10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj, asalt final la stadionul „Tineretului“

CJ Dolj, asalt final la stadionul „Tineretului“

Stadionul „Tineretului“ din Craiova a ajuns o ruină în aşteptarea unei soluţii salvatoare (Foto: Lucian Anghel)

Telenovela intabulării dreptului de proprietate al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj asupra stadionului „Tineretului“ din Craiova, începută din anul 2003, s-ar apropia de final. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi se află şi un proiect de hotărâre prin care să fie modificată şi completată o anexă a unei hotărâri CJ din anul 2003. Această operaţiune ar fi acum suficientă, în opinia consiliului judeţean, pentru a fi recunoscut dreptul de proprietate al judeţului Dolj asupra terenului şi construcţiilor aferente Complexului Sportiv „Stadionul Tineretului“. Asta şi pentru că s-a modificat Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare.

În septembrie 2003, printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 1099/18.09.2003), Consiliul Judeţean (CJ) Dolj intra în posesia stadionului „Tineretului“ din Craiova, o arenă de legendă a fotbalului din Bănie, unde a evoluat Ştiinţa de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964). Textul actului normativ a fost însă incomplet, pentru că făcea referire doar la „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona vreo suprafaţă de teren, suprafață construită sau alte obiecte de inventar. Cum stadionul „Tineretului“ avea în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate și cabine pentru rezerve, CJ Dolj nu a putut să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv, pe motiv că în anexa la hotărârea de guvern imobilul este descris generic.
Consiliul Judeţean a încercat să explice Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, instituţia care îi refuzase solicitarea de intabulare, că a preluat de la Clubul Sportiv Municipal Craiova bunurile care ţineau de stadion pe baza unei inventarieri faptice, dar cum ele nu apăreau descrise clar şi în hotărârea de guvern, lucrurile nu s-au putut rezolva. Nici atunci, nici în următorii 15 ani. Aceasta este, pe scurt, telenovela stadionului legendar din centrul Craiovei, pe care autorităţile judeţene nu au putut să-l salveze în tot aceast timp de la ruină.

Stadionul, prins în cercul vicios al ministerelor

În urmă cu un an, CJ Dolj încerca să facă primii paşi concreţi pentru preluarea stadionului şi aproba, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre prin care se solicita modificarea punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003, chiar punctul cu pricina. Această modificare ar fi rezolvat problema, dar situaţia s-a tergiversat. Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), cel în măsură să iniţieze un proiect de modificare a acelei hotărâri de guvern, a făcut la rândul lui o serie de demersuri pe la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției pentru obţinerea avizelor necesare, dar nu toate au răspuns favorabil.
Ministerul Justiţiei a dat aviz nefavorabil proiectului, Ministerul Finanțelor l-a returnat neavizat, pe motiv că nu mai pot fi operate modificări ale caracteristicilor tehnice pentru bunurile care au ieşit din inventarul centralizat al domeniului public al statului, recomandând consultarea Ministerului Justiţiei pentru clarificarea situaţiei, după cum se arată într-un raport al CJ Dolj. Stadionul „Tineretului“ părea astfel prins într-un cerc vicios din care nu putea ieşi, iar soluţia salvatoare nu se întrezărea prea curând.

Salvarea ar veni de la modificarea Legii cadastrului

Asta până zilele trecute, când s-ar fi ajuns la concluzia că arena poate fi intabulată în totalitate ca proprietate a judeţului Dolj şi nu printr-o nouă hotărâre de guvern, ci chiar printr-o hotărâre de CJ, profitând de o modificare recentă adusă Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare. Prin urmare, Consiliul Judeţean Dolj a întocmit un proiect de hotărâre prin care să fie modificată şi completată o anexă a unei hotărâri CJ din anul 2003, operaţiune care ar fi acum suficientă, în opinia CJ Dolj, pentru a-i fi recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului şi construcţiilor aferente Complexului Sportiv „Stadionul Tineretului“.
În raportul din spatele proiectului de hotărâre care va fi supus la vot în şedinţa ordinară de joi se menţionează că, având în vedere noile prevederi ale Legii cadastrului, reprezentanţii OCPI Dolj, MTS, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanțelor Publice şi Consiliului Judeţean au analizat situaţia şi s-a decis modificarea Anexei nr. 1 la Hotărârea nr. 115/2003 a CJ Dolj, conform protocolului încheiat în 2003 cu Clubul Sportiv Municipal, prin care s-a procedat la predarea-primirea bunurilor rezultate în urma acelei inventarieri faptice de care nu s-a ţinut cont ulterior. Dacă lucrurile vor sta aşa, ar însemna că, în sfârşit, Consiliul Judeţean Dolj ar avea putere deplină asupra stadionului „Tineretului“ şi ar putea demara acel concurs de proiecte de care s-a tot vorbit în ultimii ani cu privire la noua destinaţie a arenei de pe bulevardul Ştirbei Vodă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS