8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOprirea grupurilor energetice de la CEO, pagubă uriaşă

Oprirea grupurilor energetice de la CEO, pagubă uriaşă

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a estimat pagubele zilnice la 15 milioane de lei, în cazul în care grupurile energetice ale termocentralelor vor fi oprite. Potrivit administraţiei companiei, salariaţii care nu au stopat protestul riscă sancţiuni penale şi contravenţionale şi răspunderea în vederea recuperării prejudiciului. Mai există şi varianta desfacerii contractului colectiv de muncă. Tribunalul Gorj a constatat ieri nelegalitatea protestului izbucnit în primele cariere şi a dispus încetarea grevei. Majorittea minerilor au rămas însă în continuare la locurile de muncă, fără să desfăşoare vreo activitate. „În data de 16.01.2019, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecătorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia. Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sancţiune disciplinară, inclusiv prin concediere; răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta; sancţiuni contravenţionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor etc. Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească CE Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărârii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane de lei. Totodată, pagubele pe care CE Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii şi, respectiv, neasigurării aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece vor fi adiţionate la cele reprezentând cantităţile nelivrate de energie electrică. Conducerea CE Oltenia transmite catre salariații protestatari un apel la înțelegere, responsabilitate şi raţiune“, conform Complexului Energetic Oltenia.

Două cariere au reluat ieri activitatea

Este de precizat că ieri-dimineaţă au renunţat la proteste minerii de la Cariera Jilţ Nord, cei care au iniţiat protestul spontan. Şi salariaţii Carierei Jilţ Sud au reluat activitatea voluntar, după ce le-au fost prezentate propunerile de majorări salariale negociate între sindicate şi administraţie. „În urma negocierilor purtate în cursul nopţii de 15 spre 16 ianuarie 2019, de către administraţia CE Oltenia şi reprezentanţii federaţiilor sindicale, s-au stabilit următoarele: 1. Acordarea unui adaos lunar, începând cu 1.03.2019, astfel: 700 de lei brut pentru personalul muncitor din activitatea de producţie şi mentenanţă; 500 de lei brut pentru conducătorii formaţiilor de lucru; 400 de lei brut pentru personalul de conducere din activitatea minieră şi energetică (şef/adjunct secţie, atelier, sector schimb etc.). 2. Acordarea de vouchere de vacanţă, începând cu 1.05.2019, în sumă de 1.450 de lei, tuturor salariaţilor. Reamintim că, în condiţii normale de lucru şi de negocieri cu partenerii de dialog social au fost obţinute, în 2018, o serie de beneficii suplimentare pentru toţi angajaţii, precum şi majorări salariale faţă de anii anteriori“, conform unui comunicat al CEO.

Termocentrala Rovinari mai are cărbune până astăzi

Cele mai mari probleme în ceea ce priveşte greva minerilor care solicită măriri de salarii de 45% se înregistrează la Termocentrala de la Rovinari. Aici mai este cărbune în depozit doar pentru astăzi, după care grupurile energetice se vor închide. Termocentrala respectivă asigura miercuri jumătate din cantitatea de energie electrică a companiei. Este vorba de 579 de MW(blocurile energetice 3,4 şi 6). Sucursala Electrocentrale de la Turceni avea în funcţiune doar grupul 7 şi livra peste 200 de MW. Sucursala Electrocentrale Işalniţa avea ieri pornite grupurile 7 şi 8 şi livra în Sistemul Energetic Naţional 210 MW. De asemenea, Sucursala Electrocentrale Craiova 2 funcţiona cu grupul 1 şi livra un total de 94 de MW. Livările totale ale Complexului Energetic Oltenia ieri după-amiază erau de 1.126 de MW oră. Este de precizat că e pentru prima dată de la înfiinţarea mineritului, când toate carierele sunt închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS