5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMititelu, achitat în dosarul transferului lui Costea la Steaua

Mititelu, achitat în dosarul transferului lui Costea la Steaua

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l achite pe Adrian Mititelu, finanțatorul FCU Craiova, trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune, fapte comise cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București. În același dosar a fost achitat și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. De asemenea, judecătorii doljeni au dispus ca FCSB să-şi recupereze paguba pe cale civilă.

Procurorii DNA au susţinut că atât Adrian Mititelu, administrator și director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, cât și Gigel Preoteasa, secretarul aceleiași firme, au comis două infracțiuni – evaziune fiscală și înșelăciune, cu ocazia transferului atacantului Mihai Costea la Steaua București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe 31 ianuarie 2011, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Asta pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei, bani pe care Fisul încerca să-i obțină prin executare silită.
În timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu.
Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului. „Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au mai explicat anchetatorii craioveni.

Anchetatorii au mai susţinut că, în baza acordului de transfer, pe 24 martie 2011, Mititelu a încasat într-un cont bancar deschis în aceeași zi contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei). Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate prin interpuși de același inculpat“, au mai explicat procurorii. Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă, iar banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de organul fiscal.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că Mihai Costea nu a putut fi legitimat la Steaua București, iar transferul nu a putut fi înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Motivul a fost acela că LPF a comunicat reprezentanților clubului Steaua București că jucătorul nu putea face obiectul unui transfer, fiind sub sechestrul Fiscului.
Cei doi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în iulie 2016, iar ieri, pe 13 februarie, Tribunalul Dolj s-a pronunţat. Instanţa i-a achitat pe cei doi inculpaţi pentru evaziune fiscală şi înşelăciune şi a respins acţiunea civilă formulată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova.
În acest dosar, Steaua București s-a constituit parte civilă cu suma de 5.627.864 de lei, iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, cu suma de 4.032.764 de lei.

FCSB îşi poate recupera milionul de euro pe cale civilă

Judecătorii doljeni au mai hotărât să menţină sechestrul pus pe bunurile celor doi inculpaţi până când FCSB va cere în instanţă achitarea prejudiciului.
„Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin Ordonanţa nr. 60/P/2013 din 5 iulie 2016 asupra bunurilor inculpaţilor Mititelu Adrian Marian şi Preoteasa Gigel, măsură care încetează de drept dacă partea civilă Fotbal Club FCSB SA nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărârii“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj, care poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS