Pagube în livezile gorjenilor

Producătorii agricoli din câteva localităţi anunţă că înregistrează pagube la livezile de pomi fructiferi, ca urmare a zăpezilor căzute. Şefii Direcţiei pentru Agricultură Gorj au făcut o primă verificare la nivel local. Alin Petrică, director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că se aşeaptă în continuare raportări din teritoriu în legătură cu pagubele produse din cauza cantităţilor mari de zăpadă. Aceasta s-a depus pe pomii fructiferi şi mulţi au fost sub greutatea omătului. Fermierii sunt sfătuiţi să îşi cureţe pomii de zăpadă acolo unde este posibil acest lucru. Cele mai afectate comune în momentul de faţă în care sunt livezi cu pomi rupţi sunt Roşia de Amaradia, Runcu şi Turcineşti, precum şi în alte localităţi din zona submontană.

Nu există asigurări

Alin Petrică, reprezentant al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a precizat că, din păcate, fermierii nu pot beneficia de vreo despăgubire, având în vedere că nimeni nu are livezile asigurate. Astfel, pagubele nu pot fi reparate. La primăvară se vor vedea cel mai bine pagubele produse de precipitaţiile abundente de pe timpul iernii. „Am mai avut şi în anii trecuţi astfel de evenimente. Noi nu putem să facem altceva decât să le contabilizăm. În momentul de faţă pot fi acordate despăgubiri doar dacă livezile respective sunt asigurate. Se anunţă în continuare precipitaţii la nivelul judeţului Gorj. Vedem care vor fi urmările. Au fost cantităţi foarte mari de zăpadă, a şi plouat. S-au rupt crengi, dar şi pomi cu totul. Producţia va fi afectată“, a spus Alin Petrică, director în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.