Negocierile au fost realizate în prezenţa ministrului energiei, Anton Anton

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a sesizat Curtea de Conturi cu privire la Actul Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul Complexului Energetic Oltenia, semnat între administraţie şi sindicate. Actul Adiţional a fost înregistrat de către inspectorii de muncă şi va avea aplicabilitate, începând cu 1 martie. Cu toate acestea, potrivit legii, la companiile de stat pot fi acordate adaosuri şi sporuri doar când există un buget cert. În prezent, se vorbeşte doar de un proiect de buget, care va fi modificat sau nu în funcţie de prevederile bugetului naţional şi cel al Ministerului Energiei, acţionarul principal al Complexului Energetic Oltenia. Legea dialogului social obligă Inspectoratul Teritorial de Muncă să depună o sesizare la Curtea de Conturi în situaţiile în care nu există prevederi bugetare clare pentru majorări salariale şi alte bonusuri.

Ministerul Energiei a garantat că vor fi acordate majorările salariale

Este de precizat că la nivelul Complexului Energetic Oltenia există doar o proiecţie de buget de venituri şi cheltuieli. Administraţia companiei a spus că există acoperire pentru toate sumele negociate cu sindicatele. Cu toate acestea, este nevoie ca şi Ministerul Energiei să intervină pentru ca majorările asumate de şefii CEO să poată să fie acordate. „În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de producţie, astfel: pentru personalul muncitor din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o suma de 1.000 de lei brut lunar, respectiv 585 de lei net; pentru conducători formaţie de lucru din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o sumă de 700 de lei brut lunar, respectiv 409 lei net; pentru personalul de conducere din activitatea de producţie, mentenanţă şi transport cărbune etc. va fi acordată o sumă de 500 de lei brut lunar, respectiv 292 de lei net; pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanţă, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere. De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toţi salariaţii, în sumă de 1.450 de lei, începând cu 1.05.2019. Prima pentru sărbătorile pascale se va acorda în aceleaşi condiţii ca şi primele pentru Ziua Meseriei, reprezentând un câştig net de cel puţin 330 de lei. Administraţia se angajează să nu iniţieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancţiuni faţă de salariaţii participanţi la grevă, în condiţiile recuperării timpului de lucru. Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite şi va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legislative necesare aducerii la îndeplinire a angajamentelor asumate de administraţie“, potrivit unui comunicat de presă transmis după finalizarea negocierilor sindicate-administraţie din CEO, la care a asistat şi ministrul energiei, Anton Anton.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.