13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRezidenții de la SJU Craiova, lăsați fără masă gratuită

Rezidenții de la SJU Craiova, lăsați fără masă gratuită

O informare apărută ieri i-a revoltat pe medicii rezidenți de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Medicii șefi de secție au primit o notificare prin care li se cerea să-i anunțe pe rezidenți că spitalul nu le va mai asigura masa. „Medicii rezidenți care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contracost“, se arată în anunț.
Unitatea medicală va asigura în continuare masa pentru medicii specialiști și primari.
„Nu e corect ce se întâmplă. Suntem discriminați. De ce au ales să nu ne ofere masă gratuită tocmai nouă?! Este vorba de mesele asigurate în timpul gărzilor. Oricum, facem mai multe gărzi decât avem în contract și nu suntem plătiți! În contract suntem obligați să facem o gardă pe lună și noi facem trei. În alte centre, gărzile se plătesc din anul III de rezidențiat, iar nouă ne taie și drepul la masa gratuită!“, a spus o rezidentă din cadrul Spitalului Județean Craiova.

„Nu că am trăi din mâncarea spitalului, însă tot nouă ne cer bani, cei care muncim gratis?!“

Medicii spun că nimeni nu se înghesuie la mâncarea din spital, dar că decizia nu este corectă. „De multe ori mergem să mâncăm la cantina din cadrul Universității de Medicină, pentru că acolo mâncarea este și mai bună, și mai ieftină. Nu este normal ce se întâmplă! Nu se înghesuie nimeni la mâncarea din spital, dar e o chestie de principiu, pentru că până la urmă toți avem activitate în acest spital“, a spus un alt medic rezident.
Rezidenți din toți anii și de la toate specializările medicale au comentat decizia. Medicii aveau dreptul la trei mese pe zi.
„Rușine conducerii SCJU Craiova! Facem gărzi din plin, stăm chiar și 30 de ore în spital fără să fim plătiți și un astfel de respect merităm?! Nu că am trăi din mâncarea spitalului, însă tot nouă ne cer bani, cei care muncim gratis?!“, a spus revoltată o altă rezidentă.

Serviciul de hrană al spitalului este externalizat

Spitalul are, de aproximativ zece ani, încheiat contract cu o firmă care asigură hrana bolnavilor, dar și a cadrelor medicale. Reprezentanții firmei au decis să ofere mâncare și rezidenților din spital, având în vedere că nu era vorba de un număr foarte mare de medici. Acum însă, s-au răzgândit. În acest moment, în spital sunt 80 de medici rezidenți, iar firma a anunțat conducerea spitalului că nu le mai poate asigura masa decât contracost.

„Este decizia furnizorului de servicii de hrană, nu a spitalului“

Întrebați de această decizie, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Craiova spun că spitalul nu a asigurat niciodată gratuit mesele medicilor rezidenți în timpul gărzilor. „Furnizorul de servicii de masă a fost cel care a oferit gratuit mesele rezidenților. Însă, începând cu data de 1 ianuarie 2019, medicii rezidenți au fost informați că pot servi masa în continuare în spital, dar contracost, tariful fiind de 10 lei pe zi, conform legislației în vigoare. Deci este decizia furnizorului de servicii de hrană, nu a spitalului. Spitalul nu a făcut altceva decât să comunice această decizie a furnizorului“, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvât la SJU Craiova.

Reprezentanții firmei care asigură serviciul de hrană au trimis un punct de vedere referitor la această situație.

„SC ELCOMEX SRL derulează cu SCJU Craiova contractul de prestări servicii hrană bolnavi nr (…). Conform art. 12 pct. 18 din acest contract „prestatorul are obligaţia să asigure la cerere şi contra cost hrănirea cadrelor medicale”, spun reprezentanții firmei.

 

Mai mult, aceștia susțin faptul că din anul 2011 și până în prezent firma nu beneficiat de plata serviciului de hrănire a cadrelor medicale (medici și rezidenți) din gărizi, spitalul necomunicând o situație zilnică nominală a acestui personal.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS