Potrivit oamenilor legii, în cursul zilei de vineri, Eduard Constantinescu a fost preluat de poliţişti de la Aeroportul Otopeni şi adus la Craiova

Urmărit internaţional în baza unui mandat de arestare în lipsă, craioveanul Eduard Constantinescu, fiul lui Enryko Constantines­cu, a fost extrădat din Washington şi încarcerat în arestul IPJ Dolj. Constantinescu este cercetat într-un dosar de tentativă de omor, alături de alt craiovean, care este acuzat de lovire şi alte violenţe.

Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar au început în octombrie 2016, iar după un an, dosarul a fost preluat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Inițial, Eduard Constantinescu a fost cercetat pentru lovire sau alte violențe, însă anchetatorii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în tentativă de omor. În același dosar este cercetat și craioveanul Paul Ciovică, care este acuzat de lovire sau alte violențe.
Procurorii doljeni susţin că, în noaptea de 22 spre 23 octombrie 2016, în jurul orei 1.55, „în timp ce mai multe persoane se aflau în incinta clubului Kripton din Craiova, pe fondul unui conflict mai vechi, inculpatul Constantinescu Eduard Marian i-a aplicat persoanei vătămate P.N. lovituri cu o sticlă de vin, în cap, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale. De asemenea, inculpatul Ciovică Paul Florin i-a aplicat persoanei vătămate D.C. lovituri cu pumnii, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 de zile de îngrijiri medicale“.
În continuare, procurorii doljeni au susținut că, de fapt, a fost vorba de tentativă de omor, nu de lovire sau alte violențe. „Având în vedere aceste aspecte, rezultate din actele medico-legale, coroborate cu declaraţiile persoanei vătămate şi ale martorilor, conform cărora inculpatul Constantinescu Eduard Marian a lovit persoana vătămată în mod repetat, cu sticla în cap (de două ori), una dintre lovituri fiind parată cu mâna de persoana vătămată, iar acţiunea de lovire a acesteia a fost întreruptă de intervenţia altor persoane, în speţă există intenţia de săvârşire a infracţiunii de omor, rămasă în forma tentativei“, au mai precizat procurorii doljeni.

Arestat preventiv în lipsă, extrădat din SUA

La sfârșitul lunii iulie, procurorul de caz a emis un mandat de aducere pe numele lui Constantinescu, însă polițiștii doljeni nu au reușit să-l găsească. În schimb, au aflat că ar fi plecat în Mexic, în vacanță. Anchetatorii au susținut că, de fapt, Constantinescu a fugit în Mexic pentru a se sustrage urmăririi penale. „După preluarea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la data de 28.11.2017 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea efectuării, în bune condiţii, a urmăririi penale şi anterior schimbării încadrării juridice, inculpatul, luând cunoştinţă de organul judiciar ce efectua urmărirea penală pentru infracţiunea comisă, a hotărât părăsirea în mod nejustificat a teritoriului României, modalitate prin care s-a sustras urmăririi penale, deşi avea obligaţia înştiinţării în scris a schimbării adresei“, au mai explicat oamenii legii. Ulterior, procurorii doljeni au cerut şi obţinut arestarea în lipsă a lui Constantinescu. Poliţiştii doljeni au precizat atunci pentru GdS că Eduard Constantinescu a fost dat în urmărire națională și internațională în baza mandatului de arestare emis pe 10 august 2018 de Tribunalul Dolj. După câteva luni, pe 22 octombrie, procurorii doljeni au cerut şi obţinut extrădarea lui Constantinescu, care, între timp, plecase în SUA, la Washington. Craioveanul a fost adus în ţară în cursul zilei de vineri, el fiind preluat de ofiţerii Servicului de Investigaţii Criminale Dolj de la Aeroportul Otopeni.

30 de zile de arest preventiv

Tot vineri, Constantinescu a fost dus la Tribunalul Dolj, iar instanţa a confirmat mandatul de arestare în lipsă emis pe numele luni încă din august, anul trecut. „Confirmă arestarea preventivă dispusă faţă de inculpatul Constantinescu Eduard Marian prin încheierea nr. 198 din 10 august 2018 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj. Dispune punerea în executare a mandatului de arestare preventivă nr.98/ din 10.08.2018 emis pe numele inculpatului Constantinescu Eduard Marian“, se arată în hotărârea instanţei. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, iar ieri, judecătorii craioveni au respins acţiunea formulată de Eduard Constantinescu printr-o hotărâre definitivă.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.