspect penal“.

„Simt că sunt tratat ca un infractor“

Rugați să comenteze cele întâmplate, doi dintre medicii în vestiarele cărora s-au găsit radiografiile au explicat și care a fost motivația. „Am niște filme, care sunt ale unor bolnavi, controale radiologice, pe care le-am oprit pentru aprecierea evoluției și tratamentului, sunt chiar cazuri științifice, nu sunt ale spitalului, nu sunt documente medico-legale, nu sunt de la fișele pacienților, sunt făcute în policlinică, nu se arhivează“, a spus dr. Radu Jidovin, precizând chiar că 50 dintre acestea ar aparține unui singur pacient, care a constituit, de altfel, studiu de caz, o lucrare științifică fiind prezentată de medic la mai multe întruniri profesionale.
Mult mai revoltat s-a arătat medicul Ion Grămăticu. Declarând că a primit vestea controlului neașteptat în timp ce se afla în sala de operație, cu pacientul pe masă, medicul a precizat că simte că este tratat ca un infractor, fără să înțeleagă, de altfel, din ce motiv.
„Noi suntem medici ortopezi, cu asta ne ocupăm. E normal să avem radiografii. Și eu mi-am făcut radiografii în privat, și soției, și familiei, unde să le pun? Le pun în vestiar. Vine pacientul, asta-i realitatea, cred că noi, medicii ortopezi, și dacă ne ducem undeva unde ne cunoaște lumea, și așa, pe scară, un pacient vine și zice – «uite, am o radiografie, vă puteți uita la ea?». Cred că și acasă am două-trei radiografii, dacă nu mă înșel. Nu neg că eu aș avea radiografii, cred că toți medicii au. Noi ne urmărim diagnosticul radiologic, nu se poate așa ceva, adică eu, ca medic, nu am voie să dețin niște radiografii ca să-mi urmăresc un pacient? Nu vorbesc de radiografii ale pacienților din spital, iar faza cu șantajul… Șantaj, ce, emoțional? Am șantajat pe cineva? Mi se pare că noi, medicii, suntem considerați ca niște infractori. Gândiți-vă dumneavoastră, eu, în timpul intervenției mele, să stau stresat că mi se poate înscena ceva. Un coleg de-al meu, mi se pare destul de normal acest lucru, a sesizat poliția“, a declarat medicul Ion Grămăticu, cel care a sesizat poliția la 112. Mohammed Katta, care se afla în concediu la momentul controlului, vestiarul său fiind deschis în lipsa lui, a refuzat să comenteze.
O comisie de disciplină urmează să cerceteze în continuare aspectele semnalate în urma controlului și să le solicite celor vizați puncte de vedere. IPJ Olt a început propria cercetare, în urma apelului medicului Katta la 112, însă e vorba, strict, de respectiva sesizare. Dacă, în urma cercetării administrative, se semnalează aspecte penale, conducerea SJU Slatina urmează să înștiințeze organele de anchetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS