8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimul caz de gripă, confirmat în Dolj

Primul caz de gripă, confirmat în Dolj

Ieri a fost confirmat primul caz de gripă în Dolj

Gripa, confundată de cele mai multe ori cu răceala, cauzează simptome a căror gravitate este mult mai mare, unul dintre ele fiind febra crescută. Ieri a fost confirmat primul caz de gripă, în Dolj. Este vorba de un bărbat de 45 de ani din mediul rural.

Reprezentanții Direc-ției de Sănătate Publică Dolj spun că starea de sănătate a bărbatului din Dolj este în afara pericolului, nu a fost nevoie de internare. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns ieri la 27, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele două persoane care au murit din această cauză sunt un bărbat de 70 de ani din judeţul Timiş şi o femeie de 71 de ani din Bucureşti. Ultimele cinci cazuri au fost confirmate ieri. Amândoi au fost confirmaţi cu virus gripal tip A, aveau condiţii medicale preexistente şi nu au fost vaccinaţi antigripal.

O afecţiune virală deosebit de contagioasă

Gripa este o afecţiune virală în care incubaţia este relativ scurtă, în medie de două zile. Aceasta debutează brusc cu febră ridicată (peste 39 grade Celsius de regulă). Ea este însoţită de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensă, dureri oculare, somnolenţă. Tusea este, de cele mai multe ori, uscată şi epuizantă şi poate să persiste şi câteva săptămâni în timp ce restul simptomelor au dispărut. Vorbim despre o afecţiune virală deosebit de contagioasă, care se transformă în epidemie, în general pe durata lunilor de iarnă. Este produsă de virusul gripal şi se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav, direct prin tuse sau strănut sau indirect, prin obiectele contaminate.
Viroza respiratorie (răceala) este o boală comună, care poate fi cauzată de peste 200 de tipuri de viruşi şi cu care se confruntă majoritatea oamenilor, mai ales în perioada sezonului rece. Răcelile implică, de cele mai multe ori, congestie nazală, strănut şi scurgeri ale nasului. În funcţie de virusul care provoacă simptomele, pot apărea: dureri de gât, dureri de cap, respiraţie dificilă, tuse, dureri musculare, uneori febră.
Simptomele debutează la aproximativ două zile de la infectarea cu virusul şi se vindecă în decurs de 2 – 14 zile, în funcţie de gravitate. Virusurile care provoacă răceala se pot transmite fie prin contact direct, fie prin aerosoli, declanşând în organism o reacţie a sistemului nostru imunitar, al cărei rezultat sunt anticorpii specifici.

Tratamentul gripei

Se bazează pe administrarea de medicamente antivirale şi poate fi recomandat doar de către medic, în termen de 24 – 48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul medicamentos, pentru ameliorarea simptomelor, în cazul gripei cu forme uşoare poate fi alcătuit din: antipiretice şi analgezice pentru reducerea febrei şi pentru calmarea durerilor, antitusive, descongestionante nazale şi suplimente alimentare pe bază de multivitamine şi minerale.
Vaccinarea preventivă antigripală se face anual, preferabil în lunile octombrie-noiembrie, deoarece din momentul vaccinării imunitatea se dezvoltă în circa două săptămâni. În cazul gripei se mai recomandă consumul de alimente cu conţinut bogat de vitamina C, consumul produselor cu proprietăţi antivirale (usturoi, ceapă, ulei de nucă de cocos, păpădie, soc).

Prevenţia înainte de toate

În afara vaccinului antigripal, prevenţia este posibilă printr-o alimentaţie echilibrată, cu un aport zilnic de legume şi fructe (pentru aport vitaminic), locuinţă aerisită şi cu o temperatură adecvată (20 – 21° Celsius), îmbrăcăminte adaptată temperaturii de afară, activitate fizică în aer liber cel puţin 60 minute/zi, evitarea locurilor aglomerate (săli de spectacol, arene sportive) în perioadele de epidemie.
Este recomandat ca hainele de vară să fie păstrate într-un loc neaccesibil copilului, iar ţinuta din sezonul rece să fie potrivită cu temperatura de afară, adecvată activităţilor din programul de peste zi al copilului, astfel încât acesta să nu transpire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS