Acasă Local Dolj Se scumpeşte și „zăpada“

Se scumpeşte și „zăpada“

Tarife mai mari pentru deszăpezire în Craiova
Tarife mai mari pentru deszăpezire în Craiova

Ca să ne facă iarna mai uşoară şi să circulăm pe străzi curăţate la negru şi pe trotuare eliberate de gheaţă, operatorul local care se ocupă de deszăpezire solicită administraţiei locale o creştere a tarifului. Prin urmare, Primăria Craiova trebuie să umble la bugetul alocat acţiunii de deszăpezire. SC Salubritatea Craiova SRL, societatea care se ocupă de aceste intervenţii, susţine că tarifele vechi nu mai suportă cheltuielile legate de salarizare, întreţinere utilaje, achiziţii materiale antiderapante.
În propunerea privind „stabilirea şi modificarea tarifelor pentru activitatea de curăţare şi transport al zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ“, Salubritatea spune că tarifele nu au mai fost modificate de câţiva ani, iar la acest moment au apărut modificări care au dus la creşterea tarifului cu mai mult de 5%. Aşadar, tarifele pentru activităţile delegate vor suporta următoarele modificări, pentru un muncitor care deszăpezeşte creşte de la 18,40 lei/oră fără TVA la 26,31 lei/oră fără TVA. În timp ce pentru o automăturătoare dotată cu lamă pentru deszăpezire tariful creşte de la 153,39 fără TVA la 300,99 lei/oră fără TVA. De asemenea, un TIH care cară zăpadă şi materiale antiderapante va avea un tarif nou de 129,39 lei/oră fără TVA în loc de 91,96 lei/oră fără TVA. Pentru Unimogul cu lamă şi sărăriţă, tarifarea va fi de 180,68 lei/oră fără TVA faţă de 152,66 lei/oră fără TVA, iar un ATV cu lamă care este folosit la deszăpezirea trotuarelor va avea un tarif de 69,29 lei/oră faţă de 45,21 lei/oră fără TVA.
Dacă intervenţia se face pe timp de noapte, costurile vor fi mult mai ridicate. De exemplu, muncitorul care dă zăpada va primi 31,99 lei/oră, faţă de 21,63 lei/oră tariful vechi, iar o automăturătoare cu lamă are un tarif nou de 308,60 lei/oră fără TVA faţă de 158,63 tarif vechi. Un tractor cu sărăriţă care împrăştie material antiderapant va avea un tarif de 102,67 lei/oră faţă de 70,56 lei/oră fără TVA, în timp ce un Unimog cu lamă şi sărăriţă adaugă aproape 9 lei la tariful din timpul zilei. Salubritatea percepe şi un tarif de aşteptare atât pentru muncitorii care lucrează pe timp de noapte, cât şi pentru utilaje. De exemplu, tariful nou fără TVA pentru un muncitor necalificat este de 31,92 lei/oră. Acelaşi tarif de aşteptare îl au şi frezele cu şenile, iar utilajele care participă la deszăpezire transportă zăpadă sau material antiderapant vor avea un tarif de 41,55 de lei/oră fără TVA.

Creşterea se impune, spune Salubritatea

Reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL spun că aceste creşteri se impuneau, având în vedere faptul că au intervenit „modificări legislative cu impact asupra cheltuielilor cu munca vie, ori asupra unor elemente de cheltuieli, inclusiv reglementări juridice noi. În calitate de operator care are delegată activitatea de deszăpezire în municipiul Craiova, s-a propus modificarea tarifelor pentru activitatea de deszăpezire. De asemenea, am propus introducerea unor tarife noi, aferente utilajelor folosite în activitatea de deszăpezire și intrate recent în parcul nostru auto“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Propunerea SC Salubritate va fi discutată în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Craiova în data de 31 ianuarie, iar tarifele vor intra în vigoare dacă sunt votate în Consiliu doar după şedinţa Adunării Generale a Asociaţilor SC Salubritate Craiova SRL.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version