Zeci de minore gravide, în Dolj

Situația cea mai îngrijorătoare apare în zonele rurale


România rămâne fruntaşă în Europa cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani. Rata mortalității materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE, de aproape șase ori mai mare decât în Italia și Spania și de aproape zece ori mai mare decât în Austria și Polonia, potrivit World Vision România. Doar în 2017, în Dolj 57 de fete cu vârste sub 15 ani au rămas însărcinate.

Fenomenul mamelor minore este îngrijorător în România. Situația este alarmantă și în Dolj, unde ultimele date ale Direcției de Sănătate Publică Dolj arată că au fost înregistrate 710 gravide cu vârste între 15 și 19 ani.

Lipsa de informare, de educaţie a femeilor declanșează situații care schimbă vieți în Dolj. Multe fete care nu au împlinit vârsta majoratului au adus pe lume copii. În cele mai multe situaţii, ajung la medic abia când le vine sorocul. Reprezentanţii Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie au prezentat un raport din care reiese faptul că din 185.000 de naşteri anuale, care au loc în România, aproximativ 41.000 de mame nu au făcut nicio analiză.

„În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile“, spune dr. Narciza Dinică, medic specialist în sănătate publică în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Minore cu copii este un fenomen social”

Mai mult, la noi în țară rata avorturilor este dublă față de media UE. Situația cea mai îngrijorătoare apare în zonele rurale, unde rata de mortalitate prin avort este de trei ori mai mare decât în mediul urban. Unul dintre motivele principale pentru rata mare a mortalității materne în mediul rural îl constituie avortul provocat: 95,6% din decesele cauzate de avorturi autoprovocate au avut loc în mediul rural. Aceste cifre ascund faptul că femeile de aici nu au acces la soluții contraceptive gratuite și la educație medicală. Medicii din cabinetele de planificare familială sunt cei care ar putea să facă educație la nivelul comunității locale. Numai că nu avem un program național în acest sens, prin care aceste acțiuni să fie organizate și finanțate.

Patru din zece femei spun că nu folosesc nicio metodă de contracepţie (41,9%), în timp ce prezervativul, cea mai la îndemână astfel de metodă, este utilizat doar de 13,1% dintre respondente.


„Minorele cu copii reprezintă un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile“, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România.

Trei cabinete de planning familial, în Dolj

Cabinetele de planning familial sunt cele care ar putea ține sub control această situație. În Dolj, din anul 1994 funcţionează șapte cabinete de planning familial, toate în mediul urban: trei în Craiova şi câte unul în Băilești, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea zece medici generalişti cu competenţă în planificarea familială, iar numărul de medici de familie din mediul rural, furnizori de servicii de planificare familială, este de 175.

„Înainte erau cabinete în toate maternităţile, spitalele de obstetrică-ginecologie, direcţiile de sănătate publică, totul părea să meargă strună, acces la contraceptive asigurat de reţeaua guvernamentală, materiale de informare pentru public“, declară Daniela Drăghici, reprezentantă a Societății de Analize Feministe AnA și membră a Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, care spune că lucrurile au intrat însă în declin de câțiva ani. Așa se face că suntem fruntaşi la avorturi și codaşi la contracepţie.

„România merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale“

În Dolj se derulează de anul trecut un proiect susținut de un ONG prin care femeile sunt informate, consiliate. Fundația World Vision România și compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România au demarat un program de reducere a mortalității materne din țara noastră, ca parte a inițiativei globale MSD for Mothers prin proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame“. Proiectul se va derula în următorii trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din trei județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. „Am convingerea că prin acest proiect putem schimba radical viaţa femeilor din comunităţile rurale, le putem ajuta să îşi cunoască şi să îşi exercite drepturile de accesare a serviciilor de sănătate maternă şi reproductivă, de planning familial. Doar dezvoltând şi capacitând comunităţile locale, crescând gradul de informare, educaţie şi responsabilizare ne putem atinge obiectivul de a preveni decesele materne şi de a avea copii doriţi şi sănătoşi. România merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale şi sunt convinsă că vom reuşi să le schimbăm împreună“, a declarat dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 14 ianuarie 2019

Actualitate

» Angajaţii plătesc la stat aproape jumătate din cât câştigă
» Ai PFA sau Întreprindere Individuală? Ce trebuie să faci pentru a nu fi radiate
» Care este ora ideală la care să îţi bei cafeaua?
» Actorul Hugh Grant îi roagă pe hoții care i-au spart mașina să îi returneze un scenariu
» S-a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi
» Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când eşti stresat
» Peste 500 de tineri români, căștigătorii celei de-a doua runde #DiscoverEU
» ANP: 14.402 deţinuţi au beneficiat de legea recursului compensatoriu de la intrarea sa în vigoare până la sfârşitul lui 2018
» Explozie într-un bloc din Rusia. O persoană a murit şi şapte au fost rănite
» S-a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi
» Citizens’ App: informaţii despre Europa la îndemână
» Iohannis: Propunerile pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni
» Porți Deschise de Ziua Culturii Naționale și weekend cu povești la Teatrul Colibri
» Procese întrerupte până se decide cine va judeca spețele: judecătorii trași la sorți în 2018 sau cei din 2019
» Primarul oraşului Gdansk a decedat
» Oltean suspectat că a furat un bancomat, în Italia
» Viscol, ninsoare, polei până miercuri seara

Interviu

» Prof. dr. Petra Șurlin, medic primar parodontologie: „Boala parodontală este cronică, iar tratamentul, de lungă durată“

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC DACOREX COM SRL”

Local

» Cinci cazuri de gripă confirmate la Spitalul Judeţean Slatina
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Dolj

» Atenţie la comisioanele bancare pe care vi le cere asociaţia!
» Oltean acuzat că a furat un bancomat cu tractorul
» Amenzi pentru şoferii care transmit live pe Facebook
» Întreruperi energie electrică de mâine
» “Un secol de România” la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova
» Dolj: Comuna Argetoaia se va transforma cu ajutorul fondurilor europene
» Craiova: Dansul fulgilor de nea – pictură, la “Aman”
» Eminescu în 15 poeme – un recital susținut de actori ai Naționalului craiovean
» „Cred în România“, o campanie de succes

Gorj

» Primăria Motru a îngheţat salariile ca să nu dea afară angajaţi
» Peste nouă mii de mineri de la CEO au încetat lucrul
» Gorj: Ședință în această seară la CEO
» Gorj: Viscol la Rânca
» Trei cazuri de muncă „la negru”, depistate în Gorj

Olt

» Olt: Un afacerist, care a comis fraude cu fonduri europene, trimis în judecată. Italianul şi-a recunoscut faptele
» Cinci cazuri de gripă confirmate şi 27 de pacienţi internaţi cu suspiciune, la Spitalul Judeţean Slatina

Mehedinţi

» Accident cu două victime pe centura Severinului
» Şoferii mehedinţeni, amendaţi cu peste 71.000 de lei, în weekend
» Acţiuni ale pompierilor mehedinţeni în weekend

Sport

» Bogdan Burcea: Promit că nu ne dăm bătuţi până la final
» Handbal (f) / Bogdan Burcea a vorbit despre situaţia delicată de la SCM Craiova (VIDEO)

Sanatate

» Vitamine și suplimente alimentare care ne dau energie
» Alimente care ajută la îmbunătățirea vederii
» Ministerul Sănătăţii înfiinţează Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Rio de Janeiro a găzduit cel mai mare festival al tatuajelor
» Fotografia unui ou (World Record Egg ), cea mai apreciată din lume pe Instagram
» Ultimul sezon “Game of Thrones” va avea premiera în aprilie

Top