12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldură pe convenţie, ca să nu mai stea în frig

Căldură pe convenţie, ca să nu mai stea în frig

Craiovenii care primesc căldură din sistemul centralizat al oraşului încep să încheie convenţii individuale cu furnizorul de căldură, SC Termo Craiova SRL. Motivul care i-a împins pe aceştia să încheie convenţii este teama de a nu mai rămâne fără căldură şi apă caldă din cauza vecinilor rău-platnici. Locatarii care în anii trecuţi au rămas iarna în frig au decis să încheie convenţii individuale de facturare a cotei-părţi din consumul total de energie termică înregistrată de grupul de măsurare comun al imobilului de tip condominiu şi plata energiei termice în baza facturii emise de furnizor. Cu alte cuvinte, asociaţia le calculează din consumul total, consumul individual, pe apartament, iar în baza acestui calcul furnizorul de căldură le facturează.
Ce-i drept, numărul proprietarilor şi al asociaţiilor care au optat să încheie aceste convenţii este la acest moment restrâns. „Nu este ceva de amploare. La acest moment, au încheiat convenţii individuale proprietari din Asociaţia de proprietari nr. 38 Craioviţa Nouă, bloc 201 E, unde avem 14 convenţii, din Asociaţia de proprietari nr. 9 Corniţoiu, blocul 9, unde sunt 20 de convenţii, din Asociaţia nr. 10 Lăpuş, unde sunt încheiate 12 convenţii şi din Asociaţia nr. 11 – 1 Mai, bloc I 32, scara 1 şi 2 şi I 68. În total sunt 77 de convenţii încheiate între proprietari şi SC Termo Craiova SRL. Noi le-am explicat ce înseamnă aceste convenţii. Noi suntem deschişi unor astfel de iniţiative. Din păcate, prea puţine asociaţii au luat decizia să încheie astfel de convenţii. Acolo unde sunt datorii foarte mari, nici asociaţiile nu vor să facă convenţii. Locatarii nu pot să vină ei singuri, trebuie să existe şi acordul asociaţiei. Normele în vigoare prevăd aceste convenţii ca o anexă la contractul-cadru Asociaţie-Termo. Când am avut solicitări am discutat punctual cu fiecare asociaţie ca să ştie în ce constă exact încheierea de convenţii“, a spus Lorena Nicolăiţă, director SCTermo Craiova SRL.
Reprezentanţii asociaţiilor spun că, la asociaţie, proprietarii cu convenţii plătesc apa, gunoiul, energia electrică și cheltuielile pe apartament. „Am proprietarul unui apartament, de exemplu, care pentru luna decembrie 2018 plăteşte la asociaţie doar 32 de lei, căldura o achită la Termo, valoarea acesteia a fost de 280 de lei şi, de asemenea, plătește şi gazele separat. Locatarii spun că este mai bine aşa fiindcă nu mai stau cu teamă că rămân în frig“, spune Gabriela Kurtoglu, administratoare la Asociaţia de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai.

Ai convenţie, furnizorul intră în apartament şi te debranşează

Convenţia dă posibilitatea furnizorului să-l debranşeze pe proprietarul rău-platnic, fiindcă are dreptul să intre în apartament, să închidă şi să sigileze instalaţiile individuale de încălzire şi apă caldă menajeră. În cazul în care proprietarul datornic refuză să permită accesul reprezentanţilor furnizorului în apartament pentru debranşare, bineînţeles în prezenţa reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, acesta va fi acţionat în instanţă. În acest fel, furnizorul poate obţine recuperarea debitelor restante cu durată mai mare de 30 de zile de la termenul scadent al facturilor şi cu siguranţă debranşarea de la reţeaua de căldură a blocului.
Reluarea furnizării energiei termice se va face în trei zile de la momentul stingerii datoriilor, se mai spune în convenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS