Acasă Local Dolj Fostul primar din Sadova, la apel

Fostul primar din Sadova, la apel

-

Curtea de Apel Craiova a înregistrat apelul formulat de procurori în dosarul în care Vasile Jianu, fost primar al comunei doljene Sadova, este acuzat că a „aranjat“ atribuirea unui contract privind modernizarea centrului civic din satul Damian. În mai, anul trecut, fostul edil şi alţi doi inculpaţi din acest dosar a fost condamnaţi cu suspendare.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în martie 2009, primăria condusă de Vasile Jianu a încheiat cu SC Gega Construct SRL, reprezentată de administratorul Ștefan Costache, un contract în valoare de 480.456 de lei pentru modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova. În urma anchetei s-a stabilit că edilul Jianu nu a parcurs procedurile legale privind achizițiile publice și a încredințat în mod direct contractul pentru modernizarea centrului civic din satul Damian. Și asta în lipsa unui proiect tehnic, dar și a unei estimări valorice.
În urma anchetei, procurorii craioveni au mai stabilit că firma constructoare a „uitat“ să monteze 639 mp pavaje, 639 mp substrat de balast, 14 metri de borduri mici și 171 metri de borduri prefabricate pentru trotuare. Al treilea inculpat din acest dosar, Lucreția Tudor, contabila primăriei la data faptelor, este acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate în lipsa documentelor care să justifice executarea și recepția lucrărilor.

Condamnaţi cu suspendare la Judecătoria Craiova

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în septembrie 2014, iar în mai 2018 au fost condamnaţi de magistraţii Judecătoriei Craiova. Vasile Jianu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru cele două infracțiuni comise, ca și Ștefan Costache. Lucreția Tudor a fost condamnată la doi ani de închisoare, tot cu suspendare. În plus, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Primăria Sadova și a dispus ca inculpații să achite suma totală de 81.657 de lei, reprezentând prejudiciul material nerecuperat.
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanţei în februarie. Vineri, la primul termen de judecată, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 21 martie, până când avocatul fostului edil va pregăti apărarea.

ȘTIRI VIDEO GdS