17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPodul suspendat din Parcul „Romanescu“, reabilitat cu fonduri europene (VIDEO)

Podul suspendat din Parcul „Romanescu“, reabilitat cu fonduri europene (VIDEO)

Lucrările de reabilitare la podul suspendat din Parcul „Romanescu“ din Craiova au demarat la începutul acestei săptămâni. Pe 25 februarie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Acestea se fac cu fonduri europene şi se vor întinde pe o perioadă de nouă luni, adică până la 25 noiembrie. Valoarea totală a lucărilor se ridică la 5.102.000 lei inclusiv TVA și acestea constau în reabilitarea propriu-zisă a podului, care este monument istoric, plus alte câteva lucrări din jurul podului. Reabilitarea acestuia nu a fost prinsă în proiectul european de modernizare a parcului în valoare de 11 milioane de euro, demarat în octombrie 2015 și finalizat în mai 2017. Lucrările atrag acum, din fonduri europene, pe lângă banii necesari acestei investiții, și toți banii cheltuiți cu reabilitarea Parcului „Romanescu“, sume care au venit la acel moment de la bugetul local.
În aprilie 2018, Primăria Craiova a lansat licitația pentru reabilitarea podului suspendat din parc, costul total al proiectului tehnic și lucrărilor fiind estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Lucrarea a fost atribuită, în vară, firmei Antriter Manual Art SRL, din București, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA, adică circa 4,3 milioane de lei.
„Costurile ajung la suma de 4.300.000 de lei inclusiv TVA, care cuprind lucrări legate de reconsolidarea şi aducerea la starea iniţială. Suma totală se va ridica la 5.102.000 lei, dacă ar fi să ţinem seama şi de alte câteva lucrări de amenajare din jurul podului. Este foarte important. Cu această ocazie, aducem în bugetul local toată suma neeligibilă necheltuită pe proiectul anterior. Valoarea iniţială a proiectului (Proiectul de reabilitare a Parcului „Romanescu“ -n.r.) a fost de 47 de milioane de lei. Acum venim cu o sumă de 54 de milioane, care se împarte astfel: o cerere de rambursare de 13.960.000 de lei, a doua cerere, care este în curs de aprobare, în valoare de 34.700.000 de lei şi mai rămâne în final o sumă de
5.102.000 lei, care reprezintă lucrări legate de pod şi ceea ce mai este pe lângă acesta. Aceştia sunt paşii. În primul rând, podul va fi readus la valoarea lui, iar bugetul se reîntregeşte cu această sumă“, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
La rândul ei, Cristina Săplăcan, arhitect-şef de proiect, a precizat că lucrările constau în curățare prin abraziune cu jet de particule minerale, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii podului, corecție cromatică, tratament hidrofob, precum şi lucrări de refacere a hidroizolaţiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capătul podului, dar și realizarea unui sistem arhitectural de iluminat pe timp de noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS