27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum arată noua generaţie de paşapoarte, „aproape imposibil de falsificat“

Cum arată noua generaţie de paşapoarte, „aproape imposibil de falsificat“

Conducerea Direcţiei Generale de Paşapoarte a anunţat, sâmbătă, introducerea unei noi generaţii de paşapoarte, considerate aproape imposibil de falsificat. Pe lângă elementele de protecţie care au la bază noile tehnologii, pe filele noilor paşapoarte se găseşte câte un desen stilizat al unui monument istoric sau obiectiv turistic din România.

Chestorul de poliție Mirel Toancă, directorul Direcției Generale de Pașapoarte, a explicat că noile paşapoarte conţin diverse imagini ale unor monumente sau obiective turistice.
„Noile pașapoarte au elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat și un design modern cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre. Așa cum puteți vedea, fiecare pagină a noilor pașapoarte conține un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc.
Cu această nouă genera-ție de pașapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecție împotriva fraudării documentelor“, a explicat chestorul Mirel Toancă.
În ceea ce priveşte elementele de securitate, noile documente de călătorie vor fi extrem de greu de contrafăcut, a susţinut Toancă. „Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale.
De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru). Datorită acestor noi elemente – de siguranță și de design – documentele de călătorie românești vor fi printre cele mai sigure pașapoarte de la nivel internațional, fiind extrem de greu de contrafăcut“, a mai precizat directorul Direcției Generale de Pașapoarte.
Acesta din urmă a mai precizat că modificările aduse paşapoartelor nu cresc costul acestora, iar documentele vechi rămân valabile până la expirarea acestora.

Tarife şi valabilitate

Un paşaport simplu electronic (pentru persoane cu vârsta peste 12 ani) costă 258 de lei, iar unul simplu electronic pentru minori sub 12 ani costă 234 de lei. Un paşaport simplu temporar costă 96 de lei.
Paşaportul simplu electronic se eliberează în termen de 10 de zile lucrătoare. Valabilitatea paşaportului electronic este de 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, 5 ani pentru minorii cu vârsta între 12 ani şi 18 ani, şi 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS