Primăria Craiova va trebuie să reevalueze o ofertă înainte de a desemna un operator care să se ocupe de repararea străzilor din oraş (Foto: arhiva GdS)
Primăria Craiova va trebuie să reevalueze o ofertă înainte de a desemna un operator care să se ocupe de repararea străzilor din oraş (Foto: arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a respins, marţi, plângerea primăriei în procesul intentat firmei craiovene Erpia SA, în cadrul megalicitaţiei de 38 de milioane de euro privind repararea şi reabilitarea străzilor, aleilor, parcărilor şi trotuarelor din Bănie. Autoritatea locală a considerat oferta Erpia inacceptabilă şi a atribuit contractul unei alte firme. Societatea a contestat decizia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar acesta a obligat Primăria Craiova să reevalueze oferta Erpia. Instanţa a decis, ulterior, acelaşi lucru.

Primăria Craiova va fi nevoită să umble la megalicitaţia pentru asfaltarea străzilor din municipiu, după ce Curtea de Apel a decis, marţi, că autoritatea locală nu a procedat corect atunci când a scos din joc una dintre firmele participante, Erpia SA, a cărei ofertă a fost considerată inacceptabilă. Societatea craioveană şi-a găsit dreptatea la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), însă primăria nu a ţinut cont de decizia acestuia şi a ales calea instanţei. Procesul cu Erpia a fost înregistrat în data de 3 ianuarie la Curtea de Apel Craiova, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, primul termen fiind stabilit la data de 17 ianuarie.
Instanţa a amânat atunci pronunţarea, pentru ca în data de 22 ianuarie să dea o hotărâre definitivă, respingând plângerea autorităţii locale. „Respinge plângerea. Respinge cererea de intervenţie accesorie. Obligă petenta la plata către SC Erpia SA a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.200 lei. Definitivă“, se menţionează în soluţia postată pe site-ul Curţii de Apel. Cu alte cuvinte, primăria va trebui să reia licitaţia pentru acordul-cadru de reparare şi reabilitare a străzilor, aleilor, parcărilor şi trotuarelor din Craiova în următorii patru ani, în valoare totală de circa 38 de milioane de euro, şi să ţină cont şi de oferta Erpia SA. De altfel, reprezentanţii municipalităţii au precizat, pentru GdS, că vor respecta întocmai decizia CNSC.

Ce a constatat CNSC

În noiembrie 2018, Primăria Craiova atribuia megacontractul pentru repararea străzilor din oraş tot unei firme de construcţii din Bănie, Domarcons SRL. Erpia nu s-a împăcat cu decizia şi a contestat la CNSC eliminarea sa de la această licitaţie, iar Consiliul i-a dat dreptate. În decizia pronunţată în data de 5 decembrie 2018, CNSC a anulat actul de respingere a ofertei respective şi a obligat autoritatea locală să anuleze procesul-verbal şi actele subsecvente acestuia emise în cadrul procedurii de atribuire şi să reevalueze oferta depusă de firma Erpia SA.
Consiliul a considerat că evaluarea ofertei Erpia SA „s-a bazat pe o interpretare formalistă şi exagerată a comisiei de evaluare, ceea ce conduce la nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare“. Mai mult, CNSC a catalogat drept ridicolă decizia Primăriei Craiova, susţinând că motivul pentru care oferta Erpia a fost declarată inacceptabilă „se poate încadra în categoria abaterilor minore sau a viciilor de formă corectabile“. „După reevaluarea ofertei şi întocmirea noului raport, autoritatea va comunica ofertanţilor rămaşi implicaţi în procedură rezultatul reevaluării, potrivit legislaţiei achiziţiilor publice“, se menţiona în decizia CNSC de care autorităţile locale trebuie să ţină cont acum.

Minicontract de 380.000 de lei pentru astuparea gropilor

Primăria nu a mai stat după decizia instanţei şi a scos la licitaţie, înainte de pronunţarea Curţii de Apel, un minicontract de „lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“ în valoare de 380.000 de lei. A ales procedura unei atribuiri directe, pentru ofertele cu preţul cel mai mic depuse până la data de 28 ianuarie. Lucrările contau în decapare mixturi asfaltice pentru o suprafaţă de 5.000 mp şi aşternere manuală de beton asfaltic de legătură şi beton asfaltic de uzură, după cum se precizează în anunţul municipalităţii.
„Procedura pentru un minicontract de reparare a străzilor este deja în derulare, până se rezolvă problema cu atribuirea contractului mare. Imediat ce vremea va permite, se va putea trece la astuparea gropilor de pe străzi, până la adjudecarea acordului-cadru de reparaţii“, explica, marţi, şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu.