6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecretele casei boiereşti cumpărate de Manda

Secretele casei boiereşti cumpărate de Manda

Casa boierească pe care senatorul Claudiu Manda a cumpărat-o în apropierea nunţii cu Olguţa Vasilescu a consumat deja multă pasiune. Situată într-o zonă bună a Craiovei, casa a fost prezentată pe site-urile de socializare ca având dotări de lux: piscină, robineţi placaţi cu aur, clanţe cu cristale Swarovski etc. Toată lumea s-a întrebat de unde a avut şeful Comisiei SRI 230.000 de euro s-o cumpere, presa vorbind despre „socialismul de caviar“. Manda a defalcat într-o emisiune TV provenienţa bugetului. Mai puţin cunoscută rămâne însă povestea proprietarului de la care a cumpărat-o.

Emanuel Bănică

Casa boierească pe care senatorul PSD Claudiu Manda a cumpărat-o pe strada Fraţii Goleşti din Craiova începe să-şi arate secretele. Şeful Comisiei SRI din Parlament a intervenit marţi la un post TV şi a dat mai multe explicaţii în legătură cu acest subiect. Potrivit lui Manda, casa cu pricina, despre care s-a scris că are piscină, robineţi placaţi cu aur şi clanţe împodobite cu cristale Swarovski, este compusă din demisol, parter şi mansardă. În ianuarie 2019, senatorul ar fi cumpărat doar 230 mp din casă, adică parterul şi mansarda. La acestea se adaugă curtea şi piscina. La demisol locuieşte o altă familie, cu care fostul proprietar este în proces de evacuare. Cea mai mare parte a banilor (150.000 euro) ar fi fost viraţi prin tranzacţie bancară, restul de 80.000 reprezentând contravaloarea unui apartament ultracentral din Craiova. Doar 28.500 de euro din banii viraţi prin bancă ar reprezenta banii lui Manda, economii şi o descoperire de card. Restul de 121.500 de euro ar fi fost luaţi cu împrumut prin notariat de la trei prieteni, având termen de rambursare un an de zile.
Pe site-urile de imobiliare, casa a apărut anul trecut la vânzare cu preţul de 380.000 de euro. Cum a reuşit Claudiu Manda să convingă proprietarul să-i taie 150.000 de euro din preţ rămâne un mister. De fapt, este vorba despre o proprietară, Monica Bănică.

Misteriosul „Ema“, prieten cu politicienii

În august 2017, Monica a obţinut autorizaţia pentru transformarea podului casei în mansardă, iar în mai 2018, pentru construirea piscinei. În fapt, este vorba despre „intrare în legalitate“, de unde deducem că aceste lucrări fuseseră făcute fără autorizaţie. Judecând după profilul de Facebook, Monica lucrează la Sala Polivalentă din Craiova, obiectiv gestionat de RAADPFL – regie din subordinea primăriei. De altfel, Monica Bănică este prietenă pe reţeaua de socializare cu mai mulţi membri importanţi ai PSD Dolj. În fotografiile cu celebra piscină, apare la un moment dat şi personajul masculin Emanuel Bănică, cunoscut ca „Ema“. El are o poveste de viaţă foarte interesantă. În 2009, a fost reţinut de poliţiştii de la Crimă Organizată la cererea autorităţilor italiene, pentru clonarea de carduri bancare. Tânărul, pe atunci în vârstă de 21 de ani, era suspect că ar fi furat 100.000 de euro de la mai multe bănci din oraşele Roma, Pescara, Padova, Rimini şi Bologna. De altfel, un raport al poliţiei italiene descrie în amănunt operaţiunea „Topino“, prin care au fost reţinuţi carderii români. În acest raport apar şi fotografiile suspecţilor, printre care şi a lui „Ema“.

Emanuel Bănică

Pe imaginile luate cu camerele de supraveghere, „Ema“ este indicat alături de doi complici montând la ATM-urile bancare dispozitive skimmer şi microcamere pentru a clona apoi carduri. Zece ani mai târziu, „Ema“ este om de afaceri în Craiova, prieten cu mulţi oameni politici importanţi ai oraşului. Cei mai mulţi sunt din PSD. Firma Emanuel Project Construct, deţinută de Emanuel Bănică, a construit două blocuri P+2+M în cartierul Bariera Vâlcii, dar are şi alte proiecte imobiliare pe strada Săvineşti şi Severinului. În emisiunea TV de marţi, Claudiu Manda a afirmat că nu l-a văzut în viaţa sa pe „Ema“, casa fiind cumpărată de la Monica Bănică. Tot ce este posibil! Dacă „Ema“ îşi petrece vacanţele cu membri de la vârful PSD Dolj, nu este obligatoriu să-l cunoască şi pe şeful filialei, Claudiu Manda. Şeful Comisiei SRI a anunţat că va arăta prin noua declaraţie de avere de unde provin banii cu care şi-a cumpărat casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS