10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCulturile de grâu, afectate de secetă

Culturile de grâu, afectate de secetă

Seceta prelungită a afectat culturile înfiinţate în toamna anului trecut, iar efectele se văd pe terenurile agricole din Oltenia. În timp ce grâul a răsărit în proporţie de numai 30 la sută, mulţi dintre fermierii doljeni care au mizat pe rapiţă şi-au întors deja culturile. Oamenii sunt la mila naturii, iar specialiştii din domeniu spun că, dacă nu vor cădea precipitaţii, anul acesta se va înregistra o scădere a producției la grâu chiar şi cu 30 la sută.

Seceta din toamna anului trecut, lipsa precipitaţiilor din iarnă şi stratul mic de zăpadă aşternut pe solurile din Dolj au afectat extrem de mult culturile însămânţate în toamnă, în special grâul şi rapiţa. Potrivit specialiştilor de la Direcţia Agricolă Dolj, la cultura de grâu nu s-a realizat suprafața planificată de 170.000 de hectare din cauza condițiilor de secetă, ci au fost însămânţate doar 140.726 de hectare, iar cultura a intrat în iarnă răsărită în proporție de 30%. Specialiştii spun că se aşteaptă la producţii diminuate chiar şi cu 30 la sută la grâu. În ceea ce privește rapiţa, din suprafața propusă de 30.500 de hectare s-au realizat 25.321 de hectare, iar 50% din cultură a fost deja întoarsă. „În toamna anului trecut, condiţiile au fost foarte grele pentru lucrarea terenului, din cauza secetei. La rapiţă, din cele 850 de hectare însămânţate în Băileşti, nu au răsărit mai mult de jumătate, iar în ceea ce priveşte grâul, din cele aproximativ 4.400 de hectare însămânţate în toamnă, culturile nu au răsărit decât pe 50 la sută din suprafaţă, dar sunt în curs de răsărire. Practic, a fost o înlănţuire de factori care au dăunat acestei culturi. Dacă în toamnă au fost condiţii grele de pregătire a terenului, din cauza secetei, în iarnă, lipsa de umiditate şi stratul mic de zăpadă au afectat această cultură, care la momentul acesta ar fi trebuit să fie în faza de înfrăţire și să aibă 7 centimetri. Acest lucru se va răsfrânge asupra producţiilor, care vor fi cu cel puţin 30 la sută mai mici. Nu vom mai vorbi de producţii de șapte-opt tone de grâu la hectar, ci de patru-cinci tone“, a spus Ştefan Grigore, şeful Biroului Registru agricol din cadrul Primăriei Băileşti.
Specialiştii Direcţiei Agricole Dolj spun că, din ultimele date culese și din vizitele pe teren, grâul va răsări și pe suprafețele care nu au fost răsărite la intrarea în iarnă, dar, din păcate, densitatea va fi mai mică.

Culturile de rapiţă, compromise în Olt

Probleme sunt şi în judeţul Olt. Deşi grâul a răsărit în proporţie de 80 la sută, culturile de rapiţă au fost distruse. „În toamnă au intrat răsărite în jur de 60 la sută din suprafeţele cultivate cu grâu, iar acum am observat că, sub zăpada căzută, grâul a vegetat şi a răsărit în proporţie de 80 la sută. La rapiţă, în schimb, stăm extraordinar de prost. Încă nu au fost întoarse culturile pentru că fermierilor le este greu să ia această decizie, aşteaptă să vadă ce se întâmplă, dar în toamnă, din 16.500 de hectare cultivate cu rapiţă, nu au răsărit decât 1.700, iar acestea în zona de sud, unde s-a aplicat o udare. Grâul este cultivat pe 84.000 de hectare. La această oră ar fi trebuit să fie deja înfrăţit, iar el nici nu este răsărit. Acest lucru se va răsfrânge, cu siguranţă, în producţii, care vor fi cu 20-25 la sută mai mici decât anul trecut“, a spus Ion Anuţa, director executiv adjunct al Direcției Agricole Olt.
În acest judeţ, producţia medie de grâu a fost anul trecut de 4.750 kg la hectar.

Grâul încă nu a înverzit terenurile agricole din Dolj (Foto: Lucian Anghel);

Grâul a răsărit pe jumătate din suprafeţe în Vâlcea

În judeţul Vâlcea, grâul a răsărit pe 50-60 la sută din suprafaţa de peste 9.600 de hectare pe care a fost cultivat. „În toamna anului trecut, nu a plouat mai deloc şi au fost probleme la însămânţare, apoi au venit temperaturile joase şi nu a avut timp să încolţească. Problemele cele mai mari sunt în partea de sud a judeţului. În această perioadă, grâul a răsărit în proporţie de 50-60 la sută. La rapiţă nu au fost probleme. Avem 745 de hectare însămânţate“, a spus Ovidiu Barbu, director executiv al Direcţiei Agricole Vâlcea.

Anul trecut, de pe cele 10.721 de hectare de grâu, producţia a fost de peste 44.000 de tone.

Ceva mai bine stau lucrurile în Mehedinţi, unde stratul de zăpadă protejează culturile de grâu şi asigură umiditatea necesară dezvoltării. „Deocamdată, totul este sub zăpadă. În zona de nord, stratul de omăt este chiar de un metru. În zona de câmpie, săptămâna trecută, zăpada era de peste 20 cm şi sperăm că germinaţia va fi bună. Grâul este însămânţat pe o suprafaţă de aproximativ 50.000 de hectare“, a spus Lucia Nuţă, director adjunct al Direcţiei Agricole Mehedinţi.
În ceea ce priveşte judeţul Gorj, zăpada a salvat cultura de grâu. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Gorj, acesta este însămânţat pe o suprafaţă de 10.370 de hectare şi a răsărit în proporţie de sută la sută. Rapiţa a fost cultivată pe 67 de hectare, iar pe 27 dintre acestea a răsărit doar parţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS