3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de minore gravide, în Dolj

Zeci de minore gravide, în Dolj

România rămâne fruntaşă în Europa cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani. Rata mortalității materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE, de aproape șase ori mai mare decât în Italia și Spania și de aproape zece ori mai mare decât în Austria și Polonia, potrivit World Vision România. Doar în 2017, în Dolj 57 de fete cu vârste sub 15 ani au rămas însărcinate.

Fenomenul mamelor minore este îngrijorător în România. Situația este alarmantă și în Dolj, unde ultimele date ale Direcției de Sănătate Publică Dolj arată că au fost înregistrate 710 gravide cu vârste între 15 și 19 ani.
Lipsa de informare, de educaţie a femeilor declanșează situații care schimbă vieți în Dolj. Multe fete care nu au împlinit vârsta majoratului au adus pe lume copii. În cele mai multe situaţii, ajung la medic abia când le vine sorocul. Reprezentanţii Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie au prezentat un raport din care reiese faptul că din 185.000 de naşteri anuale, care au loc în România, aproximativ 41.000 de mame nu au făcut nicio analiză.
„În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile“, spune dr. Narciza Dinică, medic specialist în sănătate publică în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Minore cu copii este un fenomen social”

Mai mult, la noi în țară rata avorturilor este dublă față de media UE. Situația cea mai îngrijorătoare apare în zonele rurale, unde rata de mortalitate prin avort este de trei ori mai mare decât în mediul urban. Unul dintre motivele principale pentru rata mare a mortalității materne în mediul rural îl constituie avortul provocat: 95,6% din decesele cauzate de avorturi autoprovocate au avut loc în mediul rural. Aceste cifre ascund faptul că femeile de aici nu au acces la soluții contraceptive gratuite și la educație medicală. Medicii din cabinetele de planificare familială sunt cei care ar putea să facă educație la nivelul comunității locale. Numai că nu avem un program național în acest sens, prin care aceste acțiuni să fie organizate și finanțate.
Patru din zece femei spun că nu folosesc nicio metodă de contracepţie (41,9%), în timp ce prezervativul, cea mai la îndemână astfel de metodă, este utilizat doar de 13,1% dintre respondente.
„Minorele cu copii reprezintă un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile“, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România.

Trei cabinete de planning familial, în Dolj

Cabinetele de planning familial sunt cele care ar putea ține sub control această situație. În Dolj, din anul 1994 funcţionează șapte cabinete de planning familial, toate în mediul urban: trei în Craiova şi câte unul în Băilești, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea zece medici generalişti cu competenţă în planificarea familială, iar numărul de medici de familie din mediul rural, furnizori de servicii de planificare familială, este de 175.
„Înainte erau cabinete în toate maternităţile, spitalele de obstetrică-ginecologie, direcţiile de sănătate publică, totul părea să meargă strună, acces la contraceptive asigurat de reţeaua guvernamentală, materiale de informare pentru public“, declară Daniela Drăghici, reprezentantă a Societății de Analize Feministe AnA și membră a Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, care spune că lucrurile au intrat însă în declin de câțiva ani. Așa se face că suntem fruntaşi la avorturi și codaşi la contracepţie.

„România merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale“

În Dolj se derulează de anul trecut un proiect susținut de un ONG prin care femeile sunt informate, consiliate. Fundația World Vision România și compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România au demarat un program de reducere a mortalității materne din țara noastră, ca parte a inițiativei globale MSD for Mothers prin proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame“. Proiectul se va derula în următorii trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din trei județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. „Am convingerea că prin acest proiect putem schimba radical viaţa femeilor din comunităţile rurale, le putem ajuta să îşi cunoască şi să îşi exercite drepturile de accesare a serviciilor de sănătate maternă şi reproductivă, de planning familial. Doar dezvoltând şi capacitând comunităţile locale, crescând gradul de informare, educaţie şi responsabilizare ne putem atinge obiectivul de a preveni decesele materne şi de a avea copii doriţi şi sănătoşi. România merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale şi sunt convinsă că vom reuşi să le schimbăm împreună“, a declarat dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS