10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUSL 2.0? PSD şi PNL, alianţe locale în Dolj

USL 2.0? PSD şi PNL, alianţe locale în Dolj

În ciuda declaraţiilor belicoase ale liderilor de la centru sau de la judeţ, în teritoriu funcţionează o serie de alianţe locale PSD-PNL. Cum explică acest fenomen cei implicaţi, citiţi în cele de mai jos.

„USL a înviat!“, acuza recent şeful PMP Dolj, Dan Păloiu, care a spus că, în loc să facă opoziţie, liberalii doljeni colaborează cu pesediştii în mai multe localităţi din Dolj. „La Coşoveni, primarul PSD a scăpat de viceprimarul ALDE, ajutat de liberali. L-au înlocuit cu un pesedist. La Izvoare, primarul PNL şi-a tras viceprimar PSD, cu toate că avea majoritate în consiliul local. La Sadova, primarul PNL şi-a obligat consilierii liberali să voteze noul viceprimar, care vine de la PSD. Eu nu ştiu dacă asta este bătălie politică. Mai degrabă blat!“, a spus Păloiu.

Coşoveni: Alianţă PSD-PNL împotriva ALDE

GdS a stat de vorbă cu părţile implicate, pentru a vedea cum funcţionează alianţele în teren. La Coşoveni, alianţa PSD-ALDE nu a funcţionat niciodată, spune fostul viceprimar Victor-Cristinel Gogonea (ALDE). „Iniţial, trebuia să fie o alianţă PSD-ALDE, aşa cum s-a hotărât la nivel judeţean. Iar ALDE trebuia să dea viceprimarul. Dar primarul nu mă suporta şi a cerut pe altcineva. Până la urmă, am ajuns viceprimar cu o altă majoritate, formată din PMP (1) – ALDE (2) şi PNL (4). Această alianţă avea o majoritate simplă de 7-6 în consiliul local, împotriva primarului şi a PSD“, a precizat acesta. Apoi, din cauza unor interese imobiliare şi a planului de urbanism al comunei, Gogonea s-ar fi certat cu grupul PNL. S-a format o nouă majoritate, iar PNL şi PSD au impus un nou viceprimar, de la liberali, pe Florin Gavrilă. La rândul său, primarul Nicuşor Coandă (PSD) recunoaşte că a făcut alianţă cu liberalii pentru a-l da jos pe viceprimarul de la ALDE. „În 2016, după alegeri, noi aveam această înţelegere cu cei de la ALDE. Dar ALDE l-a pus pe Gogonea viceprimar făcând majoritate nu cu noi, ci cu cei de la PNL şi ALDE. Ce şi-au spus ei, că îl vor bloca pe primar să nu realizeze nimic! Din această cauză, nu am putut să depun proiecte pe PNDL, pentru că acestea trebuia aprobate prin hotărâri de consiliu local. Iar eu nu aveam majoritate să le trec. Mi-au blocat proiecte legate de canalizare, iluminat public, planul de urbanism general etc. Au făcut bugetul varză. Acum, consilierii PNL au hotărât că vor postul de viceprimar şi am votat împreună cu ei să-l schimbăm pe Gogonea“, ne-a precizat primarul Nicuşor Coandă.

„PSD şi PNL s-au aliat şi m-au schimbat din funcţie!“

Ionel Voicu, primarul de la Izvoare (PNL), ne-a explicat cum a ajuns să aibă viceprimar PSD, în locul viceprimăriţei Mia Albu, de la PMP. „Nu am schimbat eu viceprimarul, ci consiliul local. Consilierii au avut motivele lor. L-au pus viceprimar pe Virgil Cioponea, de la PSD. Da, au votat şi consilierii PNL, ce contează? Noi colaborăm pentru binele comunei, nu ne batem pe motive ideologice, ca la nivel naţional“, a spus primarul. Raportul de forţe în consiliul local este extrem de echilibrat, oricare dintre cele două principale partide, PNL (5) sau PSD (4), putând face majoritate cu PMP (2). Viceprimăriţa schimbată, Mia Albu (PMP), susţine că era o persoană incomodă pentru primar, care avea afinităţi cu alţi primari PSD şi oameni de afaceri apropiaţi social-democraţilor. „S-au aliat PSD şi PNL şi m-au schimbat din funcţie. Au spus că nu reprezint realitatea politică din consiliul local. Cei doi consilieri PMP (foşti UNPR) formau majoritatea cu cei patru consilieri de la PSD. Aşa că primarul PNL a preferat în locul meu un viceprimar de la PSD, pentru că eu îi stăteam ca un ghimpe în coastă. Voiam ca lucrurile la primărie să se desfăşoare corect“, a spus aceasta.

Primar PNL: „I-am rugat să mă dea afară!“

Şi la Sadova situaţia este extrem de complicată. Eugen Safta a câştigat primăria în 2016 din partea PNL, dar spune că în 2020 va face campanie împotriva liberalilor, candidând pentru un nou mandat din partea ALDE. „Le-am spus colegilor că nu sunt mulţumit cu locul doi, nu sunt mulţumit de rezultatul obţinut de partid. Le-am spus că nu mai vreau să stau în PNL şi i-am rugat să mă dea afară, ca să nu-mi pierd mandatul. Dar nu au acceptat asta, mi-au spus să stau liniştit, ca să rămână lucrurile aşa. Eu simpatizez cu ALDE şi voi candida în 2020 din partea lor. Vă daţi seama că voi face campanie împotriva PNL, le-am spus deja asta“, a atenţionat primarul. Situaţia se mai limpezeşte astfel şi în cazul viceprimarului. „Fostul viceprimar Vasile Jianu era de la PSD. Dar a fost găsit incompatibil şi a pierdut procesul cu ANI, prin urmare a trebuit să fie înlocuit. Mi s-a părut normal să fie de la PSD, deoarece împreună cu cei de la ALDE deţin majoritatea în consiliul local“, a mai spus primarul Safta.
Exemplele de mai sus privind colaborarea PSD-PNL vin după ce tot şeful PMP Dolj, Dan Păloiu, a arătat că o situaţie similară s-a întâmplat la Moţăţei, unde PSD s-a aliat cu PNL pentru a-l înlocui din funcţie pe viceprimarul Bibia Bărbulescu, ba chiar şi a doua oară, după ce acesta câştigase în instanţă revenirea pe funcţie. Bărbulescu ajunsese viceprimar după alegerile din 2016 cu ajutorul PSD, dar între timp lucrurile s-au schimbat. A fost înlocuit din funcţie cu un membru PSD, iar pentru acest lucru au votat inclusiv consilierii liberali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS