13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasajul de la Mercur, mizerie şi degradare în buricul Craiovei (GALERIE FOTO)

Pasajul de la Mercur, mizerie şi degradare în buricul Craiovei (GALERIE FOTO)

La doi paşi de centrul Craiovei, în spatele cunoscutei fântâni muzicale şi chiar la uşa centrului comercial Mercur, se „lăfăie“ dizgraţios pasajul Mercur – Sfânta Treime. Acesta a fost gândit, într-adevăr, ca un punct de legătură între trecut şi prezent. Pasajul pietonal porneşte de lângă statuia lui Barbu Ştirbei, aşezată în curtea bisericii Sfânta Treime şi face legătura cu „blocurile constructorilor“ și spațiile comerciale din zona Mercur, trecând peste fosta stradă Grivița Roșie, numită mai demult I. C. Brătianu. Amenajarea acestei zone demonstrează că legătura adevărată dintre trecut și prezent înseamnă funcționalitate, înseamnă frumusețe. Numai că, odată cu trecerea timpului, această frumuseţe a pălit şi actualul pasaj se transformă de la un anotimp la altul în ruină. Stâlpii de susţinere sunt măcinaţi de igrasie, iar tencuiala este distrusă de infiltraţiile provenite de la precipitaţii. Unde să mai pui că zonele mai ascunse privirii trecătorilor s-au transformat în wc-uri publice. Plăcile de granit folosite la pavarea pasajului sunt sparte şi dislocate ca şi cum mare parte din pasaj ar fi fost ţinta unui atac cu bombe.
În zona dinspre blocurile care sunt amplasate pe strada Ioan Maiorescu, vizavi de Inspectoratul Şcolar, apa şiroieşte din plafonul superior al pasajului până în parcare. Un aport aici îl au şi aparatele de aer condiţionat ale proprietarilor şi instituţiilor care îşi au sediul înspre această latură a pasajului. Umiditatea a distrus construcţia în aşa fel încât tencuiala şi părţi din construcţie s-au prăbuşit, lăsând să se vadă scheletul metalic al pasajului. Apa bălteşte pe treptele care pleacă din parcarea de sub pasaj.

Aspecte de la Pasajul Mercur din centrul Craiovei (FOTO: Claudiu Tudor)

Pavajul de granit, distrus bucată cu bucată

Intrarea în pasaj dinspre biserică, aleea care coboară spre Proiect SA şi cea care merge către acelaşi complex comercial Mercur este o adevărată provocare. Zeci şi zeci de plăci de granit sunt desprinse de pe aleile şi treptele care duc spre parcare şi strada Ioan Maiorescu. Aspectul este asemănător unui caldarâm străbătut de şenilele unui tanc. Plăcile care acoperă jardinierele destinate plantelor ornamentale sunt şi ele căzute. Din loc în loc, balustrada metalică este roasă de rugină, iar plăcile de marmură care o acoperă – sparte. În această zonă, pasajul arată precum o ruină pe care o frecventează doar tinerii care se retrag aici să fumeze.
Deteriorările s-au produs în timp şi nu sunt de ieri de azi şi cu toate acestea autorităţile nu au văzut nimic. Ciudat, fiindcă pasajul este chiar în centrul oraşului Craiova şi ar fi o bună destinaţie pentru promenadă şi chiar terase.

Aspecte de la Pasajul Mercur din centrul Craiovei (FOTO: Claudiu Tudor)

Primăria îl lasă pe mâna RAADPFL

„Pasajul se află în domeniul public al primăriei. Direcţia Servicii Publice se va ocupa de reabilitarea acestui pasaj. Se vor achiziţiona materialele necesare, se face o comisie care evaluează degradările, se face un studiu care stabileşte gradul de uzură şi ulterior lucrările vor fi atribuite, probabil, RAADPFL Craiova. În luna mai – iunie, când ne permite vremea, vom demara aceste lucrări. Iniţial acest pasaj nu a fost în domeniul Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Craiova“, a declarat pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS