La Liceul cu Program Sportiv, apele au fost tulburate de scandalul de la judo (Foto: Lucian Anghel)
La Liceul cu Program Sportiv, apele au fost tulburate de scandalul de la judo (Foto: Lucian Anghel)

Scandal monstru la Liceul cu Program Sportiv (LPS) „Petrache Trişcu“ din Craiova. O banală ceartă între două fetiţe care practicau judo a degenerat după ce în conflict s-au implicat şi părinţii. S-a lăsat cu acuze, înregistrări, un flagrant pentru luare de mită şi un dosar la Parchet.

Profesorul Mihai Voinea de la LPS este cunoscut opiniei publice ca antrenor de judo care aduce medalii pe bandă rulantă atât de la competiţiile naţionale, cât şi de la cele internaţionale. El activează şi la CS Universitatea şi CSM Craiova. Probabil că rezultatele i-au determinat pe mulţi părinţi să-şi mute copiii la LPS. Aşa a făcut şi Cristian Birtu cu fetele sale, Alexia-Andreea (12 ani) şi Denisa-Elena (nouă ani). La începutul lui 2019, un incident aparent minor a declanşat scandalul. În perioada 3-11 ianuarie, fetele au fost într-un cantonament în care Alexia ar fi intrat în conflict cu o colegă. La întoarcere, între fete au intervenit şi părinţii. Mamele celor două sportive s-ar fi certat după un antrenament, iar la mijloc a picat antrenorul Voinea. Cristian Birtu a decis s-o retragă pe Alexia de la clasa profesorului Voinea, moment în care între părinte şi antrenor au început reproşurile şi acuzele. „În momentul în care m-am dus cu cererea de transfer, domnul profesor a început să mă înjure. Mi-a zis că-mi semnează cererea numai după ce-i aduc chimonourile şi saltelele pe care le primisem ca să se antreneze fetele acasă. Mi-a mai zis să-i dau şi 2.000 de lei. Am întrebat pentru ce. Mi-a spus că banii reprezintă suma proprie şi personală pe care a investit-o în fetele mele. De-a lungul timpului au mai plecat copii, dar numai mie mi s-au cerut bani. Dacă nu dădeam aceşti bani, nu-mi semna cererile de transfer“, a spus acesta.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Cristian Birtu a depus o plângere la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), iar ofiţerii au organizat un flagrant în data de 25 ianuarie. „Mi s-au pus echipamente de ascultare, s-au marcat banii şi m-am înţeles cu el unde să ne întâlnim. Organele l-au ridicat şi acum cazul este în cercetare“, a mai afirmat acesta.
Banii găsiţi asupra profesorului Voinea au fost restituiţi denunţătorului de ofiţerii DGA.

„Nu mă las, merg în justiţie!“

De partea cealaltă, antrenorul recunoaşte că a cerut bani, dar spune că povestea este puţin diferită.
„Omul a zis că vrea să-şi mute fetele la Timişoara. Am zis că e în regulă, să-mi dea chimonourile, saltelele şi nişte bani pe care avea să mi-i dea. El a mers la competiţii pe banii mei, mai mulţi membri ai familiei au mers. LPS nu poate deconta cheltuielile la competiţiile internaţionale şi eu contribui cu bani din buzunar“, ne-a spus, la rândul său, antrenorul Mihai Voinea.
Despre conflictul dintre copii care a escaladat la părinţi, el are propria variantă. „Mama Alexiei a făcut-o pe o fetiţă needucată. Într-o zi, s-au nimerit amândouă mămicile la antrenament. Au ieşit afară din sală şi au început să se certe. Eu am intrat între ele, să le despart. El (Cristian Birtu – n.r.) a crezut că i-am ţinut parte celeilalte, dar nu este adevărat. Eu nu aveam cum, pentru că ambele erau elevele mele, aveau rezultate“, a mai spus profesorul.
La rândul său, directorul LPS, Geri Mitroi, spune că izbucnirea acestui conflict după şase ani în care totul a mers bine între părinţi şi antrenor i se pare ciudată. „Eu am aflat recent despre acest conflict. De ce s-a ajuns aici după şase ani? Domnul profesor le-a dat chimonouri, saltele acasă, ce să mai spun? Deplasarea la campionatul balcanic şi cantonamentul sunt plătite din buzunarul domnului profesor. Totul a pornit de la o ceartă între două sportive. Au intervenit şi părinţii, şi profesorul a picat la mijloc. Ce să facă? A venit aici mămica lui Birtu s-o certe pe cealaltă fată. Apoi au venit ceilalţi părinţi şi s-au certat“, a afirmat directorul.
Acesta mai spune că şcoala a trimis anchetatorilor documente din care rezultă că nu a plătit deplasarea la balcaniadă şi cantonamentul pentru că nu are bani de aşa ceva. „În mod normal, cheltuielile pentru deplasările la competiţiile internaţionale ar trebui suportate de federaţie. Dar federaţia nu are bani şi de aceea fiecare pleacă pe cont propriu. E o frustrare şi pentru noi să nu ai bani să participi la competiţii şi așa se ajunge la astfel de situaţii“, a mai spus directorul.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a precizat pentru GdS că dosarul în care a fost cercetat profesorul Mihai Voinea a fost clasat recent. Potrivit procurorilor, antrenorul a putut proba cu acte că a plătit din propriul buzunar, în contul federaţiei, costurile pentru balcaniada din Grecia. Şi tot din buzunar ar fi plătit şi cantonamentul de la Băile Herculane. Denunţătorul Cristian Birtu a anunţat însă că va ataca soluţia procurorilor. „Nu mă las, merg în justiţie! De ce nu m-au chemat şi pe mine să mă întrebe dacă este adevărat ce spune domnul profesor? Sau, dacă era adevărat că a pus bani de la el, de ce nu mi-a spus atunci, ci după şase-şapte luni? Mai există reclamaţii pe numele domnului profesor şi o să mai fac şi eu“, a mai spus Birtu.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.