Elevii cer transport gratuit, primăria face simulări pe buget

Elevii din Craiova cer gratuitate pe mijloacele de transport în comun din oraş, drept de care se bucură în prezent anumite categorii de pensionari (FOTO: Claudiu Tudor)
Autori


Campania demarată la sfârşitul anului trecut de Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj, prin care se solicita gratuitate pe mijloacele de transport în comun din Craiova pentru toți elevii înmatriculați în școlile autorizate din oraş, nu are deocamdată şanse de materializare. Primarul Mihail Genoiu a precizat, la Radio Sud, că nu se ştie care ar fi impactul unei astfel de măsuri pentru bugetul local şi că se vor face mai întâi simulări pentru a vedea dacă solicitarea poate fi sustenabilă.

Elevii din Craiova va trebui să mai aştepte până când vor primi gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun din oraş. Cu toată mobilizarea Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj, care la sfârşitul anului trecut a demarat campania „Vrem gratuitate, nu transport în RATe!“ şi a strâns peste 6.000 de semnături în acest sens, cu toate declaraţiile binevoitoare ale reprezentanţilor Primăriei Craiova atunci când s-au aflat faţă în faţă cu elevii care au iniţiat campania, totul ar depinde până la urmă de bugetul local.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat, la Radio Sud, că o astfel de propunere nu se poate concretiza decât după ce se va şti exact care este impactul său bugetar şi dacă subvenţia poate fi până la urmă sustenabilă. „Am avut o discuţie cu Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj, am luat în considerare această propunere a lor, însă sub rezerva bugetului pe anul 2019. O să încercăm să facem simulări ca să vedem ce înseamnă acest efort financiar pentru bugetul local. Până la urmă, beneficiari sunt elevii, dar costurile le suportă tot primăria, de aceea spun că trebuie făcut un calcul. La ora asta, jumătate din abonamentul elevilor este subvenţionat, iar numărul abonamentelor ridicate lunar de elevi este de circa 6.000. Numai că numărul elevilor din Craiova este în jur de 60.000, iar noi trebuie să vedem ce înseamnă acest efort. Pentru că, dacă ne raportăm la cele 6.000 de abonamente actuale ca să achităm şi diferenţa de 50%, nu ar fi o problemă, bugetul ar suporta această cheltuială nu foarte mare. Însă, dacă luăm în calcul că odată cu gratuitatea numărul abonamentelor solicitate de elevi va creşte foarte mult, fiind ceva gratuit, atunci primăria este obligată să achite către RAT contravaloarea abonamentului, indiferent dacă elevul îl foloseşte sau nu. În aceste condiţii, e posibil ca efortul financiar al primăriei să crească foarte mult şi să nu fie sustenabil. De asta spun că trebuie făcute nişte simulări“, a precizat edilul.

Concret, pentru cele circa 6.000 de abonamente ridicate lunar de elevi, primăria achită anual către SC RAT Craiova SRL, societatea care gestionează serviciul public de transport în comun, circa 500.000 de euro. Dacă am presupune că odată cu gratuitatea ar beneficia de abonamente toţi cei aproximativ 60.000 de elevi din Craiova, subvenţia în cazul lor s-ar ridica la circa 10 milioane de euro.

Ce soluţii ar fi


Consiliul Județean al Elevilor Dolj vede această gratuitate solicitată „ca pe o investiție, nu ca pe un cost“. Primarul Mihail Genoiu susţine că nu se poate pronunţa până nu vede impactul bugetar, dar vine şi cu variante alternative. „Ceea ce consider că trebuie stabilit în acest moment, şi am avut deja o discuţie cu cei de la RAT, este realizarea unei baze de date cu ce traseu îi este necesar fiecărui elev. Pentru că putem merge pe o variantă de a nu da un abonament întreg unui elev, pe toate traseele din oraş, ci un abonament pe traseul pe care îl foloseşte de acasă până la şcoală şi înapoi. Şi atunci putem să ne ducem în aceeaşi sumă, dar cu abonamente mai multe. Însă este de lucru, adică nu pot să spun că această propunere s-ar putea materializa în acest semestru, pentru că trebuie creată baza de date, trebuie luate informaţiile de la şcoli, făcută simularea şi totul după ce ai un buget“, a menţionat edilul. „Odată făcută această promisiune, odată intrată în obiectivul nostru, mai devreme sau mai târziu se va concretiza şi elevii vor avea acest drept de a circula gratuit pe mijloacele de transport în comun din oraş“, a conchis primarul Craiovei.

La solicitarea Consiliului Județean al Elevilor au aderat şi consilierii municipali PNL Craiova, care au şi depus, luna trecută, o iniţiativă de consiliu pentru ca elevii să beneficieze de gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun operate de SC RAT SRL. Liberalii din Consiliul Local au solicitat modificarea prevederile HCL nr. 144/2016, prin introducerea unei punct în care să se menţioneze de „gratuitate pe toate liniile de transport în comun RAT pentru elevii care frecventează cursurile de zi la instituţiile de învăţământ autorizate din municipiul Craiova“. „Pe lângă facilitarea accesului la educaţie, măsura are ca beneficiu colateral degrevarea traficului auto prin preluarea unui număr cât mai mare de elevi de către mijloacele de transport în comun, care, altfel, ar fi fost transportaţi de către părinţi cu maşina personală la unitatea de învăţământ“, au mai argumentat consilierii locali PNL.

Subvenţii anuale de peste 20 de milioane de lei pentru transportul public

Potrivit execuţiei bugetare pe primele 11 luni ale anului 2018, Primăria Craiova a achitat către SC RAT SRL pentru transportul public suma de 23.794.165 lei, reprezentând diferenţe de tarif acordate pentru diferite categorii de persoane, respectiv pensionari, elevi, studenţi, conform legislaţiei în vigoare. De abonamente gratuite pentru un an pe toate mijloacele de transport din oraş beneficiază, în prezent, pensionarii cu domiciliul în Craiova, cu vârsta mai mare de 70 ani sau indiferent de vârstă şi cu venit mai mic de 1.200 lei, veteranii de război cu domiciliul în Craiova şi persoanele cu handicap accentuat şi grav, precum şi însoţitorii acestora care au domiciliul în Craiova. De reducerea de 50% la abonamentul lunar pe toate mijloacele de transport în comun din municipiu beneficiază elevii şi studenţii care frecventează o unitate de învăţământ autorizată din Craiova şi urmaşii veteranilor de război. Un abonament unic pe toate liniile RAT Craiova, valabil pentru o lună, costă 65 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 februarie 2019

Actualitate

» Dan Alexandrescu, secretar de stat MS: „Cutia medicamentului va putea fi desfăcută în farmacie“
» Olguța Vasilescu nu mai vrea ministru: După o discuție cu Liviu Dragnea am luat hotărârea să-mi retrag candidatura pentru funcția de vicepremier și ministru al  Dezvoltării
» Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice a ajuns la Curtea Constituțională. Care este termenul în care trebuie să se pronunțe judecătorii constituționali
» Bac 2019 pentru olimpici. Când are loc sesiunea specială de bacalaureat 2019
» Structura anului şcolar 2019-2020: dispare o vacanță intersemestrială.
» Farmaciile continuă, după retragerea Eurespal, să vândă un medicament ce are conținut identic.
» Un român a câştigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică pe anul 2019
» Poliţia Locală a descins la comercianţii de aranjamente funerare
» Greutate în funcţie de înălţime: află câte kilograme e normal să ai!
» OMS avertizează în legătură cu sănătatea auditivă a utilizatorilor de smartphone şi MP3
» Producătorul de încălțăminte Rieker își închide fabrica din Lugoj
» 12 alimente bune pentru protejarea ficatului gras
» Fond de investiţii de 53 milioane euro caută startup-uri cu ajutorul inteligenţei artificiale
» România, după Tanzania şi Uganda în privința măsurilor luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor
» Cercetați pentru furt calificat
» Klaus Iohannis, despre bugetul pe 2019: PSD recurge la noi demersuri populiste
» Depistați de polițiști în trafic, cu substanțe interzise, fără permis de conducere și cu auto furat
» Simulare BAC 2019. În martie, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a susţin testul de simulare a bacalaureatului
» Simulare Evaluare Naţională 2019
» Depresia: mituri pe care mulţi le cred adevărate
» Accident cu o victimă pe strada Fraţii Goleşti
» Jurnalul alimentar: ce presupune şi cât de util este în dietă
» Indicele democrației în 2018. Topul celor mai democratice state și al regimurilor totalitare
» Elveția provoacă hackerii: le promite 150.000 de franci celor care vor putea pirata noul său sistem de vot electronic
» Semnături sub tricolor. George Simion, în turneu prin toată țara
» Rovana Plumb, suspectată de minciună după ce a promis 180 km de autostrăzi în 2019

Dolj

» Pasajul de la Mercur, mizerie şi degradare în buricul Craiovei (GALERIE FOTO)
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cred în România (III) Un fermier face agricultură la standarde europene în Albeşti
» USL 2.0? PSD şi PNL, alianţe locale în Dolj
» Eduard Constantinescu, extrădat din SUA direct în arestul IPJ Dolj
» Craiova: Dumitru Prunariu vine la Întâlnirile SpectActor
» Craiova: Eduard Constantinescu a fost extrădat din SUA şi arestat preventiv
» Dolj: Prinşi cu 45 de kilograme de peşte pescuit ilegal
» Codul galben de vânt, prelungit în trei judeţe ale Olteniei

Gorj

» O nouă conductă de apă pentru judeţul Dolj şi municipiul Craiova, având ca sursă Izvarna
» Gorj: Doi tineri din Rovinari, prinşi la furat într-un supermarket din Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce şi-a agresat sora

Sport

» CSO Filiaşi, la ceas aniversar
» România a urcat pe locul al cincilea în clasamentul Fed Cup
» SCM Craiova, decisă să-şi adjudece derbiul Olteniei
» Tenis / Marius Copil, învins în primul tur la Rotterdam (ATP)
» Handbal (f) / Ianăşi, Dumitrescu şi Trifunovic au prefaţat derbiul Olteniei (VIDEO)

Sanatate

» Statistica groazei. Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin
» Remedii pentru tuse
» De ce e bine să mănânci usturoi
» Ministrul Sănătaţii anunţă că diploma voluntarei de la Spitalul Ilfov este falsă şi va fi depusă o plângere

Educatie

» Zeci de profesori din Dolj au cerut catedra în locul pensiei

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top