14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDepozitarea gunoiului, mai scumpă cu voie de la primărie

Depozitarea gunoiului, mai scumpă cu voie de la primărie

Primăria Craiova a decis să-i facă pe plac firmei Eco Sud. Administratorul depozitului de deşeuri menajere de la Mofleni cere „majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor în depozitul ecologic Mofleni, începând cu data de 01.03.2019“, se arată în nota de fundamentare care însoțeşte proiectul de hotărâre ce urmează să fie dezbătut în şedinţa CL din 28 februarie. La această dată, tariful este de 19,27 euro/tonă, adică 91,72 lei/tonă fără TVA, la care s-ar adăuga suma de 11,8 lei/tonă fără TVA, ceea ce ar creşte costul la 103,52 lei/tonă, adică 21,74 euro/tonă fără TVA. Într-un final s-ar ajunge la 123,19 lei/tonă cu TVA, adică aproximativ 26 euro/tonă cu TVA. Cu alte cuvinte, pentru fiecare tonă de gunoi care ajunge în depozitul de la Mofleni, Eco Sud percepe la această dată 19,27 euro/tonă fără TVA, iar după creşterea tarifului, pe 1 martie, ar ajunge la 21,74 euro fără TVA.
Eco Sud a mai cerut creşterea tarifului printr-o adresă înregistrată la Primăria Municipiului Craiova sub nr. 181099/07.11.2018, prin care solicita adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care să fie aprobată încheierea unui act adiţional la contractul de asociere nr. 17/2002, prin care tariful prevăzut pentru depozitarea unei tone de deşeuri la Depozitul Ecologic Mofleni să fie stabilit în moneda naţională, potrivit cursului de schimb valutar practicat de BNR la data întocmirii raportului. O lună mai târziu, prin adresa nr. 204586/11.12.2018, SC Eco Sud SA a depus proiectul „Închiderea depozitului de deşeuri solide urbane şi industriale asimilabile Mofleni, celulele C1-C5“ şi solicită ajustarea tarifului de depozitare cu valoarea costurilor pentru închiderea şi monitorizarea postînchidere a Depozitului Ecologic Mofleni, conform noului proiect. Numai că administraţia locală craioveană a amânat schimbarea tarifului până când acest proiect va fi verificat de către o persoană fizică sau juridică autorizată.
Societatea care a analizat proiectul a elaborat un prim raport negativ privind „Închiderea depozitului de deşeuri solide urbane şi industriale asimilabile Mofleni, celulele C1-C5, ceea ce a amânat schimbarea tarifului. Concluziile prezentate în raportul iniţial erau următoarele: nu a fost prezentat un proiect tehnic de închidere actualizat, pe baza căruia pot fi calculate costurile de închidere a celulelor C1-C5; se constată că deșeurile depozitate în amplasamentul celulelor C1-C5 sunt depozitate la o pantă mai mare decât panta admisibilă de legislația în vigoare; capacitatea de depozitare pe amplasamentul celulelor C1-C5 este depășită; a fost făcută în cadrul acestui document proiectarea închiderii în conformitate cu prevederile legislației (respectiv panta taluzului de 1:3 și berme la fiecare 10 m înălțime) pentru a determina (cu un grad de precizie impus de datele disponibile) cantitățile de lucrări necesare realizării închiderii depozitului de deșeuri (celulelor C1-C5) integral (inclusiv taluzul sudic al depozitului), precum și costul aferent acestora; datorită terasării prezente a depozitului rezultă un excedent important de deșeuri ce trebuiesc relocate; nu există informații relevante pe baza cărora să putem estima costurile de monitorizare aferente închiderii celulelor C1-C5 în sensul detalierii costurilor operaționale de menținere în funcțiune a instalațiilor de captare și tratare a gazului de depozit precum și a instalației de tratare a levigatului; recomandarea constă în solicitarea/executarea unui proiect tehnic de închidere în conformitate cu prevederile HG 907/2016“, se arată în raport.

Costurile pentru închiderea şi monitorizarea postînchidere a depozitului de la Mofleni cresc tariful gunoiului

Pe 20 februarie a apărut un al doilea raport în care se arată, de această dată, că „valoarea totală a lucrărilor de închidere este de 13.140.966,37 lei, fără TVA, de unde rezultă un cost mediu al lucrărilor de închidere de 11,8 lei/t, respectiv 291,05 lei/mp fără TVA“.
Drept urmare, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ia măsuri ca „atât costurile prevăzute pentru organizarea şi exploatarea unui depozit de deşeuri municipale, cât şi costurile estimate pentru închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitului să fie acoperite de preţul practicat de operator pentru depozitarea fiecărui tip de deşeu în acel depozit“.
În concluzie, dacă solicitările Eco Sud primesc aviz favorabil din partea Consiliului Local, aceste costuri se vor regăsi în cele din urmă în tarifele percepute operatorilor de salubritate care se ocupă cu colectarea şi transportul deşeurilor din Craiova şi judeţul Dolj şi vor fi plătite în cele din urmă de beneficiarii finali, adică populaţia.

Tarifele în alte orașe din țară

În Botoşani preţul pentru taxa de depozitare a deşeurilor este de 58,82 lei/tonă, în Slobozia este de 99,92 lei/tonă, iar în Oradea de 17,89 euro/pe tonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS